mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte de start. În perioada 29 mai - 7 iunie 2009, 209 filme (lung şi scurt metraje) din 47 de ţări vor fi proiectate în cele nouă locaţii ale festivalului. Anul acesta, programul festivalului este alcătuit din 19 secţiuni, oferta TIFF fiind pe cât de bogată, pe atât de surprinzătoare.

TIFF 2009 se deschide oficial pe 29 mai 2009 la Cinema Republica, cu proiecţia filmului Amintiri din Epoca de Aur, un film produs şi scris de Cristian Mungiu, regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu. Prezentat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes, filmul va fi proiectat în premieră în România, în prezenţa realizatorilor.

Un alt film din selecţia Cannes-ului 2009, co-producţia Franţa - România - Portugalia, Cendres et sang, debutul în regie al celebrei actriţe Fanny Ardant, va închide ediţia cu numărul opt a festivalului, în seara zilei de 7 iunie 2009, la Sala Auditorium, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, sală care va găzdui proiecţiile de gală ale festivalului în acest an.

TIFF se desfăşoară şi în 2009 cu sprijinul Vodafone România, în calitate de partener principal. Vodafone este alături de TIFF încă de la prima sa ediţie, din 2002, fiind sponsorul fondator al evenimentului: "Ne bucurăm să susţinem, de opt ani consecutiv, TIFF, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de film din România, apreciat de regizori, actori, producători şi mai ales de publicul cinefil. Suntem onoraţi să oferim şi anul acesta Trofeul "Transilvania", pentru cel mai bun film intrat în competiţie şi să sprijinim astfel recunoaşterea tinerelor talente" a spus Liliana Solomon, CEO Vodafone România.

TIFF 2009 va aduce la Cluj peste 400 de invitaţi, profesionişti în domeniu, din ţară şi din străinătate. Acestora li se vor alătura o serie de invitaţi de onoare, precum celebra actriţă italiană Claudia Cardinale, mult îndrăgitul actor român Florin Piersic (ambii omagiaţi la TIFF prin acordarea Premiului pentru Întreaga Carieră), actorul Mircea Albulescu (căruia îi va fi acordat Premiul de Excelenţă), cunoscutul regizor Dan Piţa (prezentat în secţiunea 3x3 şi omagiat prin acordarea unui Premiu pentru Întreaga Carieră), cât şi numeroşi invitaţi speciali, printre care cunoscuta creatoare de costume şi decor Marina Drăghici, regizorul şi producătorul israelian Menahem Golan, actriţa Assumpta Serna, producătorul Jim Stark, regizorul Szabolcs Hajdu, criticul de film Dan Făinaru şi directorul Institutului Cultural Roman de la New York, Corina Şuteu (ultimii cinci, membri ai Juriului TIFF 2009).

Cinefilii se vor putea bucura în acest an de peste 900 de proiecţii, cuprinzând 166 de filme de lung metraj şi 43 de scurt metraje, care vor rula în cinematografele tradiţionale ale festivalului, Republica, Arta, Victoria, în curtea Universităţii Babeş-Bolyai (locaţia proiecţiilor în aer liber - Echinox), în două locaţii noi - Cinema City din cadrul Iulius Mall si terasa - restaurant Taverna. În acest an, pe lângă proiecţiile în aer liber, Universitatea Babeş-Bolyai va mai găzdui, în sala Auditorium, şi proiecţiile de gală ale festivalului.

Proiecţiile în regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, iniţiate cu mult succes în ediţia precedentă a TIFF-ului, vor fi reluate în acest an, de data aceasta în fiecare seară a festivalului, având ca dată de începere 31 mai 2009. Astfel, din prima duminică a festivalului şi până în ultima, clujenii vor putea viziona filme din maşinile personale în parcarea de la Iulius Mall.

Printre evenimentele de neratat ale acestei ediţii se numără proiecţia filmului Il Divo (regia Paolo Sorrentino), câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere cu tema Film şi Politică, la care vor participa mai mulţi lideri de opinie autohtoni, printre care Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Mona Muscă şi Liviu Mihaiu.

Din seria filmelor mute acompaniate de muzică live, anul acesta a venit rândul unei pelicule din anul 1927, semnate Alfred Hitchcock - Chiriaşul / The Lodger: A Story of The London Fog. Un clasic al thriller-ului mut, Chiriaşul dă fiori reci pe şira spinării spectatorilor chiar şi astăzi, datorită stilului inconfundabil al maestrului absolut al genului, Hitchcock. Proiecţia va fi acompaniată live de DuBase & Leizaboy.

Autostrada Transilvania va fi gazda unei proiecţii în regim Drive-In, sâmbătă, 30 mai 2009. Un eveniment special, unde, alături de publicul clujean, vor fi prezente personalităţi din show-biz şi din lumea politică autohtonă. Spectatorii se vor relaxa pe banchetele maşinilor personale şi vor asista la una dintre cele mai bune reprezentaţii marca Van-Damme, filmul JCVD, pelicula în care actorul belgian, cunoscut pentru pachetul de muşchi impunători, demonstrează că deţine calităţi veritabile de actorie.

Pe 5 iunie 2009, de Ziua Mondială a Mediului, avem o întâlnire cu planeta. TIFF va prezenta publicului clujean filmul Home, regizat de Yann Arthus-Bertrand şi produs de Luc Besson, într-o proiecţie desfăşurată simultan în peste 50 de ţări din lume, realizată în parteneriat cu Ro-Image 2000 şi asociaţia MaiMultVerde.

Evoluţia cinematografiei autohtone este atent analizată în filmul Noul val din filmul românesc / La nouvelle vague du cinema roumain. Urmărindu-l pas cu pas pe regizorul Radu Mihăileanu în timpul pregătirilor pentru noul său film, turnat la Bucureşti, echipa acestui documentar francez investighează din interior resorturile care au generat cel mai efervescent curent cinematografic din ultimii ani: Noul Val de cineaşti români. Proiecţia din data de 5 iunie 2009 va fi urmată de o discuţie cu echipa realizatoare, regizorii Marius Doicov, Vincent Guyottot şi Ivan Guyot, commising editor Canal Plus fiind prezenţi la Cluj special pentru a "testa" reacţia publicului TIFF.

Seria surprizelor TIFF din acest an continuă cu expoziţii de neratat: Cuba continuă, expoziţie care poartă semnătura unui fotograf prieten al festivalului, Cosmin Bumbuţ (Galeria Muzeului de Artă, vernisaj în data de 30 mai 2009, ora 13.00); Autostrada Transilvania - fotografii realizate de studenţi ai Universităţii de Arte (Cluj), care au petrecut mai multe zile pe şantierul Bechtel pentru a surprinde ritmul lucrărilor la autostrada ce va lega România de Europa (Iulius Mall, vernisaj în data de 3 iunie 2009, ora 17.00); 100 de ani de film polonez 1908-2008, realizată de Institutul Polonez al Artei Cinematografice în colaborare cu Filmoteca Naţională şi Muzeul Cinematografiei din Łódź. Expoziţia prezintă în ordine cronologică o selecţie a celor mai importante filme din perioada 1908-2008, alcătuită din fotografii, fragmente de recenzii, dialoguri din filme, comentarii, analize, şi chiar şi versuri (Casa Tranzit, vernisaj în data de 30 mai 2009, ora 16.00).

Highlight-uri sunt şi Zoomagie, o expoziţie de Ionuţ Staicu şi Carmen Acsinte (vezi mai multe aici), un "mic eseu de zoomagie" care se prezintă sub forma unui colaj ce îmbină în compoziţiile sale mai toate genurile fotografice (portret, peisaj, natură statică, reportaj); conţinutul lor: dansatori, fotomodele, peisaje urbane, creaţii vestimentare, fragmente wildlife şi exponate de la Muzeul Antipa (Librăria Cărtureşti din Cluj-Napoca, în perioada 1-7 iunie 2009), respectiv intimitatea în spaţii publice, care prezintă fotografii realizate în cadrul unui proiect de grup, în Bucureşti şi Berlin, proiect realizat de AtelierPhoton (Iulius Mall, vernisaj în data de 4 iunie 2009, ora 18.30).

TIFF 2009 va continua şi în acest an atât în Sibiu, în perioada 10 - 14 iunie 2009, cât şi în Bucureşti, în perioada 10 - 18 iunie 2009.

TIFF 2009 doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor, partenerilor şi sponsorilor care susţin această ediţie.

Instituţii: Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Programul Media al Uniunii Europene
Parteneri oficiali: Vodafone şi Ursus
Sponsori: Iulius Mall, Autostrada Transilvania, Mastercard, Zentiva, TNT, Tenaris Silcotub, Cafeaua NESCAFÉ, Banca Transilvania, UPC România, Mercedes-Benz, LG, HBO România, Credit Europe Asigurări, Energobit, City Plaza, ElectroGroup, Compania de Apă Someş, Discovery Channel, Murfatlar România, Mouton Cadet, Santal
Parteneri media naţionali: Europa FM, 24 FUN, Adevărul, Adevărul de Seară, Adevărul TV, Click, Click femei, Forbes, Dilemateca, Dilema Veche, Ghid HBO, Elle, Joy, Viva, Hotnews.ro, Cinemagia.ro, Port.ro, Acasa.ro, HBOClub.ro, Feeder.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, NewsIn Mobile
Parteneri media locali: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Paprika, Clujeanul, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transindex.ro, Filmttet.ro, CinemaRx.ro
Transportator oficial TIFF: Tarom
Sponsor tehnologic: LG

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.