mai 2004
A treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) se apropie cu pași repezi de prima proiecție. Peste 80 de lungmetraje și 20 de scurtmetraje din 25 de tari, numeroși cineaști și cinefili vor invada Clujul în perioada 28 mai - 6 iunie 2004.

Festivalul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, iar sponsorul principal este NESCAFE.

Între ceilalți sponsori și parteneri confirmați până în prezent ai Festivalului amintim Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca, Centrul Național al Cinematografiei, Connex, Durex, Duracell, Banca Transilvania, Hbo, Kodak Cinelabs România.

Documentarul cîștigător al Oscarului în 2003 va deschide TIFF 2004. Bowling for Columbine de Michael Moore pune în discuție abuzul folosirii armelor în America și violența sporită, în special în rîndul tinerilor. Onoarea de a închide Festivalul de anul acesta le revine cîștigătoarelor Ursului de Aur pentru scurt și lung metraj la Festivalul de la Berlin 2004: Un cartuș de Kent și un pachet de cafea de Cristi Puiu și Head-On filmul scris și regizat de Fatih Akin.

Anul acesta, în cadrul Competiției, dedicată regizorilor din toată lumea aflați la primul sau al doilea lung metraj, 12 filme se vor întrece pentru câștigarea "Trofeului Transilvania" în valoare de 4000 de dolari. Printre acestea, se află și Reconstruction, regia Christoffer Boe, premiat cu Camera d'Or la Cannes.

Filme foarte mari și foarte premiate se află și în alte secțiuni ale TIFF: The Return, regia Andrey Zvyagintsev - Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția 2003, El crimen del Padre Amaro, regia Carlos Carrera sau Carandiru, regia Hector Babenco - prezentat în Selecția oficială la Cannes - 2003.

Wong Kar Wai, Lars von Trier și Kim Ki-Duk sunt regizorii care vor fi omagiați în cadrul secțiunii 3X3, fiind prezentate trei filme din operă fiecăruia.

Ziua de 29 mai vă fi dedicată producțiilor postului HBO și vă fi marcată de proiecția filmelor Elephant semnat Gus Van Sant - Palme d'Or la Cannes 2003 și American Splendor, regia Robert Pulcini și Shari Springer Berman - Premiul Juriului la festivalul de la Sundance și Premiul FIPRESCI la Cannes 2003.

Noi secțiuni completează TIFF 2004: CINEPUB, secțiune produsă de gav/balkanski.proiect sub coordonarea lui Lucian Georgescu, va fi dedicată relației dintre film și publicitate, cu proiecția în premieră absolută în România a Kings of Ads, o selecție de 2h și 30 de minute cu spoturi publicitare semnate de regizori celebri precum Ridley Scott, Spike Lee, David Lynch, Emir Kusturica, Roman Polanski, Woody Allen, Francis Ford Coppola etc.

Ținând cont că perioada în care se desfășoară Festivalul va coincide cu ultima săptămână de campanie electorală înaintea alegerilor locale, organizatorii vor prezenta o selecție de filme de ficțiune și documentare, în cheie satirică, parodică, care fac referire la politică, alegeri, lideri politici. Printre acestea se numără documentarul Persona non grata, semnat Oliver Stone.

În premieră, TIFF 2004 va prezenta publicului clujean proiecții în aer liber. În prima din cele trei seri pe care le vor petrece în curtea interioară a Universității Babeș Bolyai din Cluj, într-un spațiu de 600 de locuri, spectatorii vor putea urmări în premieră absolută în România filmul lui Quentin Tarantino - Kill Bill, volumul 2 și ultimul film al fraților Coen - Ladykillers, selectat în Competiția oficială la Cannes 2004.

Pentru a două oară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania vor avea loc Zilele Filmului Românesc - între 3 și 5 mai, cu producții românești noi, cum ar fi ultimul film semnat Dinu Tănase - Damen Tango, și cîteva filme în premieră absolută în România, precum documentarul Marele jaf comunist, semnat Alexandru Solomon. Anul acesta scurtmetrajul românesc ocupă un loc de cinste la TIFF. După ce vor fi judecate de publicul și juriul de la Cannes, filmele scurte regizate de Corneliu Porumboiu și Cătălin Mitulescu - Călătorie la oraș și Trafic, vor putea primi și verdictul spectatorilor clujeni.

Marele succes Niki Ardelean, colonel în rezervă regizat de Lucian Pintilie va avea parte de o proiecție specială dedicată actorului Victor Rebengiuc, protagonistul filmului, căruia i se va acorda Premiul de Excelență pentru întreaga carieră.

Invitată de onoare a Festivalului este actrița franceză Julie Delpy, protagonista filmului Before Sunset, în regia lui Richard Linklater, unde îl are partener pe Ethan Hawke, care va fi prezentat în exclusivitate în România la TIFF 2004, înainte chiar de a avea premiera în SUA.

Printre personalitățile aflate în Juriul Festivalului se află Margaret Von Schiller, selecționer al importantului Festival de Film de la Berlin, secțiunea Panorama și regizorul Cristian Mungiu.

Anul acesta va exista și un alt doilea juriu - Juriul Cinemagia. În premieră la TIFF 2004, trei dintre vizitatorii constanți ai site-ului cinemagia, aleși dintre participanții pe forumul de discuții, vor acorda propriile premii.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va edita anul acesta, în premieră, și o publicație proprie: AperiTIFF va avea 8 pagini, cu cele mai fierbinți informații, cele mai picante bârfe din culise și va fi editat în colaborare cu Evenimentul Zilei - Ediția de Transilvania.

Festivalul Internațional de Film Transilvania se va încheia pe 5 iunie cu Gala de decernare a premiilor (care va fi transmisă în aceeași zi începând cu ora 23.00 pe postul România 1) la Teatrul Național din Cluj.

În perioada 8-17 iunie o selecție din filmele prezentate la TIFF vor veni și la București, pentru o săptămână de proiecții la Sala Elvira Popescu.

Partenerii media principali ai Festivalului de Film Transilvania, ediția 2004 sunt TVR, TV5, Europa FM și Evenimentul Zilei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus