Şapte Seri / iunie 2009
Dacă aţi ratat-o pe Kristin Scott Thomas în Il y a longtemps que je t'aime / Te iubesc de mult la Festivalul Filmului European 2009, mai aveţi timp să vă luaţi revanşa. Filmul intră în cinematografe, iar un asemenea rol nu se pierde! În debutul său în regie, scriitorul, profesorul şi scenaristul francez Philippe Claudel exploatează la maxim economia de mijloace de expresie ale uneia dintre cele mai complete şi globale actriţe de azi. Pentru că, dacă ne uităm bine, chiar e peste tot: francezii au adoptat-o cu uşurinţă, englezii sunt mândri că e a lor, americanii o plătesc bine să o ţină pe Broadway, iar românii îşi amintesc probabil cât de dulce striga în O vară de neuitat al lui Lucian Pintilie - "Petrică!"

Scott Thomas arată aici că e în stare să dea rafinamentului câte forme vrea: chiar şi îmbrăcată în haine de prizonieră, ascunzându-şi pachetul de ţigări la piept, tot o aristocrată rămâne.

După 15 ani petrecuţi la închisoare pentru uciderea propriului copil, Juliette, un fost medic de o frumuseţe ştearsă, de o renunţare aproape sălbatică la propria identitate şi sexualitate, este forţată de sora ei mai mică, Léa, să îşi caute drumul înapoi în societate. Încet-încet, devenim martorii la analiza intimă a unei apropieri dintre Juliette şi Léa, dintre Juliette şi lume, iar acceptarea celorlalţi determină acceptarea de sine. În final aflăm şi secretul, de ce şi în ce circumstanţe a săvârşit crima şi personajul se dezvăluie nu prin prisma complexului Medeea (cum bănuiam cu toţii!), ci printr-o problemă morală la îndemână, dar foarte actuală.


Il y a longtemps que je t'aime / Te iubesc de mult
Regia: Philippe Claudel
cu: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot, Serge Hazanavicius, Laurent Grévill.

Regia: Philippe Claudel Cu: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot, Serge Hazanavicius, Laurent Grévill

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus