mai 2009
Festivalul Tzig'n'Jazz, 2009
Muzicieni români de jazz manouche împart scena cu staruri internaţionale ale genului, la Paris, în cadrul festivalului Tzig'n'Jazz, pe 26 şi 28 mai 2009. După succesul ediţiei inaugurale de anul trecut, când 2.500 de spectatori i-au ovaţionat pe Florin Niculescu, Didier Lockwood, Thomas Dutronc, Sansévérino, Angelo Debarre, evenimentul organizat la sala Trianon cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris menţine ştacheta la acelaşi nivel. Tzig'n'jazz se doreşte o confluenţă a două universuri muzicale, swingul şi muzica ţigănească, un show antrenant şi un concept cu bătaie lungă. Romii francezi sunt numiţi şi gitani sau manouche, de aici venind denumirea genului.

Violonistul român Costel Niţescu, precum şi acordeonistul Emy Drăgoi, ambii stabiliţi în Franţa dar moştenitori ai tradiţiei muzicale româneşti, sunt amfitrionii unor staruri cu care au mai cântat în concerte şi festivaluri şi cu care împărtăşesc aceeaşi pasiuni pentru moştenirea lui Djago Reinhardt, miticul chitarist.

Acordeonistul Richard Galliano, chitaristul Biréli Lagrène, solista Anne Ducros, chitaristul Stochelo Rosenberg sunt nume cu greutate internaţională în jazzul manouche, dar şi în alte stiluri.

Pe lângă proiectul muzical, organizatorul Alin Predoi, pianist care trăieşte la Paris din 1988, îşi dezvăluie şi o altă ambiţie: "Vreau să arăt că imaginea negativă a ţiganilor veniţi din România este un clişeu care ar trebui depăşit. Ei pot fi şi agenţi ai modernităţii, iar spiritul jazzului, cosmopolit, bazat pe improvizaţie şi pasiuni împărtăşite, ilustrează perfect aportul lor. Acest dialog cultural franco-român reprezintă pentru mine îmi dă prilejul de a-mi pune în valoare rădăcinile şi cei 20 de ani de viată muzicală în Franţa. Pentru mine, Tzig'n'Jazz este precum opera Carmen a lui Bizet, o punere în valoare diferită a aceleiaşi pasiuni ancestrale pentru muzică. Sper ca în curând să pot aduce acest festival şi în România."

Eveniment organizat în parteneriat cu ICR Paris.


Program:

Marţi 26 mai 2009, ora 20h30
Swing ţigănesc pe acorduri de tango

Emy Drăgoi - acordeon invită pe Richard Galliano: acordeon, Biréli Lagrène: chitară, Juan José Mosalini: bandonéon.

Joi 28 mai 2009, ora 20h30
Vibraţii ţigăneşti pe culmile jazzului

Costel Niţescu - vioară invită pe Anne Ducros: voce, Stochelo Rosenberg: chitară, Giani Lincan: ţambal.

Bilete: FNAC - Carrefour 0.892.683.622
Sala Trianon: 01.44.92.78.04
Le Trianon
bulevardul Rochechouart, Paris 75018 (metrou Anvers)



(Emil Drăgoi)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus