Şapte Seri / iunie 2009
Up este un nou copil reuşit din căsătoria Pixar-Disney, cu singura deosebire faţă de fraţii săi mai mari că de data asta nu e vorba despre roboţi sensibili, supereroi cu probleme sau şoricei rafinaţi, ci e vorba despre oameni obişnuiţi care se comportă ca nişte oameni obişnuiţi atât cât le permite teritoriul animaţiei.

Up e o altfel de comedie 3D pentru copii, dar nu e doar o comedie, nu e cu totul (şi nu cu orice preţ) 3D şi nu e obligatoriu pentru copii. Povestea bătrânului vânzător de baloane Carl Fredricksen, care îşi propune să recupereze aventura la care a visat toată viaţa împreună cu răposata soţie, începe cu pasiunea unui copil pentru explorare, continuă ca o superbă poveste de dragoste în care aventura nu a avut timp să se manifeste până la capăt, după care filmul explodează. Adevărata aventură începe când bătrânul îşi leagă casa de mii de baloane cu heliu şi pleacă precum în Vrăjitorul din Oz spre Cascada Paradisului din America de Sud. Şi alături de el un cercetaş grăsun o pasăre înaltă, colorată şi un câine vorbitor.

În ambele registre filmul e adorabil, are umor pentru toate creierele, poezie, poveste de dragoste, suspans, grafică simpatică şi ceva din imponderabilitatea specifică artei animaţiei. Când o parte din baloane cedează, omul nostru de 78 de ani trage cu un furtun casa în spate. Când află că exploratorul pe care îl idolatriza în copilărie caută reabilitarea gloriei cu orice preţ, bătrânelul se luptă ca într-un film de acţiune bun.

Regizorii scenarişti Pete Docter şi Bob Peterson utilizează toate resursele animaţiei şi construiesc o fabulă morală care va levita mult timp în mintea şi inimile spectatorilor.

Regia: Peter Docter, Bob Peterson Cu: voci: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Bob Peterson, Delroy Lindo, Jerome Ranft

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus