mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Joi, 14 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 19:30
Elevator

România, 2008 (85 minute)
Comedie dramatică

Regia, imaginea, montajul: George Dorobanţu
Scenariul: Gabriel Pintilei
Muzica: Ada Milea
Cu: Cristi Petrescu, Iulia Verdeş
Distribuit de: Asociaţia Film România

Un băiat şi o fată vor să se izoleze de restul lumii pentru un timp, şi ajung într-o fabrică dezafectată de la periferia oraşului. Aici cad în capcana propriei intenţii de a se rupe de oameni, şi rămân blocaţi în liftul de marfă, care iniţial le păruse foarte potrivit pentru aventura lor. Acum nu e nimeni în jur să-i audă, şi nimeni nu ştie că sunt aici. Printre tentativele numeroase de a scăpa şi momentele tensionate care le marchează fiecare eşec, ei au de înfruntat şi ideea terifiantă că întregul univers e acum redus pentru ei la o cutie mai mică decât o încăpere.

George Dorobanţu are 35 de ani şi a absolvit Academia Navală "Mircea cel Bătrîn" din Constanţa în 1999. A navigat ca ofiţer în marina comercială pană în 2005. Scenariul Donna Morgana, scris în colaborare cu Alexandra M. Păun, a fost selectat în decembrie 2005 de TVR în cadrul concursului de lungmetraje. În 2006 a filmat videoclipul Hai! pentru trupa Aliaj. În afară de mediumetrajul (neterminat) Fade Out, a mai filmat scurtmetrajul Guru / Kiddo (în 2007), inclus în proiectul Bani (iniţiat de Florin Piersic Jr).

Elevator este primul lui lungmetraj, după scenariul lui Gabriel Pintilei, bazat pe piesa de teatru omonimă, filmat în toamna lui 2005 în condiţii low-budget şi finalizat în toamna lui 2007. În prezent pregăteşte al doilea lungmetraj independent.
Premii: Premiul pentru debut în filmul românesc - Festivalul TIFF, Cluj-Napoca, 2008; Premiul Fresh Generation - Fresh Film Fest, Cehia, 2008; Premiul publicului - Festivalul de film pentru copii şi tineret de la Auburn, Australia 2008; Premiul Gopo pentru "Tânără Speranţă" - Premiile Gopo, 2009; Premiu pentru montaj - Premiile UCIN, 2009.

Website: www.elevator.ro

Ora 21:00
Rezerwat / Rezervaţia / Preserve

Polonia, 2007 (100 minute)
Comedie

Regia: Lukasz Palkowski
Scenariul: Lukasz Palkowski, Marcin Kwasny
Imaginea: Pawel Sobczyk
Montajul: Pawel Witecki
Muzica: Sebastian Krajewski
Cu: Marcin Kwasny, Sonia Bohosiewicz, Grzegorz Palkowski, Artur Dziurman, Tomasz Karolak
Distribuit de: Paisa Films

O comedie dulce amară care le permite spectatorilor să arunce o privire asupra unei zone fascinante din Varşovia, altfel inaccesibilă. Este o poveste despre prietenie, despre oameni obişnuiţi, autentici, cu un simţ al moralităţii foarte dezvoltat, cu principii, care devin exotici de îndată ce sunt scoşi din propria comunitate.

După ce iubita sa îl alungă din casă, fotograful Marcin Wilczynski se mută în cartierul Praga din Varşovia, locuit mai ales de beţivi şi delincvenţi. La solicitarea proprietarului, care vroia să demonstreze consiliului local că imobilele se află într-o stare deplorabilă şi că ar trebui dărâmate, Marcin începe să-şi fotografieze vecinii şi locuinţele lor insalubre. Pe măsură ce se implică, devine atras în mod irevocabil de acea lume ermetică şi fascinantă.

Lukasz Palkowski s-a născut în 1976 la Varşovia. A lucrat ca asistent de regie în filmele lui Maciej Pieprzyca, Krzysztof Lang şi Jan Kidawa-Blonski. În 2004 a realizat scurtmetrajul Our Street, după o poveste de Jan Himilsbach. Rezervaţia reprezintă debutul lui în lungmetraj.

Premii: Cel mai bun regizor debutant, cel mai bun montaj, cea mai bună actriţă în rol secundar, Premiul criticii - Festivalul filmului polonez, 2007.

Website: www.rezerwat.paisafilms.pl




















Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus