iunie 2009
Concert Grupo Compay Segundo, 2009
Grupo Compay Segundo, o legendă a jazz-ului cubanez, o moştenire mai actuală şi mai vie ca niciodată a unui destin muzical spectaculos, concertează în premieră în România pe 21 iulie 2009 la Arenele Romane din Bucureşti. Evenimentul începe de la ora 20:30, iar accesul la spectacol este permis începand cu ora 19:30. Evenimentul este organizat de Events.

De la Buena Vista Social Club încoace, întregul mapamond s-a îndrăgostit de celebrul Chan Chan al lui Compay, piesa care întruchipează ca nicio alta spiritul pasional cubanez: sentimentalism reţinut, dar parfumat, nostalgie, şarm... Grupo Compay Segundo, grup al cărui nume este un tribut adus geniului creatorului său, reuneşte artiştii care l-au acompaniat pe maestru în fabuloasele sale turneele în Europa, Japonia, Statele Unite, Canada, America Latină, Orientul Mijlociu şi Caraibe. Trupa promite să aducă pe scenele din România piesele celebre din repertoriul unic al lui Compay: Macusa, Sabroso, Anita, Bilongo (La Negra Tomasa), Veinte Años, Las Flores de la Vida, precum şi miticul Chan-Chan.

Compay Segundo (Francisco Repilado Muñoz), s-a născut în 1907 şi este considerat "naşul" son-ului, celebrul stil de muzică specific cubanez. A vândut la nivel internaţional peste 2.5 milioane de discuri. A compus primul cântec (Yo vengo aqui) la 15 ani, după ce începuse să cânte la clarinet de la 13. Apoi învaţă să cânte la chitară şi inventează armonica (sau trilina), un instrument cu 7 coarde asemănător cu chitara. După mai multe asocieri de notorietate, Compay Segundo formeaza trupa Compay Segundo y sus Muchachos în 1975. E doar începutul unei poveşti minunate.

În anii '90, Compay Segundo începe să concerteze în Europa. Marele succes vine odată cu filmul Buena Vista Social Club în 1997, a cărui coloană sonoră (care câştiga mai multe premii Grammy) o compune. În 1992, Grupo Compay Segundo (noul nume) se relansează în formula cvartet: Compay Segundo; Benito Suarez; Julio Fernandez Colina şi Salvador Repilado. Cinci ani mai târziu, vocalistul principal este înlocuit de Hugo Garzon, iar în 1998, li se alătura Rafael Fournier. Succesul grupului se articulează pe talentul fondatorilor săi şi creşte rapid, datorită diversităţii de stiluri muzicale sud-americane abordate. Nu e nimic din ce să nu fi încercat, nimic nu e "tipic": muzica lor e improvizaţie, jazz, fusion. În 1999, grupul se extinde, prin încorporarea clarinetistului Haskell Armenteros, a lui Rafael Inciarte şi a lui Rosendo Nardo, de la Orchestra Simfonica Naţionala Cubaneză, a lui Basilo Repilado şi Erenio Almonte (chitară). Urmează Felix Martinez Montero (Chiquitico) (lăută, fost membru al trupei Celinei Gonzales, regina muzicii country cubaneze), care a învăţat să cânte la armonică direct de la inventatorul acesteia. În aceeaşi perioadă se alătura grupului şi Nilso Arias Fernandez, fost chitarist al muzicianului cubanez Barbarito Torres.

Criticii internaţionali de specialitate încep să îi eticheteze drept "Chamber Music Son" - o muzică cu iz tradiţional şi aromă cubaneză, un fond muzical excepţional atât pentru dansatori, cât şi pentru visătorii de profesie.

Compay Segundo moare la 95 de ani în Havana, în 2003. Din 2007, Grupo Compay Segundo comemorează ceea ce ar fi fost centenarul maestrului printr-un turneu internaţional şi un CD conţinând cele mai faimoase piese clasice cubaneze. Turneul a început la Havana, Cuba, în noiembrie 2007, şi a luat sfârşit un an mai târziu, exact în aceeaşi zi, şi a inclus destinaţii din SUA, Australia, Mexic, America de Sud, China şi Japonia.

Membrii Grupo Compay Segundo au împărţit scena cu nume celebre precum Charles Aznavour, Omara Portuando, Silvio Rodriguez, Eliades Ochoa, Pio Leyva, Teresa Garcia Caturla, Issac Delgado, Santiago Auseron (Juan Perro), cântăreţii de flamenco Martirio şi Raimundo Amador, Lou Bega şi algerianul Khaled. Au luat parte la cele mai prestigioase evenimente, festivaluri şi concerte, atât în Cuba, cât şi peste hotare. Portofoliul lor include: Anthology of Compay Segundo; Yo Vengo Aquí; Lo Mejor de la Vida; Como un Gorrion; Calle Salud y las Flores de la Vida - nominalizat la Grammy, distincţie obţinută de membrii grupului, de altfel, pentru participarea pe albumul Buena Vista Social Club. Pe Siempre Compay (Unicornio 2005), album foarte bine primit de criticii de specialitate, spiritul şi prezenţa lui Compay Segundo sunt aproape tangibile, graţie vocii fiului său, Basilio, şi contribuţiei discipolului său fidel, Felix Martinez, la muzicuţă.

Biletele, la preţul unic de 99 lei, pot fi achiziţionate la Sala Palatului din Capitală, prin intermediul site-urilor www.ticketpoint.ro şi www.bilete.ro, precum şi în reţeaua magazinelor Diverta din Bucureşti şi din întreaga ţară.







0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus