Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Un hit de la Cannes, un film thailandez-spectacol şi scurt metraje intense la Fest'Asia 2009

iunie 2009
Duminică, 21 iunie 2009, Fest'Asia vă dă din nou întâlnire la Cinematograful Scala, gazda celei de-a patra ediţii a Festivalului Filmului Asiatic, cu multe scurt metraje, un film selecţionat în Competiţia Cannes-ului din 2008 şi un fantasy năucitor de fascinant.

În prima parte a zilei, cu începere de la ora 14.30, se dă startul pentru scurt metraj asiatic. Două programe intense, de 82, respectiv 86 de minute, vor încânta publicul bucureştean în cea de-a treia zi a festivalului.

Odată intraţi în atmosfera creată de două serii de scurt metraje inovatoare şi curajoase, spectatorii Fest'Asia vor avea parte, cu începere de la ora 19.30, de o experienţă de neratat în cadrul secţiunii Panorama: proiecţia filmului My Magic, o producţie Singapore, prezentă în Competiţia pentru Palme d'Or la Cannes 2008.

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Eric Khoo, My Magic este povestea complicatei legături care se ţese între un tată, fost magician şi actual om de serviciu prin baruri, şi fiul său, un băieţel de 10 ani. Se vorbeşte despre dragoste, viaţă, familie distrusă, ispăşire şi bineînţeles magie. Inspirat din adevărata poveste a înghiţitorului de flăcări Francis Bosco (care îşi joacă aici propriul rol) My Magic demonstrează, cu mult farmec, cât de exigentă este dragostea paternă care îl împinge pe Francis mai departe în spectacolul destinat redobândirii respectului în ochii fiului său.

Ziua se închide, la ora 22.00, cu unul dintre titlurile vedetă ale secţiunii Focus Thailanda - Queens of Langasuka/ Puen yai jom salad. Un fantasy care are ca punct de plecare un mit Pattani, povestea a trei surori care s-au succedat una după alta la conducerea unui mic regat malaezian, după ce toţi moştenitorii pe linie masculină s-au ucis unul pe altul din rivalitate. În povestea exploatată de regizorul Nonzee Nimibutr şi ancorată în plin secol XVII se folosesc aventurile piratereşti, rivalităţile crâncene, artele marţiale, luptele cu săbii şi, nu în ultimul rând, magia. Unul dintre cei mai de temuţi piraţi din regiune doreşte să o îngenuncheze pe regina Hijau din Pattani şi pune la cale un complot, numai că de partea acesteia se declară a fi toate vietăţile marine cu care tânărul vrăjitor Pari pare a coresponda cu naturaleţe. Un surprinzător basm în imagini, care poate fi clasat, fără doar şi poate, lângă marile hit-uri de box-office, marca Hollywood.

Între proiecţii sau înaintea acestora, spectatorii Fest'Asia sunt invitaţi să aprofundeze experienţa asiatică la barul şi gift shop-ul amenajate în foaierul cinematografului Scala pe toată durata festivalului.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, are loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film.
Sponsorul oficial al evenimentului este LG.

Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

Toate articolele despre Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Fest'Asia 2009, festivalul-phoenix, Smaranda Şchiopu
 Răzbunări, în viaţă şi în moarte - Fest'Asia 2009, Mihai Fulger
 4000 de spectatori la Fest'Asia 2009, Comunicat de presă