România Liberă / februarie 2003
Pe canalul HBO se poate urmări documentarul Grateful Dawg (SUA, 2000), realizat de Gillian Grisman, în care pot fi urmăriţi: Jerry Garcia, David Grisman, Ricky Jay, Jim Kerwin, Joe Craven. Cunoscătorilor de muzică deja li s-a aprins un beculeţ şi, într-adevăr, titlul documentarului combină elemente legate de cele două importante nume de care se ocupă.

Filmul spune povestea prieteniei dintre doi cunoscuţi muzicieni, Jerry Garcia (fondatorul şi liderul formaţiei Grateful Dead) şi David Grisman (fondatorul şi liderul grupului David Grisman Quintet - un muzician de jazz, din cîte se pare - poreclit "Dawg" de către Garcia). Documentarul este realizat de către Gillian Grisman, fiica lui David Grisman, şi, ca orice producţie de acest fel, este o colecţie de imagini de arhivă, cu secvenţe din concertele date împreună de cei doi, dar şi cu improvizaţii din culise, intercalate de interviuri cu cei care le-au fost aproape - prieteni, rude etc.

Este acoperit un interval de aproape 20 de ani, de la mijlocul anilor ‘70, cînd pentru scurtă vreme au înfiinţat împreună formaţia Old and In The Way, pînă în anii ‘90. Filmul este un omagiu adus unei mari şi autentice prietenii şi, totodată, o readucere aminte a muzicii adevărate datorate celor doi artişti. Cum spuneam mai devreme, dacă numele lui David Grisman nu este cunoscut la noi, în schimb cu totul altfel stau lucrurile cu Grateful Dead. Înfiinţată în 1967 la San Francisco, formaţia cu un nume atît de "dizgraţios" - "Mortul Agreabil" în traducere - este una dintre principalele reprezentante a ceea ce s-a numit West Coast Sound, alături de Jefferson Airplane, Big Brother and The Holding Company (aici şi-a început activitatea Janis Joplin), The Great Society, Quicksilver Messenger Service, The Charlatans şi multe altele (aproape 400 de grupuri au apărut în numai doi ani, 1967 şi 1968, în San Francisco şi Los Angeles!).

După cum arată şi numele curentului, toate aceste formaţii proveneau din California, de pe coasta de vest a Americii, dînd o replică substanţială celor din New York; caracteristici (aproape) comune: muzică psihedelică, ideologie hippie, droguri (un alt nume pentru acest stil: acid rock), "puterea florilor" (ca în hitul lui Scott McKenzie If You Go to San Francisco...), dar în realitate lucrurile sunt mult mai complexe decît atît. Grupul Grateful Dead, sau cel puţin Jerry Garcia, a continuat să activeze în deceniile care au urmat şi, acum cîţiva ani, lumea muzicii a fost îndoliată de vestea morţii celui care îşi legase numele de Grateful Dead. Oricît de mult am regreta că nu am trăit în California în a doua jumătate a decadei anilor ‘60, în paradisul drogurilor şi al muzicii psihedelice, nu ne rămîne altceva de făcut decît să urmărim cîte un documentar ca cel pe care vi l-am prezentat !
Regia: Gillian Grisman Cu: Jerry Garcia, David Grisman, Ricky Jay

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus