Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

O zi must-see la Fest'Asia 2009 - The Chaser, Alone şi prima proiecţie Johnnie To

iunie 2009
The Chaser / Chugyeogja (R. Hong-Jin Na, 2008) - thriller-ul cult din Coreea de Sud selecţionat în competiţia pentru Palme d'Or la prestigiosul festival de film de la Cannes în 2008 - proiectat în premieră la Bucureşti - este highlight-ul zilei de sâmbătă, 20 iunie 2009, la Fest'Asia - festivalul de film asiatic de la Cinema Scala. De la ora 21:00, cinefilii au întâlnire cu hitul sud coreean, într-o proiecţie susţinută de sponsorul oficial al festivalului, LG.

Una dintre cele mai premiate pelicule sud coreene din ultimii ani, The Chaser este un film plin de tensiune, cu momente remarcabile de umor, care spune povestea halucinantă a lui Jung-ho, un fost poliţist devenit peşte, care e tot mai furios pe "fetele" sale, care dispar fără urmă şi cu datoriile neachitate. Într-o noapte, sună un client şi Jung-ho i-o trimite pe Mi-jin, pe care o smulge, practic, de lângă fetiţa ei. Curând, omul îşi dă seama că numărul de pe care s-a făcut comanda este identic cu cel de pe care au fost sunate toate fetele dispărute. Jung-ho pleacă pe urmele apelantului, pe care-l găseşte după o intensă urmărire, la capătul căreia descoperă că mai are numai 12 ore la dispoziţie pentru a o mai găsi în viaţă pe Mi-jin.

Ziua de sâmbătă începe la Fest'Asia cu prima proiecţie din Portretul dedicat regizorului Johnnie To, lung metrajul Election 1 / Hak Seh Wui (Hong Kong, 2005), programat la ora 14:30. Selecţionată la Festivalul de la Cannes şi câştigător a peste 10 premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de film, drama "plonjează" direct în lumea "triadelor" mafiote din Honk Kong şi a luptelor pentru putere pe viaţă şi pe moarte duse în interiorul acestora.

Târziu în noapte, de la ora 23:30, proiecţiile secţiunii Focus Thailanda continuă la Fest'Asia cu Alone / Faet (2007), cel mai premiat film al regizorilor Banjong Pisanthanakun şi Parkpoom Wongpoom, unul dintre hiturile absolute la festivalurile de gen ale ultimilor ani. Intens şi surprinzător, filmul spune povestea gemenelor siameze Pim şi Ploy, separate în adolescenţă. După ce şi-a refăcut viaţa în Coreea de Sud, Pim se întoarce în Tailanda pentru a-i fi alături mamei sale pe patul de moarte, pentru prima dată de la durerosul episod care a dus la moartea surorii ei, sperând că traumele familiei au fost vindecate de trecerea timpului. Ploy se va întoarce însă, mai puternică şi mai hotărâtă decât niciodată, pentru a-şi răzbuna propria moarte.

The Damned Rain / Gabhricha Paus, singurul film indian prezentat în selecţia Fest'Asia 2009, prezentat la importantele festivaluri internaţionale de la Rotterdam, Varşovia sau Vancouver, de la ora 16:30; şi thriller-ul din Hong Kong Confession of Pain / Seung Sing (2007), de la 19:00, completează programul de excepţie al primei zile "pline" la Fest'Asia 2009â, din care nu lipsesc acţiunea, suspansul, umorul, efectele speciale, performanţele actoriceşti şi regizorale de clasă.

Între proiecţii sau înaintea acestora, spectatorii Fest'Asia sunt invitaţi să aprofundeze experienţa asiatică la barul şi gift shop-ul amenajate în foaierul cinematografului Scala pe toată durata festivalului.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, are loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film. Sponsorul oficial al evenimentului este LG.

Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

Toate articolele despre Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Fest'Asia 2009, festivalul-phoenix, Smaranda Şchiopu
 Răzbunări, în viaţă şi în moarte - Fest'Asia 2009, Mihai Fulger
 4000 de spectatori la Fest'Asia 2009, Comunicat de presă