mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Vineri, 15 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Freigesprochen / Pronunţat nevinovat / Free to Leave

Austria / Luxemburg / 2007 (95 minute)
Dramă

Regia: Peter Payer
Scenariul: Peter Payer, după piesa de teatru Der jungste Tag de Odon von Horvath
Imaginea: Andreas Berger
Montajul: Cordula Werner
Muzica: Andre Mergenthaler & Walter W. Cikan
Cu: Frank Giering, Lavinia Wilson, Corinna Harfouch, Robert Stadlober, Alfred Dorfer
Distribuit de: Bavaria Film International

Un film dinamizat de tensiunea interioară pe care o dau sentimentul de vinovăţie şi de responsabilitate, de la declanşarea lor până la final. Două cupluri, Hanni şi Thomas, respectiv Anna şi Ferdinand, au o viaţă liniştită şi armonioasă. Thomas este controlor de trafic feroviar de 12 ani şi, pentru prima dată, face o greşeală: se lasă distras de Anna într-un moment critic, reacţionează prea târziu la semnalul de oprire, iar consecinţele sunt grave. Mai multe persoane îşi pierd viaţa. Prin sentimentul de culpabilitate pe care fiecare dintre ei îl resimte, între Anna şi Thomas se creează o legătură puternică, mai puternică decât ataşamentul fiecăruia faţă de partenerul de viaţă, şi încearcă împreună să scape de această povară.

Peter Payer are studii de medicină şi a fost instructor de schi. În cinema şi televiziune şi-a început activitatea în 1987, ca voluntar. În perioada 1990-1999 a regizat în jur de 100 de clipuri publicitare şi numeroase filme de televiziune. Ca regizor de cinema, a început prin filmul Untersuchung an Madeln / Girls Under Investigation (1999), o adaptare cinematografică a unui roman de Albert Drach. Următorul său film, Ravioli (2003), a preluat o serie de elemente din lucrarea heim.at, de Alfred Dorfer, iar filmul pentru copii Villa Henriette (2004) din romanul omonim de Christine Nostlinger. De altfel şi filmul Freigesprochen se bazează pe o operă literară.

Nominalizări: Leopardul de aur - Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, 2007.

Website: www.freigesprochen.com























Ora 20:00
Il y a longtemps que je t'aime / Te iubesc de mult / I've Loved You So Long

Franţa / Germania, 2008 (115 minute)
Dramă

Regia şi scenariul: Philippe Claudel
Imaginea: Jerome Almeras
Montajul: Virginie Bruant
Muzica: Jean-Louis Aubert
Cu: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grevill, Frederic Pierrot, Claire Johnston
Distribuit de: New Films International România

"Este un film despre forţa femeilor, despre puterea lor de a străluci, de a se reconstrui, de a renaşte. O poveste despre secretele noastre, despre încarcerare, despre toate încarcerările noastre". (Philippe Claudel)

Juliette reapare în familie, după ce a stat 15 ani în închisoare. Sora sa mai mică, Lea, o invită să locuiască cu familia ei, iar fetiţa Leei, care nu şi-a mai văzut mătuşa niciodată până acum, are multe întrebări dificile.

Philippe Claudel a fost scenarist pentru Sur le bout des doigts (2002) şi pentru Les ames grises (2005), realizat după romanul său omonim, care a fost tradus şi în limba română. Un alt roman al său tradus în limba română a fost Le Rapport de Brodeck. Printre operele sale literare se mai află romanele J'abandonne, Les Petites Mecaniques, La Petite Fille de monsieur Linh. Philippe Claudel a fost, de asemenea, profesor într-un penitenciar.

Kristin Scott Thomas este de origine britanică, însă a absolvit studiile în Franţa, ceea ce o recomandă pentru rolurile din filmele francofone. În Franţa, a jucat în Agent trouble (1987), Force majeure (1989), Le Bal du gouverneur (1990). Rolul prin care a devenit celebră a fost cel din comedia romantică Four Weddings and a Funeral (1994). A jucat în Angels and Insects (1995) şi Richard III (1996). Pentru rolul din The English Patient (1996) a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal. Apoi a jucat alături de Tom Cruise în Mission: Impossible (1996), în The Horse Whisperer (1998) şi Gosford Park (2001), regizat de Robert Altman.

Premii: Cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza - Premiile BAFTA, 2009; Premiul juriului ecumenic şi Premiul juriului cititorilor Berliner Morgenpost - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2008; Cel mai bun debut şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Premiile Cesar, 2009; Cea mai bună actriţă - Premiile Academiei Europene de Film, 2008; Actriţa britanică a anului - Premiile Cercului Criticilor Londonezi, 2009; Cea mai bună actriţă străină - Premiile Sant Jordi, 2009.

Website: www.ilyalongtempsquejetaime-lefilm.com




































Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus