România Liberă / aprilie 2004
Recent, juriul de selecţie a înaintat Comisiei Europene raportul pe care l-a întocmit după ce a audiat delegaţia Sibiului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2007, recomandând oraşul pentru acest titlu. Raportul constituie a doua etapă a procedurii care va mai trece pe la Comisia Europeană, apoi prin votul Consiliului de Miniştri, într-o ultimă audiere, în februarie 2005. Cu alte cuvinte, Sibiul va fi Capitală Culturală Europeană 2007. Prezentăm azi interviul pe care l-am realizat cu Marius Constantin, coordonatorul Proiectului SIBLUX 2007.

- Alegerea Sibiului este o mare reuşită. Cum credeţi că i-aţi convins pe membrii juriului?
- Din procesul-verbal al acestuia rezultă că membrii au considerat drept punct forte calitatea programului, multiculturalismul lui, caracterul lui european, de asemenea structura organizaţională propusă şi sustenabilitatea ei. Juriul a considerat programul un mod grandios prin care oraşul şi România se vor face cunoscute Uniunii Europene. Într-adevăr, este un succes foarte mare, cu atât mai mult cu cât instituţiile Uniunii Europene au stabilit deja ţările care vor da capitalele culturale europene până în 2019. De exemplu, Germania, care va da capitala în 2010, are de decis între 17 oraşe, printre care Köln, Potsdam, Regensburg, Kassel, Münster. Anul acesta, capitalele culturale sunt Geneva şi Lille. Pentru 2007 au fost două candidate - Luxemburgul şi Sibiul, care merg în parteneriat. Deci juriul n-a trebuit să departajeze oraşe concurente, ci să evalueze calitatea programelor propuse.

- Ce a presupus parteneriatul cu Luxemburgul şi ce presupune el acum?
- Relaţia Sibiului cu Luxemburgul a intrat într-o fază mai intensă prin 1997, cu ocazia simpozionului european “Sibiu - Confluenţe europene”, apoi cu ocazia lansării la Sibiu a programului “Europa - Un patrimoniu comun”. Ministrul Culturii din Luxemburg a vizitat Sibiul de mai multe ori, după care a decis să reabiliteze o clădire monument istoric din Piaţa Mică 16, care în prezent adăposteşte un centru cultural luxemburghez, sediul Consulatului luxemburghez, sediul proiectului “Dicţionarul graiurilor săseşti din Transilvania”, precum şi o filială a Institutului European pentru Itinerarii Culturale, care a inaugurat un itinerar Luxemburg-Sibiu, pe urmele coloniştilor emigraţi în sec. al XII-lea, care au fondat Sibiul ca oraş. çn prezent, parteneriatul presupune colaborare pentru coordonarea tuturor acţiunilor din 2007 (pentru care Luxemburgul ne-a sprijinit foarte mult), promovarea până atunci a unor programe comune. Sunt în pregătire expoziţii comune ale Muzeului Brukenthal cu Muzeul de Artă şi Istorie din Luxemburg, schimburi de artişti, colaborări între festivalurile de film documentar din Luxemburg şi Sibiu, între festivalurile de teatru, organizarea unor turnee ale Filarmonicii etc.

- Cum de aţi pus proiectul la punct în doar două luni? Cât de mare este echipa dumneavoastră?
- Avem o echipă care crede cu tărie în şansa Sibiului, oameni care au fost dispuşi să-şi sacrifice în prima fază o lună întreagă pentru a lucra aproape zi şi noapte. Am lucrat în trei echipe. Una a fost consiliul de conducere al Asociaţiei SIBLUX 2007 (format din reprezentanţi ai municipalităţii, ai celor mai importante instituţii de cultură din oraş, ai Ministerului Culturii), în care s-au stabilit coordonatele principale ale aplicaţiei. Al doilea grup a fost Comitetul Consultativ, format din toţi oamenii cu decizie din tot ceea ce înseamnă instituţie de cultură şi organizaţii neguvernamentale care au dorit să participe. çn cadrul acestui grup s-au prezentat, discutat şi ordonat proiectele individuale. Cel de-al treilea grup a fost cel de coordonare şi management, format din nouă oameni, care a avut sarcinile practice de redactare, DTP, grafică, informatică pentru realizarea aplicaţiei. Cum eu fac parte din toate cele trei grupuri, am fost desemnat coordonatorul proiectului. çntre timp am început şi formalităţile pentru înregistrarea asociaţiei, aşa cum sunt cerinţele europene.

- Ce urmează acum, după acordul juriului?
- Raportul primit este a doua etapă. Procedura mai conţine un raport al Comisiei Europene, apoi votul Consiliului de Miniştri şi o ultimă audiere, în februarie 2005, pentru a verifica progresele înregistrate. Pentru noi, de acum începe munca. Până la sfârşitul lunii noiembrie, toate proiectele individuale din program trebuie să aibă lămurite toate detaliile legate de conţinut, desfăşurare, locaţie, costuri etc. çn acest an punem la punct o strategie de comunicare şi marketing, iar ea va fi aplicată din 2005 pentru mărirea gradului de vizibilitate a Sibiului şi programului.

- Ce înseamnă, practic, faptul că un oraş e desemnat Capitală Culturală Europeană?
- Practic înseamnă să ai în oraş un program cultural permanent şi atractiv la nivel european, să asiguri accesibilitatea oraşului şi o ofertă de turism cultural deosebită. Un oraş îşi va propune să dea un impuls dezvoltării culturale, sociale şi economice prin intermediul programelor culturale.

- Ce manifestări vor avea loc în 2007?
- Manifestări culturale, ştiinţifice, sportive, expoziţii, concerte, parade, show-uri cu operă, dans, lumini şi trupe rock în Piaţa Mare, happening-uri, festivaluri de teatru, film, artă stradală, excursii pe teme culturale, concerte de orgă, festivaluri folclorice. Deci cam tot ce se poate imagina sub forma unor evenimente de mare vizibilitate. Descrierea pe scurt a manifestărilor se întinde însă pe câteva zeci de pagini. Lucrăm acum la definitivarea calendarului de activităţi, dar va dura ceva, fiindcă trebuie să ne coordonăm la multe dintre ele cu partenerii luxemburghezi. Până în 2007, Primăria şi Consiliul Judeţean vor investi 56 milioane euro în reabilitarea de clădiri istorice, infrastructură, drumuri, parcări, aeroport, centura ocolitoare cu profil de autostradă.

- Proiectul SIBLUX 2007 implică numai oraşul Sibiu?
- Nu, ci şi alte localităţi (Cisnădie, Cisnădioara, Biertan, Cristian, Agnita, Avrig, Sălişte, Sibiel, Jina, Răşinari etc.), cetăţile fortificate, precum şi câteva itinerare culturale spre Sighişoara, spre castelele de la Bran, Hunedoara, Peleş şi Pelişor.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus