mai 2009
Sâmbătă, 16 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Kdopak by se vlka bál / Cui i-e frică de lup / Who's Afraid of the Wolf

Republica Cehă, 2008 (90 minute)
Aventuri

Regia şi scenariul: Maria Prochazkova
Imaginea: Martin Stepanek
Montajul: Marek Opatrny
Cu: Dorota Dedkova, Jitka Cvancarova, Pavel Reznicek, Martin Hofman, Jana Krausova
Distribuit de: Bontonfilm

"Despre iubire, relaţii, familie... despre nevoia noastră de a avea încredere în cineva, de a ne asuma riscuri în relaţia cu acea persoană şi de a vedea ce face cu încrederea acordată... despre problemele mari pe care le avem, la orice vârstă, despre descoperirea unor mistere ameţitoare peste tot în jurul nostru şi despre îndrăzneala de a le rezolva împreună cu un suflet pereche..." (Maria Prochazkova)

Filmul prezintă o problemă de familie văzută prin ochii unei fetiţe de şase ani. Combinând elementele vizuale, de poveste, cu abordarea psihologică, poate fi văzut împreună de copii şi adulţi. Terezka, o fetiţă căreia îi plăcea mult Scufiţa roşie, observă, într-o bună zi, că mama ei a început să se poarte altfel şi nu înţelege de ce. Nu ştie cine este bărbatul acela ciudat şi nici de ce se vorbeşte despre Japonia. Ştie doar că ceva nu e bine. Întreabă, dar oamenii mari parcă vorbesc o altă limbă şi ea nu înţelege. Singurul care o poate ajuta este prietenul ei Simon cu care merge în fiecare zi la grădiniţă. Iar Simon are o explicaţie: mama Terezkăi a fost răpită, iar în locul ei este un extraterestru. Aşa începe Terezka o aventură care o poartă spre tărâmuri îndepărtate, unde întâlneşte un lup fioros. Filmul a făcut parte din Selecţia oficială pentru secţiunea Generaţii a Festivalului de Film de la Berlin, competiţia Kplus, 2009.

Website: www.kdopakbysevlkabal.cz

Ora 20:00
Le Silence de Lorna / Tăcerea Lornei / The Silence of Lorna

Belgia / Germania / Franţa / Italia / Marea Britanie, 2008 (105 minute)
Dramă

Regia şi scenariul: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Imaginea: Alain Marcoen
Montajul: Marie-Helene Dozo
Sunetul: Julie Brenta
Cu: Arta Dobroshi, Alban Ukaj, Jeremie Renier, Fabrizio Rongione, Morgan Marinne
Distribuit de: Independenţa Film

Sokol şi Lorna sunt doi imigranţi albanezi în Belgia, care visează să-şi lase într-o zi slujbele care nu le aduc nicio satisfacţie şi să deschidă un snack bar. Au însă nevoie de bani şi de statutul de rezident permanent. În dorinţa de a-şi îndeplini visul, Lorna devine complicele lui Fabio, cap al lumii interlope. Acesta pune la cale un plan conform căruia, pentru a obţine cetăţenia, Lorna trebuie să se căsătorească cu Claudy, un tânăr belgian pe care Fabio este dispus să-l plătească. Însă Claudy urmează să fie ucis. Va păstra oare Lorna tăcerea?

Fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne fac parte dintre puţinii regizori care au obţinut de două ori premiul Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes. Au mai reuşit această performanţă Bille August, Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Emir Kusturica. Fraţii Dardenne şi-au început cariera cinematografică la sfârşitul anilor '70. Primul lor film a fost un documentar, Le Chant du rossignol, despre rezistenţa împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Belgia. În 1986 au realizat primul film de ficţiune, Falsch, despre o familie de evrei masacrată de nazişti. Au urmat Je pense a vous (1992), La Promesse (1996), Rosetta (1999), cu care au câştigat Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes. Tot la Cannes, în 2002, filmul regizat de fraţii Dardenne, Le Fils (2002) a obţinut premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun actor, Olivier Gourmet, iar în 2005 au obţinut din nou premiul Palme d'Or pentru filmul L'Enfant. Caracteristica filmelor făcute de fraţii Dardenne este lipsa coloanei sonore.

Premii: Cel mai bun scenariu - Festivalul de Film de la Cannes, 2008; Cel mai bun film francofon - Premiile Lumiere, Franţa, 2009.

Website: www.sonyclassics.com/lornassilence

Ora 22:00
Pora Umierac / E timpul să mor / Time to Die

Polonia, 2007 (104 minute)
Dramă

Regia şi scenariul: Dorota Kedzierzawska
Imaginea: Arthur Reinhart
Montajul: Dorota Kedzierzawska, Arthur Reinhart
Muzica: Wlodek Pawlik
Cu: Danuta Szaflarska, Krzysztof Globisz, Marta Waldera, Patrycja Szewczyk, Agnieszka Podsiadlik, Piotr Ziarkiewicz, Kamil Bitau
Distribuit de: Kid Film

Dorota Kedzierzawska deschide o fereastră către viaţa şi anxietăţile unei femei singure care-şi aşteaptă sfarşitul. O poveste alb-negru despre trecutul care nu poate fi recuperat şi despre renunţarea la lucrurile pe care le posezi, inainte ca ele să te posede pe tine.

E timpul să mor este povestea bătranei Aniela, proprietara unui conac, frumos odinioară, acum în paragină. După mulţi, mulţi ani, îşi vede visul implinit - redevine stăpâna propriei sale case atunci când pleacă ultimul chiriaş, care fusese mutat forţat de către comunişti, după cel de-al doilea război mondial. Dar acest frumos şi mult aşteptat moment este departe de ceea ce sperase ea.

Unicul său fiu nu vrea să se mute înapoi cu ea şi nici nu este dispus să investească în renovare. Izolată în casa enormă, Aniela vorbeşte frecvent cu câinele său care-i ţine companie. Ea trebuie să facă faţă nu numai prezentului, ci şi trecutului. Viaţa ei este un câştig sau o pierdere?

Dorota Kedzierzawska s-a născut la Lodź şi a studiat cinematografia. A regizat mai multe scurtmetraje: Agnieszka (1980), The Egg (1982), Beginnings (1983) şi Gucia (1985), filmul de televiziune The End of the Word (1988) şi lungmetrajele: Devils, Devils (1991), Crows (1994), Nothing (1998), I Am (2005) şi Time to Die (2007). Scenariul ultimului său film a fost scris special pentru actriţa Danuta Szaflarska, care avea 91 de ani în momentul filmărilor.

Premii: Premiul publicului (Holter) - Festivalul Internaţional de film de la San Francisco, 2008; Premiul publicului, Menţiune specială din partea juriului - Festivalul de film de la Trieste, 2008; Premiu special - Festivalul filmului polonez la New York, 2008; Premiul publicului, Premiul pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun sunet, Premiul Presei - Festivalul filmului polonez, 2007; Premiul Golden Eagle pentru cea mai bună actriţă - Premiile Academiei Poloneze de Film, 2008.

Website: www.kidfilm.pl www.poraumierac.pl

Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.