Mediafax / mai 2009
Festivalul de film Cannes, 2009
Cel mai aşteptat film din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes din 2009 a avut două proiecţii de presă luate cu asalt de jurnaliştii incitaţi de misterul din jurul filmului.

"Vă invit să aruncaţi o privire fugară îndărătul cortinei ce acoperă universul întunecat al imaginaţiei mele: asupra naturii fricilor mele şi asupra naturii Antichristului" - aşa sună cuvintele cineastului danez aşezate ca motto în caietul de presă al unuia dintre cele mai deconcertante filme din selecţia acestui an.

Prin povestea unui cuplu ce se retrage la o cabană pentru a încerca să depăşească doliul după fiul mort, Lars Von Trier reuşeşte o operă inegală, în care drama psihologică se amestecă cu thriller-ul şi filmul de groază, o operă mult mai impresionantă la nivelul imaginii decât la nivelul argumentaţiei. Antichrist e fără îndoială un film puternic, cu numeroase secvenţe care te lasă cu răsuflarea tăiată, dar de la un punct încolo şchioapătă din punct de vedere dramaturgic, iar violenţa vizuală îl face aproape imposibil de privit. Poate ca reacţie faţă de agresivitatea imaginilor, unii jurnalişti au râs la momente care nu erau gândite să fie parodice (deşi există şi astfel de momente). Tot în caietul de presă, cineastul mai spunea că "imaginile au fost concepute în afara oricărei logici sau gândiri dramaturgice. Ele au provenit adesea din vise din acea perioadă sau dintr-o perioadă anterioară acesteia."

La finalul primei proiecţii de presă (unde sala se umpluse ochi cu o jumătate de oră înainte începerii filmului, după o coadă cum rar s-a mai văzut la Cannes), unii jurnalişti au aplaudat, alţii au fluierat, iar alţii aveau privirea nelămurită a cuiva care nu ştie ce să creadă. Un motiv în plus ca palmaresul ediţiei să fie aşteptat cu şi mai multă curiozitate, însă e greu de crezut că Antichrist nu va figura pe lista premianţilor.

Reamintim, juriul Competiţiei Oficiale este prezidat de Isabelle Huppert şi compus din: Asia Argento, Nuri Bilge Ceylan, Hanif Kureishi, Robin Wright Penn, Shu Qi, James Gray, Sharmila Tagore III şi Lee Chang-dong.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus