iunie 2009
Poliţist, adjectiv
Corneliu Porumboiu duce vineri, 26 iunie 2009, la Vaslui, lungmetrajul Poliţist, Adjectiv, care a primit recent, la Cannes, Premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), destinat secţiunii Un Certain Regard şi Premiul Juriului aceleiaşi secţiuni. La proiecţiile din 26 iunie 2009, de la Silver Mall, vor fi invitaţi cei care au susţinut realizarea filmului şi va fi prezent regizorul Corneliu Porumboiu, alături de actorii din distribuţie: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Marian Ghenea, Ion Stoica şi Cosmin Seleşi. Pentru spectatorii vasluieni, filmul va rula la Silver Mall în 27 şi 28 iunie 2009. Poliţist, Adjectiv va rula în cinematografele din toată ţara din 3 iulie 2009.

Proiecţiile de la Vaslui au loc cu o săptămână înaintea premierei de gală din Bucureşti şi a distribuţiei filmului pe plan naţional. Poliţist, Adjectiv a fost filmat integral aici. "Locul acesta este foarte importantă pentru mine, Vasluiul este lumea pe care o cunosc cel mai bine", spune Corneliu. Prin urmare, regizorul a ales oraşul natal pentru debutul filmului în cinematografele din ţară, "în semn de mulţumire şi de apreciere pentru oamenii de aici", adaugă el. "M-a ajutat foarte multă lume din Vaslui la realizarea filmului, de la primărie, la poliţia locală, la prieteni. E modul meu de a le mulţumi încă o dată."

Presa internaţională a întâmpinat filmul lui Corneliu Porumboiu cu articole şi cronici foarte bune. Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an". Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicaţia Boston: "Film poliţist, în aparenţă, Poliţist, Adjectiv se transformă brusc într-o altfel de investigaţie, una despre funcţie versus filosofie, şi care are drept element cheie consultarea dicţionarului. Nu cred că, vreodată, definiţia unui cuvânt a fost, în acelaşi timp, plină de suspans şi cu adevărat amuzantă, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul să fie deschis, aducându-l aproape de măreţie."

În povestea filmului, Cristi, un tânăr poliţist, refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de şcoală. "A oferi" este pedepsit prin lege. Cristi este de părere că legea se va schimba şi nu vrea să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr pe care îl consideră iresponsabil. Pentru superiorul lui, însă, cuvântul "conştiinţă" are altă semnificaţie.

Poliţist, Adjectiv este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după A fost sau n-a fost?, care a câştigat Camera d'Or pentru debut, şi premiul distribuitorilor de film, Label Europe, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit mai bine de 20 de premii la festivaluri din întreaga lume, fiind distribuit în peste 30 de ţări.

Actorul Dragoş Bucur, interpretul personajului principal, Cristi, a jucat în Boogie, Hârtia va fi albastră şi Furia (regia: Radu Muntean), Marfa şi banii şi Moartea domnului Lăzărescu (regia: Cristi Puiu), precum şi din filmele de televiziune Băieţi buni şi Contratimp. Recent, a încheiat filmările pentru producţia americană The Way Back, în regia lui Peter Weir (nominalizat de şase ori la Oscar, pentru The Truman Show, Master & Commander: The Far Side of The Worldetc.).

Vlad Ivanov a jucat în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu (Palm D'Or, Cannes 2007), rol pentru care Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles i-a acordat premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Irina Săulescu a jucat în Portretul luptătorului la tinereţe (2009), regizat de Constantin Popescu, Bunraku (2008), regizat de Guy Moshe, unde apare alături de Demi Moore.

Poliţist, Adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu, va rula pentru publicul din Vaslui sâmbăta şi duminica aceasta (27 şi 28 iunie 2009) la cinema Silver Mall. Spectacolele vor avea loc din două în două ore, începând cu 14:30.

Citiţi scenariul filmului Poliţist, adjectiv, un volum publicat de Editura LiterNet.

Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Ion Stoica, Cosmin Seleşi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus