mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Duminică, 17 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 21:00
Üç Maymun / Cele trei maimuţe / Three monkeys

Turcia / Franţa / Italia, 2008 (109 minute)
Dramă

Regia: Nuri Bilge Ceylan
Scenariul: Ebru Ceylan, Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan
Imaginea: Gokhan Tiryaki
Montajul: Ayhan Ergursel, Bora Gokşingol, Nuri Bilge Ceylan
Cu: Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Ahmet Rifat Şungar, Ercan Kesal, Cafer Kose
Distribuit de: Pyramide Distribution

Cele trei maimuţe este o dramă de familie despre vinovăţie, adulter şi încălcarea preceptelor biblice, despre greşeli care generează alte greşeli şi despre înfruntarea consecinţelor.

O familie este pe cale să se destrame atunci când micile eşecuri duc la minciuni, generate de pornirea de a lupta împotriva sorţii. Ca să evite greutăţile şi responsabilităţile care, de altfel, ar fi greu de îndurat, familia decide să ignore adevărul, să nu vorbească despre el, să se facă a nu-l vedea ori auzi, ca în parabola celor trei maimuţe (see no evil, hear no evil, speak no evil).

Nuri Bilge Ceylan este regizor şi fotograf şi s-a născut la Istanbul în 1959. Din filmografia sa fac parte: Kasaba / The Small Town (1997), Mayis sikintisi / Clouds of May (1999), Uzak / Distant (2002) şi Iklimer / Climates (2006). Filmele sale au câştigat numeroase premii în festivalurile în care au participat.

Premii: Cel mai bun regizor - Festivalul de film de la Cannes, 2008; Cel mai bun regizor - Festivalul de film Cinefan Osian, 2008; Premiul Mosfilm, Menţiune specială - Festivalul de film "Manaki Brothers", 2008; Cel mai bun film (Golden Anchor) - Festivalul de film de la Haifa, 2008; Cel mai bun regizor - Premiile de film Asia Pacific 2008; Cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cel mai bun actor debutant - Premiile Yeşilcam, 2009; Cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă, cel mai bun montaj, cel mai promiţător debut - Premiile criticii SIYAD, 2009; Premiul de excelenţă în cinematografie - Festivalul filmului turcesc Boston, 2009.

Website: www.nbcfilm.com






Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus