mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Invitat special la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), este regizorul şi producătorul Menahem Golan, unul dintre cei mai activi şi prolifici creatori ai cinematografiei contemporane, ce a apărut de-a lungul timpului pe genericul a 250 de filme. De altfel, prezenţa sa la Cluj va marca şi un moment aniversar: împlinirea a 80 de ani. Născut pe 31 mai 1929, în Israel, Menahem s-a remarcat în tinereţe ca paraşutist în forţele aeriene israeliene, schimbându-şi numele, din raţiuni patriotice, din Globus în Golan.

Apropierea de lumea teatrului şi a filmului s-a produs după ce a urmat cursurile Old Vic Theatre School din Londra. Întors în Israel, a lucrat câţiva ani în domeniul teatrului, prima întâlnire cu cinematograful fiind ca asistent al lui Roger Corman, la The Young Racer (1963). În acelaşi an şi-a început colaborarea cu vărul său Yoram Globus, fondând compania Noah Films care producea filme pentru piaţa israeliană. Cea mai cunoscută realizare a acesteia a fost Sallah Shabati (1964), nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin şi câştigător al Globului de Aur la aceeaşi categorie.

În 1979, cei doi au cumpărat compania Cannon Group, cu care s-au lansat pe piaţa internaţională, realizând mai ales producţii low-budget, în timp record - peste 145 de filme în 10 ani - ceea ce le-a adus supranumele de Go-Go Boys.

Spectatorii au îndrăgit rapid stilul dinamic şi eficient al lui Menahem Golan, devenind fani ai serialelor Captain America, Delta Force şi Superman şi ai peliculelor ce au transformat actori precum Sylvester Stallone, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Charles Bronson în mituri ale cinematografului modern de acţiune. A ştiut să exploateze pasiunea publicului pentru filmele de acţiune şi dorinţa de a-şi consuma adrenalina în faţa ecranului, reuşind să obţină profituri considerabile. Menahem Golan rămâne un punct de referinţă în cinematografia contemporană şi un exemplu pentru tinerii producători şi regizori, cărora le dedică din timpul său prin organizarea de master-class-uri, construite în jurul crezului său: "Produc filme, le iubesc, uneori fac o treabă excelentă. Nu mă consider un alt Ingmar Bergman. Eu nu fac filme cu "mesaj". Le fac pentru publicul care nu se plictiseşte la cinematograf, care râde la o comedie şi care plânge la o drama. Încă sper că ăsta e viitorul..."

Unul dintre cele mai cunoscute filme pe care Golan şi-a pus semnătura de regizor este Operation Thunderbolt (1977), ce reconstituie operaţiunea forţelor israeliene în Uganda, un film nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film străin. O altă peliculă foarte populară, care a adunat la premieră aproape o treime din populaţia Israelului, este Eskimo Limon (1978), film care s-a bucurat şi de un mare succes internaţional, urmat fiind de numeroase sequel-uri şi remake-ul american The Last American Virgin.

Menahem Golan a finanţat, de asemenea, filme precum Runaway Train (1985, r. Andrei Konchalovsky), drama Shy People (1987, r. Andrei Konchalovsky), Barfly (1987, Barbet Schroeder), King Lear (1987, r. Jean-Luc Godard) şi Tough Guys Don't Dance (1987, r. Norman Mailer).

În 1999, Golan a primit prestigiosul Israel Prize pentru întreaga sa contribuţie în domeniul cinematografiei.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus