mai 2009
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival de artele spectacolului din România, începe astăzi, 28 mai 2009. Având tema InOvaţii, festivalul propune un program variat ce include pe parcursul a 11 zile numeroase premiere atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Ediţia din acest an va începe cu atelierul Training the Dramatic Instinct condus de Niky Wolcz, profesor la Universitatea Columbia din New York (Statele Unite ale Americii). Primul spectacol de teatru va avea loc la Teatrul Gong, de la ora 17.00, când Compania de teatru D'Aya aduce în faţa publicului o piesă clasică, Scaunele de Eugen Ionescu, într-o viziune regizorală nouă, originală şi neobişnuită, semnată de Chris Simion, care pune accent în primul rând pe expresivitatea corporală a actorilor, coregrafie, pantomimă.

Bulevardul Nicolae Bălcescu va fi invadat de un grup de fluturi uriaşi de la orele 18.30 şi 20.30. Spectacolul itinerant Colecţia de fluturi al celor de la Neighbourhood Watch Stilts este unul memorabil şi aduce în centrul Sibiului specii de fluturi britanici pe cale de dispariţie, dornici de a interacţiona cu noul mediu şi cu locuitorii oraşului.

Proaspătul câştigător al premiului UNITER pentru cea mai bună regie a anului 2008, Tompa Gabor, vine la Sibiu cu un spectacol impresionant montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj: Richard III. Acesta va avea loc la Teatrul Naţional "Radu Stanca", de la ora 19.00.

Cel mai aşteptat eveniment al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este premiera spectacolului Metamorfoze după Ovidiu, o coproducţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" cu Theatre D'Esch-Sur-Alzette din Luxemburg. Spectacolul montat la Abaţia Neumünster în 2007 a fost cel mai important eveniment al programelor Sibiu şi Luxemburg & Marea Regiune - Capitale Culturale Europene. Acum regizorul Silviu Purcărete aduce spectacolul în faţa spectatorilor români cu o distribuţie care include numai actori ai teatrului sibian. Accesul pentru ambele reprezentaţii (28 şi 29 mai 2009) din Piaţa Teatrului - parcare se va face începând cu ora 21.10, iar ocuparea locurilor pe rânduri se va face în ordinea sosirii spectatorilor.

Ziua se va încheia cu ceremonia de deschidere a Festivalului, care va avea loc pe scena din Piaţa Mare de la ora 23.00, fiind urmată de un spectacol special de artificii şi un concert electrizant cu trupa Amadeus, una dintre cele mai originale din România.

Înaintea începerii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu au fost vândute peste 3.000 de bilete din cele 15.000 de locuri disponibile. Cele mai solicitate spectacole au fost cele regizate de Silviu Purcărete, în acest moment fiind vândute toate biletele la Faust după J. W. Goethe (Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu) şi foarte aproape de a fi epuizate sunt biletele pentru spectacolele Metamorfoze după Ovidiu şi Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi). Recordul pentru cea mai rapidă epuizare a biletelor pentru un spectacol îl deţine însă Un tramvai numit Popescu, scenariu pentru un spectacol de teatru comunitar de Gavriil Pinte, după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu (regia Gavriil Pinte, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu), toate biletele fiind cumpărate în ziua punerii lor în vânzare.

Richard III de William Shakepeare (regia Tompa Gabor, Teatrul Maghiar de Stat Cluj), Love Factory de Darko Lukic (regia Robert Raponja, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu), Omul pernă de Martin McDonagh (regia Radu Afrim, Teatrul Dramatic "Maria Filotti" Brăila) şi Auto-Da-Fé de Tennessee Williams (regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu) sunt alte spectacole prezentate în cadrul festivalului de la Sibiu la care biletele sunt aproape epuizate. Extraordinarul regizor Eimuntas Nekrosius, care a primit numeroase premii de teatru în toată Europa, a creat cu Livada de vişini de A. P. Cehov (International Stanislavsky Foundation & Theatre Meno Fortas - Rusia / Lituania) un spectacol-eveniment cu adevărat grandios. Acesta este spectacolul internaţional la care au fost solicitate cele mai multe bilete la această ediţie a festivalului sibian.

Biletele pentru spectacolele indoor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu sunt disponibile la Agenţia Teatrală din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17) şi online pe www.sibfest.ro, la preţul de 10 lei biletul întreg şi 5 lei biletul cu reducere, pentru elevi, studenţi şi pensionari. Pentru cele două reprezentaţii ale spectacolului Metamorfoze după Ovidiu (regia Silviu Purcărete), există două categorii de bilete, cu preţul de 10 şi 20 de lei, în funcţie de dispunerea locurilor faţă de spaţiul de joc. Agenţia Teatrală va funcţiona în perioada 28 mai - 7 iunie 2009 zilnic după programul 10.00 - 15.00.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" pune la dispoziţia spectatorilor troleibuze şi autobuze pentru spectacolele Faust după J. W. Goethe, regia Silviu Purcărete, care va avea loc la Hala Balanţa, şi Woyzeck după G. Büchner, regia Andriy Zholdak, care va avea loc la Hala Simerom. Acestea vor pleca din parcarea teatrului cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei şi se vor întoarce tot aici după terminarea spectacolului.

De asemenea, pentru spectacolele de la Cisnădioara Teatrul Naţional "Radu Stanca" pune la dispoziţia spectatorilor posesori de bilet sau invitaţie valabilă un autobuz care va circula după programul: plecare din parcarea teatrului la ora 20.30, întoarcere de la Cisnădioara la ora 22.30. Acest autobuz va circula doar în zilele în care sunt programate spectacole la Cisnădioara.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local al Municipiului Sibiu, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu şi Consiliului Judeţean Sibiu. Coorganizatori: Fundaţia "Democraţie prin Cultură" şi Loteria Română. Producători asociaţi: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Un eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al Presedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Descarcă programul FITS 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus