Aplauze / mai 2009
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009
Ieri, 28 mai 2009, soarele s-a ascuns în spatele cortinei. Ca într-o piesă de teatru, perfect regizată, vremea s-a schimbat cât ai clipi. A plouat... A plouat mult, de parcă Geea şi Uranus, abia treziţi din beţia somnului, au realizat că nu pot exista unul fără celălalt.

Cam aşa a arătat decorul în care a debutat cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. A păşit destul de timid, cu un iz boem de melancolie, dar completat cu umbrele colorate şi zgomot... mult zgomot din trafic.

În jurul orei 18:30 Piaţa Mare s-a transformat într-un loc straniu, într-o imensă scenă deschisă, unde fiecare trecător şi-ar putut găsi un rol. Au început din nou să cadă stropi, însă de această dată mărut şi poate prea liniştit. Nu a fost o ploaie obişnuită... căci pentru prima dată în România, a plouat cu fluturi... şi nu unii obişnuiţi.

Mulţumită echipei de la Neighbourhood Watch Stilts International (NWSI) din Marea Britanie, toţi cei prezenţi la Sibiu cu ocazia Festivalului Internaţional de Teatru au avut parte de un spectacol interesant, intitulat Colecţia de Fluturi.

Mâna de oameni aflată în Piaţa Mare a avut o reacţie surprinzătoare în faţa acestor creaturi venite parcă de nicăieri. Se putea citi pe chipurile lor teama, brăzdată pe ici pe colo de curiozitate, reticenţa, dar şi visarea, căci fără să-şi fi dat seama, fiecare participant al acest spectacol avea desenată în jurul buzelor o mică grimasă. Singurul curajos din spectacolul ce-a ţinut doar 30 de minute a fost Denis, copilul fericit ce purta o şapcă de un verde crud. Cu braţele întinse şi un zâmbet incredibil de larg, alerga printre fluturi, dându-le curaj şi celorlalţi. În liniştea Pieţei i-ai fi putut auzi ecoul râsului şi-al câtorva cuvinte pe care le repeta la nesfârşit: "Îmi place! E ca-n poveste!".

La fiecare strigăt, soarele parcă se chinuia să apară, dar norii au opus rezistenţă... căci visul trebuia să continue. Din bătaia aripilor, fluturii au împrăştiat peste toţi cei prezenţi un praf magic ce le-a înmuiat privirile şi i-a ademenit pe toţi în Piaţa Mare, să ia parte la minunatul spectacol. Fluturii au interacţionat de minune cu oamenii, lucru care a încărcat atmosfera într-un mod pozitiv.

Cum numai într-o basm şi-o piesă de teatru se putea aşa ceva, aseară, rolurile au fost inversate... Copiii au fost cei care au roit în jurul fluturilor, iar aceştia n-au făcut altceva decât să-i încânte pe privitori cu aspectul lor. La mică distanţă de întreaga poveste, o femeie cu ochi senini privea multumită şi zâmbitoare către armata de princhindei pe care Denis, cu al lui "îmi place" îi cucerise.

Jocul fluturilor a continuat până când, ceasul din Turnul Bisericii Catolice a bătut. Fluturii s-au retras cu greu, căci oamenii care au luat parte la eveniment ar fi vrut să se mai bucure de prezenţa lor. Pe rând, unul câte unul... au dispărut brusc, dar în urma lor n-au rămas decât feţe senine şi fericire.

Şi cum orice basm are un final, întotdeauna fericit, aşa a fost şi în cazul spectacolului prezentat de faimoasa trupă britanică Neighbourhood Watch Stilts International. Persoanele care au luat parte la acest show în aer liber s-au arătat extrem de încântate de idee. NWSI reprezintă o trupă de teatru de stradă. S-a înfiinţat în 1993, în New Castle, Marea Britanie şi de atunci au mers în peste 300 de turnee, în 37 de ţări din Europa şi întreaga lume. NWSI a fost clasată în top 3 al celor mai bune trupe de teatru de stradă.

Cine-ar fi crezut că-n prima seară de festival... va ploua cu fluturi?!


Colecţia de Fluturi
Spectacol itinerant
Neighbourhood Watch Stilts International
Descarcă programul FITS 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus