iunie 2009
Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009
Două lung metraje din Portretul Johnnie To marchează programul zilei de miercuri 24 iunie 2009 la Fest'Asia 2009, care mai cuprinde o reluare specială de la Fest'Asia 2007 şi un senzaţional film hong kong-ez de acţiune din secţiunea Panorama.

Miercurea începe, de la 14:30, cu proiecţia lung metrajului Election 2 / Hak se wui yi wo wai kwai (Honk Kong, 2006), prezentat în afara competiţiei la Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Un thriller-capodoperă a cărui acţiune se petrece în periculoasa lume a "triadelor" din Honk Kong: sub autoritatea lui Lok, Wo Sing devine cea mai respectată organizaţie criminală din oraş. Jimmy vrea să devină un om de afaceri cinstit şi să rupă orice legătură cu lumea criminalităţii. Dar mafia chineză, infiltrată pretutindeni, decide altceva pentru el. Jimmy nu se poate opune, pentru că lumea în care trăieşte este o lume în care corupţia pare că se împarte egal între criminali, politicieni şi afacerişti, şi va trebui să lupte până la sfârşit pentru a-şi apăra onoarea.

Triangle / Tie Saam Gok (r. Ringo Lam, Johnnie To, Hark Tsui, Hong Kong, 2007), lung metrajul co-regizat de Johnnie To inclus în secţiunea Panorama, începe la 17:00. Viaţa nu este deloc uşoară pentru Sam, Fai şi Mok, care de-abia îşi câştigă existenţa. Până când, într-o seară furtunoasă, în barul în care aceştia îşi fac veacul, apare un bătrân misterios, ce le propune o soluţie rapidă de a face avere: o veche comoară este ascunsă sub o clădire bine păzită de guvern. Cei trei ar trebui doar să intre şi să o fure. Pare simplu, cu condiţia ca cei trei să creadă povestea bătrânului.

Ziua continuă cu proiecţia specială a filmului care a făcut senzaţie la Fest'Asia 2007, horror-ul SF Geo-Lobotomy / Noejeolgaesul (r. Kim Gok, Kim Sun, Coreea de Sud, 2006), programat la Scala la ora 19:30. E greu de crezut, în zilele noastre, că ar mai exista filme deschizătoare de drumuri. Şi totuşi, acest film super underground e primul care să combine următoarele ingrediente: film cu stafii, manifest politic, film cu spintecători, o amprentă din David Lynch, realism social horror, umor şi câteva idei despre cum va arăta lumea post-marxistă. Un film selecţionat la Festivalul de la Cannes în 2007, pe care iubitorii filmului asiatic şi fanii Fest'Asia nu trebuie să îl rateze!

Johnnie To încheie ziua a şasea de Fest'Asia la ora 22:00, când e programat Exiled / Fong juk (Hong Kong, 2006) cel de-al treilea film din secţiunea pe care festivalul i-o dedică la această ediţie. În 1998, cu un an înainte ca Macau să fie cedat Chinei, fiecare locuitor de aici încearcă să profite de orice ocazie pentru a face bani rapid. Filmul prezintă această perioadă de tranziţie. În prim-plan sunt doi bărbaţi din Hong Kong trimişi să izgonească un membru renegat, care încearcă să înceapă o viaţă nouă alături de soţia lui şi de copilul lor nou-născut. Dar curând aceştia se găsesc într-o complicată dilemă, când doi dintre foştii lor asociaţi apar şi ei în peisaj încercând să le pună beţe-n roate la fiecare pas.

Între proiecţii sau înaintea acestora, spectatorii Fest'Asia sunt invitaţi să aprofundeze experienţa asiatică la barul şi gift shop-ul amenajate în foaierul cinematografului Scala pe toată durata festivalului.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, are loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film.
Sponsorul oficial al evenimentului este LG.

Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.