iunie 2009
Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009
Vineri, 19 iunie 2009, începe la Cinema Scala cea de-a patra ediţie a Fest'Asia - Festivalul de film asiatic de la Bucureşti - singurul de acest gen din Europa Centrală şi de Est.

Fest'Asia 2009 aduce multe surprize, secţiuni speciale şi filme asiatice de succes difuzate în premieră pe ecranele din Bucureşti. Un bar cu produse tradiţionale asiatice şi gift shop-ul festivalului vor anima timp de zece zile foaierul cinematografului Scala, transformat într-un adevărat showcase de cultură cinematografică şi culinară asiatică.

Prima parte a trilogiei horror The Eye / Gin gwai, produse şi regizate de fraţii Danny şi Oxide Pang, unul dintre capetele de afiş ale acestei ediţii, deschide proiecţiile de la Fest'Asia, vineri, 19 iunie, de la ora 19:30. Filmul, premiat la două dintre cele mai importante festivaluri de film fantastic din lume, cele de la Sitges şi Malaga, spune povestea unei fete nevăzătoare, căreia i se face transplant de cornee, pentru a-şi recăpăta vederea. Operaţia, însă, pare să o facă să vadă chiar mai mult decât ar fi trebuit: acum poate vedea fantome. Iar unele din ele sunt de-a dreptul neprietenoase. Tânăra încearcă să afle de unde provine corneea şi scoate la iveală povestea cutremurătoare a posesorului.

De la ora 22:00, secţiunea Focus Thailanda programează un alt film must see la Fest'Asia: thriller-ul Body / Body Sob 19, care îi va şoca pe spectatorii de la Scala cu efectele sale speciale, recunoscute drept "unele dintre cele mai spectaculoase văzute vreodată într-un film asiatic", care i-au adus inclusiv Premiul Academiei de Film din Thailanda în 2008. Filmul prezintă aventura lui Chon, care caută răspunsul la tulburările care îi macină nopţile în spaţiul lugubru şi claustrant al unei morgi, culminând cu o confruntare finală memorabilă, în care eroul va trebui să lupte faţă în faţă cu stafia care îl urmăreşte.

De sâmbătă 20 iunie 2009, programul Fest'Asia continuă cu proiecţii din celelalte secţiuni importante ale festivalului. Tradiţionala secţiune Panorama aduce în prim plan câteva dintre cele mai premiate filme produse în Asia în ultimii ani: filmul sud-coreean The Chaser / Chugyeogja (r. Hong-Jin Na, 2008) şi pelicula singaporeză My Magic (r. Eric Khoo, 2008), selecţionate în competiţia oficială pentru Palme d'Or în 2008, pelicula indiană The Damned Rain / Gabhricha Paus (r. Satish Marwar, 2008), selecţionată la peste 15 festivaluri de film din lume, lung metrajului sud coreean-cult underground Geo-lobotomy / Noeljeolgaesul, prezentat într-o reluare specială la cererea spectatorilor, după ce a fost unul dintre "hiturile" ediţiei 2007, sau filmul nord-coreean A Schoolgirl's Diary / Han Nyeoha ksaen geui Ilgi (r. Jang In-hak, 2006), "protagonist" al unei proiecţii-eveniment unice în România ultimilor 20 de ani, sâmbătă, 27 iunie 2009, de la ora 19:30.

Fest'Asia continuă să promoveze tinerii regizori asiatici, realizatori ai filmelor de scurt metraj, respectiv animaţie selecţionate în cadrul secţiunilor ShortAsia şi AnimAsia, ale căror programe sunt adresate celor mai diverse categorii de public: de la calupul de filme scurte de animaţie pentru copii prezentat în Anim'Asia, până la şocantele The Perfect Red Snapper Fish, scurt metrajul inclus în cel de-al treilea program Short'Asia sau A chalk (Anim'Asia 1), cele două secţiuni propun filme pentru toate gusturile şi vârstele.

Regizorului şi producătorului din Hong Kong Johnnie To îi este dedicat Portretul de la această ediţie. Din cele peste 100 de titluri care figurează în filmografia sa, festivalul de film asiatic de la Bucureşti va proiecta trei lung metraje esenţiale, care au "schimbat faţa" filmului cu gangsteri din Extremul Orient. Election / Hak se wui (2005) şi Election 2 / Hak se wui zi wo wai kwai (2006) explorează crepusculul societăţilor mafiote ale triadelor eliminate de eforturile combinate a două forte aparent concurente, intervenţia guvernului comunist chinez şi profitul capitalist. Exiled / Fong juk (2006) este varianta exaltantă a tipului de thriller cu gangsteri, produsul de cinema eroic din Hong Kong în care prietenii de altădată devin duşmanii de azi în virtutea datoriei pe care fiecare mafiot o are faţă de şeful său.

Pe lângă Body, secţiunea Focus Thailanda mai programează proiecţii-eveniment ale lung metrajelor multipremiate ale "noului val" de regizori thailandezi, Alone / Faet (r. Parkpoom Wongpoom, Banjong Pisanthanakum, 2007), Chocolate (r. Prachya Pinkaew, 2008) şi Queens of Langkasuka / Puen Yai Jom Salad (r. Nonzee Nimiburt, 2008).

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, va avea loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film. Sponsorul oficial al evenimentului este LG. Fest'Asia este susţinut de Cărtureşti şi Gold FM.

Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.