mai 2009
Festivalul de film documentar Atenţie, motor şi... ştiinţă!, 2009
Sesiunea 01
Misa Rumi. Sat însorit din Anzi
Încălzirea globală. O problemă de dimensiunea planetei
Río Tinto. Marte pe Terra


Sesiunea 02
În căutarea lumii pierdute. Expediţia Gazella Dama
Atapuerca: patrimoniu al umanităţii
Specii - capcană


Sesiunea 03
Ultimele secere
Santiago Ramón y Cajal: fluturii sufletului


Sesiunea 04
Linxul iberic
Lumi minuscule. Bălţi temporare
Antarctica, viaţa la limită



Introducere

Rezultat al colaborării dintre Institutul Cervantes şi Asociaţia Spaniolă de Film şi Imagine Ştiinţifică, această serie de proiecţii de documentare oferă posibilitatea de a aprofunda teme de mare interes şi ne reaminteşte faptul că ştiinţa nu este ceva îndepărtat şi aparţinând unui grup restrâns de specialişti, ci este prezentă în tot ceea ce ne înconjoară. Actuala selecţie de filme reflectă o paletă largă de teme, abordate dintr-o perspectivă simplă, dar riguroasă. Odată cu alegerea acestor filme documentare, s-a încercat evidenţierea diferitelor aspecte ale muncii de cercetare care se efectuează în ţările de limbă spaniolă, acordând o importanţă deosebită progreselor ştiinţifice şi a eforturilor de protejare a mediului înconjurător: de la microbiologie până la zoologie, de la antropologie până la expediţiile ştiinţifice, trecând prin teme de actualitate, cum ar fi schimbarea climatică, la care se adaugă aprofundarea biografiei celui mai cunoscut om de ştiinţă spaniol, Ramón y Cajal. Documentarele selectate permit aprecierea gradului de maturitate pe care l-a atins în Spania genul intitulat documentar ştiinţific, precum şi calitatea şi varietatea proiectelor de cercetare care se află în desfăşurare în această ţară. La realizarea documentarelor au contribuit instituţii prestigioase precum Universitatea din Zaragoza, Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice pentru Antarctica, Centrul de săpături arheologice din Atapuerca sau Centrul de Astrobiologie INTA-CSIC de pe Río Tinto.

Isaac Newton spunea: "Ceea ce ştim este doar o picătură de apă; ceea ce ignorăm este oceanul". Astfel, documentarul îndeplineşte o funcţie primordială în difuzarea cunoaşterii, oferind marelui public posibilitatea de a se apropia atât de teme diverse, cât şi insolite şi surprinzătoare. Această serie de proiecţii de film propune o parcurgere la nivel înalt a ştiinţei, mergând de la detaliu la global, de la specificitate locală la internaţional, din trecut în prezent.


SESIUNEA 01, 19 mai 2009, ora 18:30

Misa Rumi. Sat însorit din Anzi

Sinopsis

Cele mai avansate tehnologii pot fi întâlnite uneori în cele mai neaşteptate locuri. La 3600 metri deasupra nivelului mării, în mijlocul podişului din regiunea Jujuy (Argentina), există un sat numit San Juan de Misa Rumi. În acest sat curentul electric, bucătăriile individuale, încălzirea şcolii, cuptorul brutăriei comunale şi multe alte unelte asemenea funcţionează pe baza unei surse de energie pe cât de curată pe atât de abundentă: energia solară, rezultat al muncii pe care o desfăşoară, de mai bine de cincisprezece ani, o fundaţie ecologică din Anzi împreună cu respectivele comunităţi locale, unde energia radiaţiilor solare este una dintre cele mai puternice din lume.

În această zonă, sursele obişnuite de energie sunt lemnul şi gazul îmbuteliat. Dar gazul este foarte scump şi nu ajunge mereu până la comunităţile risipite şi izolate din Anzi. Lemnul este, pe zi ce trece mai greu de procurat, nemaivorbind despre pericolul de deşertificare ce derivă din tăierile masive de pădure. Soluţia pe care a propus-o fundaţia Ecoandina pentru rezolvarea problemei alimentării cu energie a constat în montarea de plite care să funcţioneze cu energie solară. Armando Álvarez este designer şi fabricant de plite pe bază de energie solară. În 1992, în atelierul lui din Tilcara, au fost fabricate primele plite solare din regiune.

Regia: Cercetători pentru Industria argentiniană
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: EL Oso Producciones. Argentina.2008
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 14 minute


Încălzirea globală. O problemă de dimensiunea planetei

Sinopsis

Filmul se referă la uriaşa provocare ştiinţifică pe care o constituie încercarea de a afla cum arată viitorul planetei în condiţiile actualei creşteri a concentraţiei gazelor de seră în aer.

Studiile realizate de cercetători asupra gheţarilor şi studierea modelelor climatologice ale climei din trecut, precum şi folosirea acestor informaţii în vederea anticipării evoluţiei climei în viitor, sunt prezentate în film drept pietre de încercare pentru toţi acei cercetători care-şi propun să găsească o soluţie viabilă pentru schimbările climatice.

Regia: Javier Patricio Royo
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: NURIA CALLEJA. ICE/UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA. 2005
Scenariu: Javier Patricio Royo
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 30 minute


Río Tinto. Marte pe Terra

Sinopsis

Fie din cauza activităţii miniere care se desfăşoară în zonă (zăcăminte de pirită), fie din alte cauze legate de activitatea industrială mai recentă, apele Río Tinto (Râul Roşu) din Huelva au fost considerate timp de mai mulţi ani ca lipsite de forme de viaţă. Roşul intens al apei, aciditatea lor extremă şi marea concentraţie de particule metalice au împiedicat multă vreme efectuarea de cercetări serioase a originii chimice a acestui straniu sistem natural. Un grup de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid a iniţiat la începutul anilor 80 un studiu dedicat posibilelor micro-organisme care ar putea trăi în acest mediu şi au descoperit, spre marea lor surpriză, că întreaga albie a acestui râu constituie un mediu de viaţă propice pentru o gamă variată de microbi. Cercetările ulteriore de microbiologie şi chimie, efectuate în anii 90, asupra apelor acestui râu au constatat că aciditatea ridicată a apei se datorează existenţei unor micro-organisme care se dezvoltă oxidând sulfurile metalice, cum ar fi pirita. Într-adevăr, oxidarea piritei datorată activităţii acestor microbi chimiolitotrofi, cum au fost denumiţi, produce o soluţie foarte acidă, cu o concentraţie ridicată de oxid de fier, substanţă care dă culoarea caracteristică apelor Río Tinto, respectiv culoarea roşie. Aceste cercetări au fost coroborate cu cele efectuate de cercetătorii australieni în deşertul Pilbara, acestea din urmă fiind, la rândul lor, coroborate cu cele efectuate de cercetătorii NASA asupra organismelor extremofile şi asupra posibilei existenţe a unor forme de viaţă pe Marte. În prezent, cercetătorii de la NASA şi cei de la Centrul de Astrobiologie din cadrul Universităţii Autonome din Madrid studiază în detaliu habitatul din Río Tinto, pe o lungime de 90 de kilometri, habitat care le sugerează cercetătorilor americani o mare asemănare între condiţiile existente la Río Tinto şi cele existente pe Marte.

Regia: Manuela Gutiérrez şi Enrique Nicanor
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: Discovery Communications (Spania, 2001); Gabriel Neira şi Lorenzo Dunoyer
Scenariu: Manuela Gutiérrez şi Enrique Nicanor
Idee Originală: Manuela Gutiérrez
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 47 minute



SESIUNEA 02 - 20 mai 2009, ora 18:30

În căutarea lumii pierdute. Expediţia Gazella Dama

Sinopsis

Ori de câte ori ne gândim la deşertul Sahara, ne apare în minte un loc infinit şi magic, o luptă constantă între viaţă şi moarte, o întindere nesfârşită de dune longitudinale sau de barchane. O interminabilă succesiune de deşerturi unice şi diferite, unite între ele, ca şi cum ar încerca să se întreacă unele cu altele. Deşert negru, deşert verde, deşert ocru... combinate cu imense blocuri de stâncă dispusă în straturi orizontale peste care se formează zonele de serir, hammada şi erguri de nisip. Varietatea de forme şi peisaje care se observă derivă din diferitele materiale geologice care apar în această zonă şi care se compun din granit, calcar, nisip, marmură şi, uneori, intercalări de materie vulcanică - martore ale unei activităţi geologice intense...

Acest documentar, realizat de Clemente Tribaldos, merge pe urmele expediţiei conduse de Jorge Pina. Recreând călătoria făcută cu ocazia expediţiei ştiinţifice din 1941, profesorii de geologie şi geografie fizică Eduardo Hernández Pacheco şi Francisco Pacheco ne revelă aspecte necunoscute din deşertul Sahara şi aduc în actualitate studiile realizate în secolul XIX de expediţionarii spanioli.

Regia: Clemente Tribaldos Baraja
Ţara: Spania
Gen:Documentar
Producător: Creativos Multimedia, Mediateca CSIC şi Televisión Educativa Iberoamericana (ATEI). 2007
Scenariu: Clemente Tribaldos
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 26 minute


Atapuerca: patrimoniu al umanităţii

Sinopsis

După ani întregi de lucru intens, tenacitatea unui grup de cercetători a început să dea roade începând să dezvăluie secretele unei perioade foarte puţin cunoscută a omenirii. Dată fiind puţinătatea de resturi fosile, evoluţia umană în ultimul milion de ani constituie încă un mare mister. Dar acum 300000 de ani, un grup de 33 de fiinţe umane şi-au găsit moartea, în împrejurări încă necunoscute, iar resturile lor au rămas îngropate în adâncurile unei peşteri din Sierra de Atapuerca în nordul Spaniei. Acolo, într-un loc cunoscut sub numele de Sima de los Huesos se găseşte cea mai mare acumulare de fosile umane descoperite vreodată. Tot în Atapuerca au fost găsite cele mai vechi resturi de oseminte umane de pe continentul european, datând de acum 780.000 de ani.

Regia: Javier Trueba
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: MADRIS SCIENTIFICS FILMS
Scenariu: Juan Luis Arsuaga
Limba: Spaniolă
Format: DVD
Durata:45 minute


Animale-capcană

Sinopsis


Modalităţile de a vâna ale unora dintre cele mai bizare specii de animale de pe planetă ne duc cu gândul la faptul că animalele sunt uneori la fel de ingenioase ca omul, daca nu chiar mai mult!

Câteva dintre aceste specii, extraordinare, folosesc astfel de metode ingenioase pentru a-şi captura prada, metode care ar putea fi descrise ca autentice capcane vii... Noi i-am numit pe aceşti frumoşi monştri vânători: vicleni!

Regia: Álvaro Mendoza
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: Álvaro Mendoza Productions, 2006
Scenariu: Álvaro Mendoza
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 52 minute



SESIUNEA 03 - 26 mai 2009, ora 18:30

Ultimele seceri

Sinopsis

La Muzeul Etnologic din Font de la Figuera, am întâlnit oameni care ne pot povesti multe lucruri despre obiectele găsite şi expuse în Muzeu. Doi bărbaţi în vârstă retrăiesc un trecut comun şi sunt cuprinşi de o emoţie specială atunci când intră în muzeu şi revăd secerile pe care au învăţat să le folosească de mici, de la vârsta de nouă, învăţând de la bunicii lor. Îşi amintesc ziua când au mers la secerat şi apoi semănatul, culesul, recoltele uneori nesigure şi munca grea de strângere a recoltei.

Regia: Eugenio Monesma Moliner
Tara: Spania
Gen: Documentar
Producator: Pyrene P.V., S.L. 2005
Scenariu: Eugenio Monesma
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 35 minute


Santiago Ramón y Cajal: fluturii din suflet

Sinopsis


Cu ocazia centenarului acordării Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină medicului spaniol Santiago Ramón y Cajal, TVE a realizat documentarul intitulat Santiago Ramón y Cajal: fluturii din suflet, coproducţie cu Societatea Statală pentru Comemorări Culturale. Canalul 2 al TVE a difuzat acest documentar în cadrul programului "Creatori ai secolului XX". Documentarul a fost realizat cu sprijinul moştenitorilor lui Santiago Ramón y Cajal, al Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid, al Institutului Cajal, al Colegiului Medicilor din Barcelona, al Muzeelor Cosmocaixa din Madrid şi din Barcelona, al Institutului Karolinska din Stockolm, al Camerei Deputaţilor din Huesca, al Guvernului din Aragón şi al Clubului Cajal.

Regia: Ana Martínez
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: TVE, Javier González, 2007
Scenariu: Ana Martínez
Muzica: JUAN BARDEM
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 60 minute



SESIUNEA 04 - 27 mai 2009, ora 18:30

Lynxul iberic

Sinopsis

Linxul iberic (lynx pardinus), una dintre cele mai frumoase feline din Europa, are în prezent statutul-record de a fi cea mai ameninţată felină din lume pe cale de dispariţie. Răspândit doar în peninsula iberică, nu se cunoaşte numărul exact de exemplare, dar se ştie cu precizie ca mai trăiesc între 100 şi 200 de exemplare. Scăderea numărului de exemplare de iepuri (oryctolagus cuniculus) care constituiau principala sursă de hrană a linxului, vânătoarea şi prinderea în capcane, au decimat populaţia de lincşi existentă. Barierele artificiale de tipul redirecţionărilor albiilor de râuri şi pârâuri, construirea de autostrăzi, căi ferate etc. au contribuit şi ele la scăderea dramatică a numărului de exemplare.

Acest prădător, super-specializat în vânătoarea în vegetaţie de tip arbust, îşi delimitează teritoriul de vânătoare corespunzător unei singure perechi. Exemplarele nou-născute trebuie să găsească alte zone de vânătoare şi, negăsindu-le, fie sunt vânate, fie strivite de maşini, fie mor prin înfometare.

În sudul Spaniei, în Andaluzia, îşi are habitatul cea mai mare populaţie de lincşi. Cu toate acestea, zonele Doñana şi Sierra Morena sunt doar nişte cuşti aurite unde felinele găsesc hrană şi protecţie. Dincolo de aceste zone protejate, pentru lincşi nu mai există decât moartea. Această situaţie critică a făcut ca administraţia spaniolă şi colectivele de cercetare naţionale şi internaţionale să ia măsuri destinate să studieze comportamentul acestui animal, prada, teritoriul ca să poată găsi soluţii pentru a-l salva de la extincţie. Să sperăm că nu e prea târziu.

Regia: Antonio Sabater
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: Multivision Digital.2001
Scenariu: José MŞ Montero Sandoval
Limba: spaniolă
Format: DVD
Durata: 12 minute


Lumi minuscule. Bălţi efemere

Sinopsis

Documentarul ne arată nu doar frumuseţea şi unicitatea formelor de viaţă ale celor mai mici fiinţe vii din lume, ci şi activitatea lor, tehnicile de nutriţie, strategiile reproductive şi importante pe care o prezintă pentru ecosistemul global.

Apa de ploaie este principala răspunzătoare pentru supravieţuirea ecosistemelor terestre şi pentru creşterea vegetaţiei. Mare parte din această apă se infiltrează în sol şi creşte volumul de apă subterană, dar, în unele locuri, date fiind caracteristicile geologice ale terenului, în urma ploilor apar aşa numitele bălţi în care apa stătătoare pune în funcţiune mecanismul biologic al multor fiinţe vii, în special al organismelor microscopice care sunt, de altfel, şi baza acestor ecosisteme. Doar că, mai devreme sau mai târziu, apa din bălţile respective se retrage şi, atunci, micro-organismele din respectivul mediu trebuie să găsească strategii de supravieţuire care să le permită viaţa şi în perioadele lungi de lipsă de apă.

Regia: Rubén Duro
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: José Luis Calvo, Javier Bueno, 2006
Scenariu: Rubén Duro
Limba: spaniolăl
Format: DVD
Durata: 27 minute


Antarctica, viaţa la limită

Sinopsis

Pe durata verii australe a anilor 1994 şi 1995, o echipă de biologi marini a iniţiat una dintre aventurile ştiinţifice cele mai captivante. Acest grup de cercetători a dorit să dezvolte proiectul Bentart, al cărui obiectiv îl constituia realizarea unui studiu complet asupra faunei marine din peninsula antarctică. Rezultatele cercetărilor lor au deschis calea spre cunoaşterea unui loc niciodată pe deplin explorat până atunci şi au dezvăluit existenţa unor specii noi, necunoscute pentru oamenii de ştiinţă.

În 2003, acelaşi grup de cercetători a hotărât să continue explorarea şi mai spre sud, până la Marea Îngheţată Bellingahusen. La bordul unui submarin, la minus treizeci de grade, cu ajutorul roboţilor submarini, scotocind sub gheaţă şi studiind fundul oceanului la mai mult de 1000 de metri adâncime, grupul condus de Ana Ramos a descoperit drumul către o zonă complet necunoscută a planetei noastre.

Regia: José Antonio Moya
Ţara: Spania
Gen: Documentar
Producător: Taller de Imagen Universidad de Alicante.
Scenariu: José Antonio Moya
Limba: spaniolăl
Format: DVD
Durata: 48 minute


Filmele sunt subtitrate în limba română.

Descarcă programul Festivalul de film documentar Atenţie, motor şi... ştiinţă! aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus