Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Chocolate şi The Eye 2 - ce nu trebuie să rataţi luni la Fest'Asia

iunie 2009
Ziua a patra de Fest'Asia 2009 aduce în prim plan două lungmetraje-eveniment, unul aparţinând secţiunii dedicate Thailandei, iar celălalt - programat în cadrul secţiunii-eveniment, Trilogia.

Lunea începe la Fest'Asia în forţă, cu proiecţiile unor filme multi-premiate, reluate din primele trei zile de festival: de la ora 14:30, pelicula indiană The Damned Rain / Gabhricha paus (r. Satish Manwar, 2008), unul dintre titlurile-hit la festivalurile de film din Europa în 2008; şi de la 17:00 singaporezul My Magic, filmul de debut al lui Eric Khoo, selecţionat în coompetiţia Festivalului de la Cannes din 2008.

Secţiunea Trilogia programează un nou episod al seriei horror-cult regizate de Danny şi Oxide Pang, The Eye. De la ora 19:30, The Eye 2 / Gin Gwai 2 (Hong Kong-Tailanda, 2004) vine cu personaje şi o poveste complet diferite de cele din primul lungmetraj, însă cu acelaşi tip de senzaţii tari marca Pang. După mai multe tentative nereuşite de sinucidere, Joey, o tânără însărcinată, este în pragul nebuniei. Ea este, fără voia ei, receptorul unor intense imagini fantomatice, care o bântuie cu neîncetare. În încercarea de a înţelege ce i se întâmplă, Joey îl caută pe fostul ei iubit Sam, un tip misterios, destul de reţinut, care ar putea să o scoată din starea în care a căzut.

Seara se încheie la festivalul de film asiatic cu cel de-al patrulea şi, totodată, cel mai antrenant film al secţiunii Focus Thailanda: Chocolate , programat la Cinema Scala la ora 22:00.

Chocolate e o capodoperă explozivă într-ale artelor marţiale, a cărei protagonistă este cunoscuta actriţă thailandeză "Jija" Yanin Vismistananda, care s-a pregătit cinci ani pentru acest rol. În film, Jija e Zen, o tânără autistă care creşte lângă un studio de Muay Thai boxing, cu o dietă bazată exclusiv pe ciocolată şi pe vizionări maraton ale filmelor cu Tony Jaa şi Bruce Lee. Când mama lui Zen este diagnosticată cu cancer şi tratamentul se dovedeşte a fi prea scump pentru familie, Zen pleacă împreună într-o misiune violentă de strângere a datoriilor de la gangsterii corupţi ce-i datorează bani mamei sale.

Între proiecţii sau înaintea acestora, spectatorii Fest'Asia sunt invitaţi să aprofundeze experienţa asiatică la barul şi gift shop-ul amenajate în foaierul cinematografului Scala pe toată durata festivalului.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, are loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film.

Sponsorul oficial al evenimentului este LG.

Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

Toate articolele despre Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Fest'Asia 2009, festivalul-phoenix, Smaranda Şchiopu
 Răzbunări, în viaţă şi în moarte - Fest'Asia 2009, Mihai Fulger
 4000 de spectatori la Fest'Asia 2009, Comunicat de presă