mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Joi, 14 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Ores koinis isyhias / Alarmă falsă / False Alarm

Grecia, 2006 (86 minute)
Comedie

Regia: Katerina Evangelakou
Scenariul: Katerina Evangelakou, Nikos Panayotopoulos
Imaginea: Yorgos Argiroiliopoulos
Montajul: Ioanna Spiliopoulou
Muzica: Dimitra Galani
Cu: Alexia Kaltsiki, Christos Stergioglou, Taxiarhis Hanos, Angeliki Papathemeli, Makis Papadimitriou, Errikos Litsis, Ivonni Maltezou, Loukia Mihalopoulou
Distribuit de: Rosebud

"Filmul prezintă Grecia reală, nu ceea ce apare în mesajele publicitare şi prin reviste [...] Fiecare personaj a comis un păcat, dar nu din categoria celor pedepsite de lege. De aceea, păcatul se permanentizează. Alarma de maşină care răsună în film este o alegorie pentru încercarea de a-i trezi, dar o ignoră cu toţii." (Katerina Evangelakou)

E vară. Pe o stradă pietonală din centrul Atenei, cineva îşi parchează maşina, îşi activează alarma şi pleacă. Alarma se declanşează. De mai multe ori. Oamenii din clădirile din jur sunt iritaţi, protestează, ameninţă că vor lua măsuri, convinşi fiind că alarma este declanşată fără motiv şi încercând s-o oprească prin orice mijloc. Alarma maşinii sună toată noaptea, oferind fundalul pe care se desfăşoară şase poveşti care antrenează nouăsprezece personaje foarte diferite: Andreas încearcă să se împace cu Eleni, soţia sa; Fanis, un actor homosexual, încearcă să îşi refacă relaţia cu Marios; surorile Loukia şi Niki se ceartă; Irene este jefuită de Nicholas şi Dinos...

Katerina Evangelakou a studiat regie de film la Şcoala de studii de film şi televiziune Evgenia Hatzikou. Filmografia sa include o serie de scurtmetraje şi lungmetrajele Iaguaros / Jaguar (1994) şi Tha to metanioseis / Think it Over (2002). Pe lângă acestea a produs şi regizat numeroase documentare de televiziune şi a scris o poveste pentru copii. Este recunoscută pentru stilul personal de a combina realismul cu observaţia de tip sociologic şi ilustrarea în cheie tragicomică a dilemelor feminine.





Ora 20:00
Călătoria lui Gruber / Gruber's Journey

România, 2008 (97 minute)
Dramă

Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu
Imaginea: Dinu Tănase
Montajul: Melania Oproiu
Muzica: Petru Mărgineanu
Cu: Florin Piersic Jr., Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Colin Buzoianu, Marcel Iureş, Udo Schenk
Distribuit de: Transilvania Film

Călătoria lui Gruber porneşte de la aventurile lui Curzio Malaparte, corespondent de război pe lângă trupele Wehrmachtului, prieten cu Mussolini. Ajuns la Iaşi, aproape de linia frontului şi suferind din cauza unei alergii, acesta este în căutarea unui medic evreu, Gruber, ce pare să fi dispărut din oraş. Când este pe punctul de a renunţa la căutări şi de a se împăca cu ideea că Josef Gruber este mort, Malaparte primeşte la hotel vizita colonelului Niculescu-Coca, care îi aduce o veste neaşteptată.

Radu Bartholomeu Gabrea (1937, Bucureşti) este regizor şi scenarist. Radu Gabrea a debutat în 1969 cu filmul de lungmetraj Prea mic pentru un război atât de mare. Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno 1970. În 1970 a realizat primul serial de televiziune din România: Urmărirea. Intervenţia cenzurii asupra următorului său film - Dincolo de nisipuri, realizat în 1973, l-a determinat să emigreze în Germania, ţara de origine a mamei sale.

Din filmografia sa mai fac parte: Nu te teme, Jacob! (1981), Un bărbat ca Eva (1984), Ein Unding der Liebe (1988), Rosenemil - O tragică iubire (1993), Struma (2000), Noro (2002), Moştenirea Goldfaden (2004) şi Cocoşul decapitat (2008) - ecranizare după romanul omonim al lui Eginald Schlattner.


Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus