mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Marţi, 12 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Jas sum od Titov Veles / Sunt din Titov Veles / I Am from Titov Veles

Macedonia / Belgia / Franţa / Slovenia / 2007 (102 minute)
Dramă

Regia şi scenariul: Teona Strugar Mitevska
Imaginea: Virginie Saint-Martin
Montajul: Jacques Witta
Muzica: Olivier Samouillan
Cu: Labina Mitevska, Ana Kostovska, Nikolina Kujaca, Xhevdet Jasari, Peter Musevski, Mitko Apostolovski, Goran Ilic, Jovica Mihajlovski, Jordan Vitanov
Distribuit de: Insomnia World Sales

"Filmul este turnat în Macedonia de astăzi, în realităţile sale sociale şi culturale. Trei surori luptă împotriva normelor, dar, în acelaşi timp, îşi doresc să fie parte din acestea. Datorită schimbărilor rapide din ultimul deceniu, conflictului, războiului şi tranziţiei economice şi politice, multe aspecte negative ale societăţii noastre au ieşit la iveală. Cele trei surori luptă să-şi găsească locul ca femei şi cetăţeni cu drepturi egale în această lume în deteriorare". (Teona Mitevska)

Trei surori (Afrodita, Sapho şi Slavica) se luptă, fiecare în felul ei, cu destinul, într-un mediu poluat, plin de neglijenţă şi ignoranţă. Afrodita, afectată de dispariţia mamei şi de moartea tatălui, a incetat să vorbească. Sapho, sora mijlocie, caută o viaţă nouă şi este pregătită să facă orice. Slavica, cea mare, lucrează la fabrică şi este dependentă de droguri.

Teona Strugar Mitevska a debutat în regie prin filmul Veta (2001), care a obţinut Menţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În 2004, a realizat Kako ubiv svetec / How I Killed a Saint, câştigător al premiului Cel mai bun film European la Crossing Europe Film Festival de la Linz, Austria. Despre filmele sale, regizoarea declară: "Primul meu film, Veta, este despre haos. Al doilea, Kako ubiv svetec / How I Killed a Saint despre confuzie. Sunt din Titov Veles este un film despre sfârşitul unei naţiuni."

Premii: Cea mai bună regie şi Marele premiu - Festivalul Internaţional de Film de la Alexandria, 2008; Premiul Panorama estică - Festivalul de Film de Artă, 2008; Camera de argint 300 - Festivalul Internaţional de Film Manaki, 2007; Menţiune specială, Cinema Jove - Festivalul Internaţional de Film de la Valencia, 2008; Cea mai bună actriţă şi Premiul special al juriului - Festivalul Cinematografiei Europene de la Lecce, 2008; Premiul special al juriului - Festivalul de Film de la Sarajevo, 2007. Filmul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2008 şi a fost propunerea Macedoniei pentru Premiul Oscar 2008.

Website: www.sistersandbrothermitevski.com



















Ora 20:00
Siete mesas de billar francés / 7 mese de biliard / Seven Billiard Tables

Spania, 2007 (113 minute)
Comedie dramatică

Regia: Gracia Querejeta
Scenariul: Gracia Querejeta, David Planell
Imaginea: Angel Iguacel
Montajul: Nacho Ruiz Capillas
Muzica: Pascal Gaigne
Cu: Blanca Portillo, Maribel Verdu, Amparo Baro, Jose Luis Garcia Perez, Victor Valdivia, Enrique Villen, Ramon Barea, Jesus Castejon

Angela şi fiul său Guille pornesc într-o călătorie atunci când află că Leo, tatăl Angelei, s-a îmbolnăvit. Până să ajungă cei doi, Leo moare. Ulterior, Charo, amanta lui Leo, le povesteşte cat de neprofitabilă este afacerea acestuia - o sală cu şapte mese de billiard. Charo este convinsă că singura cale de a plăti datoriile este să vândă locul respectiv. Curând, Angela află că soţul său a dispărut în circumstanţe misterioase. În aceste condiţii dureroase, Angela încearcă să meargă mai departe şi să-şi refacă viaţa. Astfel, primul lucru pe care îl face este să-şi pună la bătaie toate economiile pentru a repune pe picioare sala de biliard.

Gracia Querejeta s-a născut la Madrid în 1962 şi are studii în istorie antică. În 1987 scrie şi regizează primul ei scurtmetraj - Tres en la marca, după care lucrează la documentarul El viaje del agua (1990) şi la câteva producţii pentru televiziune. În 1992 regizează primul lungmetraj - A Passing Season - selecţionat în numeroase festivaluri, urmat de Robert Rylands' Last Journey (1995), By my Side Again (1999) şi Hector (2004).

Premii: Premiul juriului pentru cel mai bun scenariu, Silver Shell pentru cea mai bună actriţă - Festivalul de film de la San Sebastian, 2007; Cea mai bună actriţă, cea mai bună actriţă în rol secundar - Premiile Goya, 2008.

Website: www.sietemesas.com


Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus