Hotnews.ro / iunie 2009
În sfârşit o comedie adevărată! Nia Vardalos, protagonista din My Big Fat Greek Wedding / Familia mea mare şi grecească (2002), ajunge în Grecia pe post de ghid turistic. Filmul are un start mizantrop şi un final dulce. Râzi de la început şi până la sfârşit. De recomandat pe orice vreme.

Nu mai ţin minte replici. Ştiu însă că de mult n-am mai râs aşa la o comedie. My Life in Ruins / Sejur cu surprize (nefericită transpunere a unui titlu care sună în engleză atât de bine) începe în cheie înaltă, etalând trăsăturile naţionale ale turiştilor. Georgia e ghid turistic în Grecia. S-a stabilit în America, are studii superioare de istorie, dar a revenit în Atena şi acum îşi mănâncă nervii.

Experienţa din câmpul muncii îi permite să izoleze imediat glumeţul enervant dintr-un grup de turişti. Ştie că australienii beau tot timpul, că cei din Canada sunt politicoşi (o canadiancă se loveşte de un stâlp pe care e un afiş cu animale şi mângâie animalele, jenată), că din grup nu lipseşte niciodată cuplul care se ceartă. Şi că sub niciun chip nu trebuie să-i confunzi pe canadieni cu americanii.

Singurul lucru pe care Georgia nu-l observă este ea însăşi. Există o legătură cauză-efect între nefericirea ei şi notele proaste pe care le primeşte de la turişti.

Povestea e simplă, dar scenariul aproape genial, plin de poante bune, de replici într-adevăr haioase, de ironii care nu ustură şi de un joie de vivre sănătos, preluat cu tot cu citatul de rigoare direct din Zorba grecul.

De altfel, scenaristul Mike Reiss (care a colaborat anterior şi la realizarea lui The Simpsons, serialul şi filmul) face un slalom strâns printre locurile comune despre (vacanţa în) Grecia, dar mai interesant e felul în care ne modifică din mers percepţia asupra unor personaje care iniţial aproape că ne scoteau din minţi şi pe noi.

Donald Petrie, al cărui talent comic a fost probat anterior de How to Lose a Guy in 10 Days / Cum să scapi de un tip în 10 zile, Miss Congeniality / Miss Agent Secret sau Grumpy Old Men / Morocănoşii, n-a mai dat probabil niciodată o comedie atât de proaspătă şi de plină de bună dispoziţie.

Şi Richard Dreyfuss, cantonat de ceva vreme în roluri comice asemănătoare, descoperă acum o energie nouă care îi dă laturii hilare a personajului său o căptuşeală umană. Probabil că l-a inspirat energia Eladei.

Vedeta filmului, Nia Vardalos (care e născută în Canada!), a interpretat rolul principal într-o altă comedie de succes, My Big Fat Greek Wedding. Nu mai e tânără, nu e o frumuseţe, dar are simţ comic şi se face simpatică fără a se / ne forţa.

Printre producătorii filmului citat mai sus se număra şi Rita Wilson. Ea este co-producător şi aici. Soţia lui Tom Hanks, care e pe jumătate grecoaică, are şi o scurtă apariţie către finalul filmului.


My Life in Ruins

Regia: Donald Petrie
Cu: Nia Vardalos, Richard Dreyfuss, Alexis Georgoulis, Alistair McGowan, Harland Williams

Regia: Donald Petrie Cu: Nia Vardalos, Richard Dreyfuss, Alexis Georgoulis, Alistair McGowan, Harland Williams

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus