mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Miercuri, 13 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30
Kolekcioniere / Colecţionara / The Collectress

Lituania, 2008 (84 minute)
Dramă

Regia: Kristina Buozytė
Scenariul: Kristina Buozytė, Darius Gylys, Bruno Samper
Imaginea: Feliksas Abrukauskas
Montajul: Eimantas Belickas, Paulius Zavadskis
Muzica: Titas Petrikis
Cu: Gabija Ryskuviene, Marius Jampolskis, Valda Bickute, Darius Gumauskas, Valerijus Jevsejevas, Darius Petkevicius, Ramunas Cicenas, Simona Milutyte
Distribuit de: UAB Tremora

Gailė este logoped. În urma unei traume, îşi dă seama că nu mai este capabilă să simtă nicio emoţie. Pregătind o prezentare video pentru o conferinţă, simte, în momentul în care se vede pe ecran, emoţii înăbuşite, mai ales furie. Gailė se hotărăşte atunci să înceapă un experiment, cu ajutorul unui bărbat care o filmează în diferite situaţii care ar putea provoca plâns, râs, furie ş.a.m.d.

Filmul Colecţionara este lucrarea de master a regizoarei Kristina Buozytė. Absolventă a Academiei de Muzică şi Teatru din Vilnius, secţia Regie film şi TV, Kristina Buozytė a realizat pană acum o serie de filme de scurtmetraj şi a acumulat experienţă cinematografică în Suedia şi în Spania.

Actriţa din rolul principal, Gabija Ryskuviene, a absolvit Academia de Muzică şi Teatru din Vilnius în 1994 şi are o activitate bogată, atât în teatru, cât şi în film şi televiziune. A lucrat cu numeroşi regizori de teatru lituanieni şi ruşi şi a tradus opere literare şi filme din engleză în lituaniană. În 2001, a făcut parte din distribuţia coproducţiei americano-lituaniene Attila.

Premii: Cea mai bună regie, Kinoshok - Festivalul deschis de film baltic şi din CSI, 2008.

Website: www.collectress.lt











Ora 21:00
Senki / Umbre / Shadows

Macedonia, 2007 (130 minute)
Horror

Regia şi scenariul: Milcho Manchevski
Imaginea: Fabio Cianchetti
Montajul: David Ray,
Martin Levenstein
Muzica: Ryan Shore
Cu: Borce Nacev, Vesna Stanojevska, Sabina Ajrula-Tozija, Salaetin Bilal, Ratka Radmanovic
Distribuit de: Bavaria Film International

Un film care, prin acţiune, imagini şi senzaţiile pe care le transmite, preia controlul asupra emoţiilor spectatorilor.

Lazar Perkov pare să aibă totul: este un medic de succes, are o soţie frumoasă, un copil fericit şi o locuinţă confortabilă. Însă, în realitate, el încearcă tot timpul, din răsputeri, să se ridice la aşteptările mamei şi soţiei. Face asta în fiecare zi, până la un moment dat, când suferă un grav accident de maşină. Pe lângă rănile care îi pun viaţa în pericol, Lazar e chinuit şi de diverşi oameni care apar şi dispar, mor şi reînvie. La început ii apar numai în vise, dar cu timpul începe să îi vadă şi să îi audă şi când nu doarme, ceea ce îl face să creadă că aceşti oameni sunt, de fapt, suflete pierdute care nu şi-au găsit odihna în viaţa de apoi. Încearcă să-i înţeleagă şi să-i ajute, dar, la rândul lui, are nevoie de ajutor.

Milcho Manchevski a studiat tehnica cinematografiei şi scenaristică în Statele Unite ale Americii. După absolvire (1982), a regizat numeroase filme de scurtmetraj şi clipuri muzicale, cel mai cunoscut fiind cel al formaţiei Arrested Development pentru melodia Tennessee, pentru care a obţinut numeroase premii. Primul său film de ficţiune a fost Before the Rain (1994), care a luat în jur de 30 de premii internaţionale şi a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

Manchevski este şi fotograf, autor de literatură de ficţiune şi jurnalist.

Premii: Medalia de aur pentru excelenţă pentru cea mai bună muzică de film - Festivalul de Muzică de Film Park City, 2008.












Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus