mai 2009
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009
Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai - 7 iunie 2009 şi va avea tema "InOvaţii", venind în întâmpinarea iniţiativei Comisiei Europene, care a declarat anul 2009 "Anul creativităţii şi inovaţiei". FITS, cel mai important festival anual de teatru şi de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 50 de spaţii de joc, aşteptând 60.000 de spectatori zilnic. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a 11 zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural care urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel internaţional.

Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată, cuprinzând de la producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, producţii internaţionale importante, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans (flamenco, dans contemporan), spectacolele de lumini, de muzică, pantomimă, până la conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie, pictură şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât mai ales în spaţii neconvenţionale.

În premieră, Teatrul Naţional "Radu Stanca", Theatre D'Esch-Sur-Alzette şi Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster prezintă la Sibiu producţia Metamorfoze după Ovidiu, regia Silviu Purcărete, un mega-spectacol realizat la Luxemburg, în anul 2007, pentru programul Sibiu şi Luxemburg şi Marea Regiune - Capitale Culturale Europene. Cu Metamorfoze, Purcărete reuşeşte să pătrundă adânc în miezul poemelor lui Ovidiu şi să surprindă esenţa lor, creând o experienţă senzorială completă, un spectacol tulburător şi memorabil, care va fi prezentat publicului din România cu o distribuţie nouă în 28 şi 29 mai 2009. Alte două creaţii impresionante marca Silviu Purcărete vor fi prezentate în 30 mai şi 6 iunie 2009: Faust după J. W. Goethe (Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, 2007) şi Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, 2009).

Această ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu îi găzduieşte pe unii dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori de teatru pe scena internaţională, oferind publicului din România spectacole excepţionale, care au la bază texte clasice. Eimuntas Nekrosius prezintă Livada de vişini de Anton Cehov (International Stanislavsky Foundation, Rusia, şi Theatre "Meno Fortas", Lituania), un spectacol-eveniment pe scena teatrului rus, în care actorii joacă magistral, creând o atmosferă plină de tandreţe, iubire, dezamăgire şi bucurie. Andriy Zholdak propune o montare avangardistă cu Woyzeck de Georg Büchner (Agency Culture-Europe, Ucraina), iar Antonio Latella face un Studiu asupra Medeei după Euripide (Teatro Stabile dell'Umbria, Italia).

Spectacolele de teatru-dans ocupă şi în acest an un loc important în programul Festivalului de la Sibiu. Polish Dance Theatre (Polonia) prezintă spectacolul Carpe Diem, coregrafia Ewa Wycichowska, care ne invită să simţim lucrurile cu toată fiinţa noastră şi să asimilăm culorile, gusturile, sunetele, mişcările într-un moment suspendat între trecut şi viitor. Compañia Flamenca Adrian Sanchez (Spania) prezintă 12 tipuri de flamenco într-un singur spectacol care debordează de energie şi armonie: Taracea. The Suzanne Dellal Centre (Israel) propune în spectacolul Monger, coregrafia Barak Marshall, un limbaj teatral corporal precis, care include motive etnice contemporane, iar Nadine Bommer Dance Company (Israel), un dans umoristic inspirat de animaţie în Manimation, coregrafia Nadine Bommer.

Spectacole de stradă impresionante, de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând aerul, apa sau focul, vor anima din nou centrul istoric al oraşului. Compania franceză Korbo prezintă o Paradă elefantescă de lumini, Treteaux du Coeur Volant (Franţa) ne aduc miracolul tehnologiei care creează viaţă în spectacolul Coconi, Teatro do Mar (Portugalia) dă viaţă mitului lui Faust în spectacolul Daimonion, care îmbină teatrul, dansul şi circul, Cal Y Canto Teatro (Spania) creează o panoramă onirică de animale fantastice care roiesc deasupra publicului în A-Ta-Ka!, iar Compania Malabar (Franţa) ne propune două călătorii fantastice cu L'Odyssée des Saltimbanques şi Le Voyage des Aquarêves.

În ceea ce priveşte muzica, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu pregăteşte două momente speciale de fado, muzică tradiţională portugheză, cu grupul Fado Português (Portugalia) şi Stockholm Lisboa Project (Portugalia/Suedia), un proiect care îşi propune să creeze punţi muzicale între nord şi sud, abordând atât muzică portugheză, cât şi scandinavă. De asemenea, grupul mexicano-american Tito & Tarantula, celebru pentru hituri precum After Dark, Back to the House that Love Built, Strange Face of Love sau Angry Cockroaches, va concerta pentru prima dată în România, în cadrul Festivalului de la Sibiu.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc expoziţii, lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi ale lumii culturale naţionale şi internaţionale, precum Jonathan Mills, Theodor Paleologu, Horia Roman Patapievici, George Banu, Andriy Zholdak, Mike Phillips, Saviana Stănescu, Emile Lansman sau Mircea Dinescu. Cea de-a XII-a ediţie a Bursei de Spectacole se va desfăşura în perioada 3 - 6 iunie 2009.


De marţi, 12 mai 2009, s-au pus în vânzare biletele pentru spectacolele indoor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Acestea sunt disponibile la Agenţia Teatrală din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17) şi, pentru prima dată, online pe www.sibfest.ro, şi vor avea preţul de 10 lei biletul întreg şi 5 lei biletul cu reducere, pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Vor fi puse în vânzare bilete pentru toate spectacolele care se vor desfăşura la Teatrul Naţional "Radu Stanca", în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, la Teatrul Gong, Sala Thalia, sala de sport a Liceului de Artă, Hala Simerom şi Teatrul de vară. Pentru spectacolele Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu Un tramvai numit Popescu (regia Gavriil Pinte) şi Faust (regia Silviu Purcărete) se vor pune în vânzare doar bilete la preţul de 20 lei.

Pentru cele două reprezentaţii ale spectacolului Metamorfoze după Ovidiu (regia Silviu Purcărete), care va avea premiera românească joi, 28 mai 2009, ora 21.30, vor exista două categorii de bilete, cu preţul de 10 şi 20 de lei, în funcţie de dispunerea locurilor faţă de spaţiul de joc.


Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local al Municipiului Sibiu, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu şi Consiliului Judeţean Sibiu. Co-organizatori: Fundaţia "Democraţie prin Cultură" şi Loteria Română. Producători asociaţi: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Un eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Descarcă programul FITS 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus