mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, ajuns la a XIII-a ediţie, s-a încheiat cu succes la Bucureşti şi la Braşov, şi va ajunge la Timişoara (21-24 mai 2009) şi Iaşi (28-31 mai 2009).


Bucureşti

Ediţia din Bucureşti a Festivalului Filmului European 2009, care s-a distins printr-o selecţie de pelicule valoroase din 24 de ţări, a adunat în sălile de la Cinema Studio, Muzeul Ţăranului Român şi Cinema Pro aproape 10.000 de spectatori.

Duminică, 17 mai 2009, la gala de închidere, a fost proiectat filmul turcesc Üç maymun / Cele trei maimuţe, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, în prezenţa unui număr record de 600 de spectatori. În deschiderea galei au fost stabiliţi, prin tragere la sorţi, câştigătorii celor cinci premii oferite de sponsorul Dell prin BluShop: Cristina Bîlea (premiu: un monitor Dell), Corina Martiş (premiu: un monitor Dell), Codin Caragea (premiu: un notebook Inspiron Mini 9), Andreea Oprescu (premiu: un notebook Inspiron Mini 9), Ioana Rusu (premiu: un notebook Inspiron Mini 9).

Premiul Publicului, premiu onorific acordat pe baza voturilor exprimate de spectatori la finalul proiecţiilor din Bucureşti, a fost câştigat de filmul românesc Elevator (regia George Dorobanţu). Alte patru filme au primit un număr semnificativ de voturi: Dambé: The Mali Project / Proiectul Mali (Irlanda), HannaHannah (Olanda), De unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1 / Primii ani din viaţa lui Erik Nietzsche (Danemarca), Goodnight, Irene (Portugalia).


Braşov

Prima ediţie braşoveană a festivalului s-a bucurat de un remarcabil succes de public, cinefilii fiind prezenţi în număr foarte mare la toate cele şase proiecţii.

La gala de deschidere au fost prezentate filmele Elevator, în prezenţa regizorului George Dorobanţu, a producătoarei Alexandra Păun şi a actriţei Iulia Verdeş, şi documentarul irlandez Dambé: The Mali Project, în prezenţa regizoarei Dearbhla Glynn şi a producătoarei Vanessa Gildea. La ambele proiecţii invitaţii au dialogat cu publicul, extrem de interesat de aspectele realizării filmelor şi de proiectele următoare ale cineaştilor.

Marian Crişan, ambasador onorific al Festivalului din acest an şi câştigător al Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes în 2008, pentru Megatron, a realizat spotul de promovare a Festivalului, care poate fi văzut şi pe website-ul oficial al Festivalului, www.festivalulfilmuluieuropean.ro.

Cea de a treisprezecea ediţie a Festivalului este organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Muzeul Ţăranului Român, cu spijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale statelor europene.

Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus