iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
Marea surpriză a TIFF-ului sibian este includerea filmului Poliţist, adjectiv în programul proiecţiilor care au debutat pe 10 iunie 2009, la Sibiu.

Câştigător al Trofeului Transilvania pentru Cel mai bun film (alături de filmul norvegian Nord), cel de-al doilea lung metraj semnat de Corneliu Porumboiu va fi prezentat la Sibiu vineri, 12 iunie 2009, de la ora 22.00 în curtea Colegiului Naţional Brukenthal, filmul Mamut urmând să fie reprogramat pentru data de 14 iunie 2009, ora 22.00, în aceeaşi locaţie.

La proiecţia specială de la Sibiu vor fi prezenţi actorii Vlad Ivanov, Irina Săulescu şi Ion Stoica.

Filmul îl prezintă pe Cristi (Dragoş Bucur), un tânăr poliţist, care refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de şcoală. "A oferi" este pedepsit prin lege. Cristi este de părere că legea se va schimba şi nu vrea să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr pe care îl consideră iresponsabil. Pentru superiorul lui, însă, cuvântul "conştiinţă" are altă semnificaţie...

"Am vrut să fac un film despre limbaj, despre sensurile lui, sau, mai bine zis, despre lipsa lui de sens. Cristi este un poliţist care aplică o lege construită din cuvinte. La un moment dat, ezită să rezolve un caz minor de teama de a avea pe conştiinţă viaţa unui tânăr. În biroul lui Anghelache, superiorul său, sensul cuvintelor se schimbă prin intermediul dicţionarului. În spatele cuvintelor se află dicţionarul; în trecut, în spatele cuvintelor se afla Dumnezeu, dar aceasta este o lume la care personajul meu nu mai are acces", declară Corneliu Porumboiu despre filmul său.

Pe lângă Trofeul Transilvania şi Premiul special Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca, obţinute în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, filmul lui Corneliu Porumboiu a fost premiat la Cannes 2009 cu Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus