iunie 2009
Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009
Una dintre secţiunile speciale din cadrul celei de-a patra ediţii a Fest'Asia 2009 - Festivalul Filmului Asiatic este cea dedicată unui cineast celebru, a cărui semnătură regizorală a marcat industria de film asiatic. Johnnie To este cineastul pe care Fest'Asia îl celebrează în acest an în secţiunea Portret.

Johnnie To Kei-Fung aka Johnnie To este în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi regizori şi producători din Hong Kong, filmografia sa cuprinzând peste 100 de pelicule regizate şi produse. Din marea varietate de filme de toate genurile pe care Johnnie To le-a produs şi regizat, Occidentul a făcut cunoscute mai ales filmele sale de acţiune care i-au atras selecţii în cele mai mari festivaluri de cinema şi interesul publicului larg. Pentru unii critici, Johnnie To posedă acea abilitate cu totul specială de a face în acelaşi timp filme viabile comercial şi animate de o puternică viziune artistică. Pentru alţii, filmele sale sunt interesante, inteligente şi, mai mult decât orice, foarte emoţionale. Pentru o altă categorie de critici, versatilitatea lui To, care include comediile romantice cu gangsteri, fanteziile cu arte marţiale, comediile horror şi melodramele sentimentale alături de filmele de acţiune cu mafioţi completează portretul complet al unui adevărat auteur de cinema.

Asemeni multor cineaşti din noul val hongkonghez, Johnnie To şi-a început cariera la postul de televiziune TVB, post la care a lucrat apoi mult timp ca regizor şi producător executiv. Debutul său regizoral din 1978 a trecut neobservat, dar în 1988 s-a făcut remarcat cu Cheng shi te jing / The Big Heat, primul său film poliţist coregizat cu Andrew Kam, un as al genului hiperbrutal. La sfârşitul anilor '80, numele lui Johnnie To a devenit cunoscut datorită succeselor de casă absolute în Hong Kong obţinute cu formula romantică din A Lang de gu shi / All About Ah-Long şi cu melodrama Ba xing bao xi / The Eighth Happiness. Câţiva ani mai târziu, din colaborarea lui Johnnie To cu regizorul/scenaristul/producătorul Wai Ka-Fai se va naşte casa de producţie "Milkyway Image" care va aduna în jurul său cei mai valoroşi colaboratori şi astfel au fost produse mare parte din filmele regizorilor din Hong Kong.

Portretul Johnnie To, propus de Fest'Asia 2009, cuprinde trei pelicule de referinţă care au regândit filmul cu gangsteri din Hong Kong. Hak se wui / Election (2005) şi Hak se wui zi wo wai kwai / Election 2 (2006) explorează crepusculul societăţilor mafiote ale triadelor eliminate de eforturile combinate a două forţe aparent concurente, intervenţia guvernului comunist chinez şi profitul capitalist. Fong juk / Exiled (2006) este varianta exaltantă a tipului de thriller cu gangsteri, produsul de cinema eroic din Hong Kong în care prietenii de altădată devin duşmanii de azi în virtutea datoriei pe care fiecare mafiot o are faţă de şeful său.

Cele trei filme marca Johnnie To sunt programate astfel:
Election 1 / Hak se wui, Hong Kong, 2005, 100 min
Sâmbătă 20 iunie, ora 14:30
Vineri 26 iunie, ora 21:30

Election 2 / Hak se wui yi wo wai kwai, Hong Kong, 2006, 92 min
Miercuri 24 iunie, ora 14:30
Vineri 26 iunie, ora 23:30

Exiled / Fong juk, Hong Kong, 2006, 110 min
Miercuri 24 iunie, ora 22:00
Joi 25 iunie, ora 14:30

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia 2009, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, va avea loc în perioada 19 - 28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film. Sponsorul oficial al evenimentului este LG. Fest'Asia este susţinut de Cărtureşti şi Gold FM.



Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus