Observator Cultural / iunie 2009
Într-o vreme în care conceptul de criză este, pe de o parte, justificat, pe de altă parte supralicitat, într-o perioadă în care se rectifică bugete, iar festivalurile se află pe marginea unor prăpăstii "gestionate" de criterii bulversante, nu v-aţi fi aşteptat, poate, ca Ziua Internaţională a Dansului să fie aniversată printr-un festival la Vălenii de Munte şi Ploieşti. (Ziua internaţională a dansului se aniversează pe data de 29 aprilie, Festivalul Eurodans i-a fost dedicat şi a avut loc în zilele de 25 şi 26 aprilie 2009.)

Graţie eforturilor Palatului Copiilor din Ploieşti, condus de profesoara Constanţa Vică, şi ca urmare a iniţiativei profesorilor coregrafi Alina şi Robert Zahariuc, Festivalul Eurodans a ajuns la cea de-a doua ediţie şi a reunit tineri dansatori din ţară şi din străinătate. Evenimentul este prins în calendarul activităţilor extraşcolare ale Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi este sprijinit de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova.

În prima zi a festivalului, a avut loc la Casa de Cultură din Vălenii de Munte (partener în cadrul evenimentului) concursul amatorilor. Pe scena din Vălenii de Munte au fost aplaudaţi copii şi tineri din România, Republica Moldova, Grecia, Bulgaria. A fost, într-adevăr, o experienţă remarcabilă pentru publicul prezent să constate că, în pofida dificultăţilor prin care trece actualmente arta, în general, şi dansul, în special, în locuri din România precum Pucioasa, Tîrgovişte, Bîrlad, Cluj, Craiova, Ploieşti, Giurgiu, Arad, Vălenii de Munte se dansează cu bucurie, graţie entuziasmului unor pedagogi care nu obosesc să îi înveţe pe tineri importanţa artei coregrafice. (Trebuie remarcat faptul că tinerii dansatori din Ploieşti nu au intrat în concurs, asumîndu-şi complet şi onest rolul de gazde, dar au prezentat pe parcursul festivalului momente coregrafice - unele, premiate la concursuri internaţionale - create de profesorii Alina şi Robert Zahariuc). Concursul profesioniştilor s-a desfăşurat la Ploieşti, la Teatrul "Toma Caragiu", şi a reunit dansatori din România, Grecia, Italia, Republica Moldova.

La finele festivalului, trebuie trase cîteva concluzii: poate că mai multe entităţi, care ar putea organiza astfel de evenimente, ar avea de învăţat din entuziasmul organizatorilor de la Ploieşti şi Vălenii de Munte.

S-a detaşat, în cadrul Eurodans 2009, drept cea mai densă şi complexă prezenţă din cadrul evenimentului, Ballet Studio "Gabriela Kazoli" din Grecia, condus de coregrafa de origine română care dă numele studioului. Poate că şcoala de balet din România ar avea de învăţat de la Gabriela Kazoli ce înseamnă o bună practică în domeniul pedagogiei coregrafice.

Remarcabilă a fost prezenţa dansatorilor de la Colegiul Naţional de Coregrafie din Chişinău, care au avut, pe lîngă interpretările remarcabile din baletul clasic, cele mai profesioniste intervenţii coregrafice la secţiunea de dans contemporan.

Aşa cum era de aşteptat, cea mai bună interpretare din festival (cel puţin, pentru baletul clasic) i-a aparţinut lui Vlad Mărculescu, de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti. Poate că este acum momentul unei anticipări: deşi este foarte tînăr, Vlad Mărculescu, premiat cu locul I şi la Olimpiada Naţională de Coregrafie din 2009, aduce pe scenele noastre ceea ce le lipseşte multora dintre profesioniştii dansului de la noi: o graţie corelată impecabil cu o masculinitate şi o forţă greu de găsit în aproape toate compartimentele artei coregafice din România (cu atît mai mult, cît această combinaţie vine din sfera dansului clasic, unde se merge prea des către o exacerbare a graţiei în detrimentul funcţiei îndeplinite de temperament în exercitarea actului artistic). Dacă îşi va cultiva calităţile pe care deja le dovedeşte şi le va diversifica pe cît mai multe planuri de expresie coregrafică, Vlad Mărculescu are toate şansele să devină unul dintre cei mai importanţi dansatori din peisajul coregrafic românesc.

Atît concursul amatorilor, cît şi cel al profesioniştilor au fost evaluate de jurii prestigioase conduse de profesoara Raluca Ianegic. Nu putem decît să ne dorim ca Festivalul Eurodans să devină unul de tradiţie, să reunească dansatori din ce în ce mai valoroşi şi să se demonstreze prin el că, totuşi, în ciuda oricăror dificultăţi, se dansează...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus