Observator Cultural / mai 2009
Sîmbătă, 9 mai 2009, a avut loc la Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes" a III-a ediţie Antic Fest, festival naţional de teatru şcolar inspirat din Antichitatea greco-romană. Conceput iniţial, în anul 2007, ca un experiment, dezvoltat în 2008 ca o etapă municipală, la care s-au reunit trupe din 14 licee bucureştene, festivalul a crescut anul acesta şi ca vîrstă - a împlinit 3 ani -, şi ca întindere. Au participat trupe din diverse oraşe ale ţării (Alba Iulia, Baia Mare, Botoşani şi Bucureşti), iar piesele selectate aparţin literaturii antice şi moderne. Trupele, coordonate de profesori dedicaţi acestui domeniu complex, s-au aliniat pe scenă, în faţa unui juriu format din specialişti care au sprijinit mereu efortul şi talentul încă în formare al elevilor: Mariana Băluţă-Skultety, prof. univ. la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, George Ivaşcu, conf. univ. la U.N.A.T.C. şi directorul Teatrului Metropolis, Liviu Lucaci, actor la Teatrul Naţional Bucureşti, Alexandra Murăruş, actriţă şi colaborator la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra". Discursul Tinerii, teatrul şi limbile clasice rostit de profesorul universitar Liviu Franga, prodecan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, şi mesajul de susţinere transmis de preşedintele Euroclassica, profesor Alfred Reitermeyer (Austria), au insuflat curaj şi încredere participanţilor, iubitori ai culturii clasice.

S-au jucat piesele Ifigenia la Aulis de Euripide (pusă în scenă de profesor Coca Dorica de la Colegiul Naţional "A.T. Laurian" din Botoşani), Ulcica de Plaut (regizată de profesor Zinica Ionescu de la Liceul Teoretic "Dante Alighieri" din Bucureşti), Heroides de Ovidius (sub îndrumarea coordonatorului Sidonia Bogomaz de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Sectorul 4, Bucureşti), Romulus cel Mare de Fr. Durrenmatt (sub îndrumarea profesoarei Ileana Corodeanu de la Colegiul Naţional "Horea Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia), Troienele de Euripide (piesă coordonată de profesorii Daniela Căprar şi Lucian Voinea de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Baia Mare), Medeea de Seneca (coordonată de profesor Mariana Popescu de la Liceul Teoretic "E. Lovinescu" din Bucureşti). De asemenea, eleva Irina Slate de la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" din Bucureşti a interpretat, pe muzică proprie, selecţiuni din Carmina Burana, o trupă a Colegiului Naţional "Ion Creangă" a încîntat publicul cu dansul lui Zorba Grecul.

Anul acesta, evenimentul s-a bucurat de parteneriate interesante, colaborarea cu Asociaţia Culturală "Noua Acropolă" (care a pus la dispoziţie premii şi filmul Marcus Aurelius, ultimul împărat) şi cu Secţia de Limbi Clasice a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine constituind un real sprijin în condiţiile vitrege ale unui an greu, de criză atît materială, cît şi morală. Premiile au fost acordate cu generozitate şi cu profesionalism de către juriu. Premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost acordat trupei "Rivulus Dominarum" din Baia Mare pentru interpretarea piesei Troienele de Euripide, iar Premiile pentru Cel mai bun actor au fost cîştigate de Tudor Morar (cel mai bun actor în rol principal), de Alexandra Bouariu şi Angelica Opoliciuc (Premiu ex aequo pentru Cea mai bună actriţă în rol principal), de Ioana Vasile (cea mai bună actriţă în rol secundar), de Georgian Nan şi Andrei Han (Premiu ex aequo pentru Cel mai bun actor în rol secundar) şi de Iustin Coca (Premiu pentru Debut).

În cadrul aceluiaşi eveniment, Irina Creţu, absolventă de Limbi Clasice, a lansat site-ul www.antic-fest.webs.com, unde se pot afla multe alte informaţii despre Festival. Din manifestul Antichitatea creează legături/ Antiquity connects semnat de profesorul universitar Helmut Meisner din Germania, care a fost distribuit spectatorilor, precum şi din întregul eveniment s-a desprins ideea că tiparul existenţei în care ne învîrtim este alcătuit de cultura antică şi că aceasta oferă în permanenţă puncte de reper şi modele mereu actuale, fiind sursa culturii europene de care avem nevoie, în ciuda faptului că lumea pare să uite adevăratele valori.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus