Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Fenomenul A Schoolgirl's Diary - proiecţie-şoc la Fest'Asia 2009

iunie 2009
Sâmbătă, 27 iunie 2009, de la ora 19:00, la Cinema Scala, Fest'Asia aduce la Bucureşti, într-o proiecţie unică şi în exclusivitate, primul film nord coreean difuzat pe marile ecrane din România după mai bine de 20 de ani. A Schoolgirl's Diary / Han Nyeoha ksaen geui Ilgi (2006), lung metrajul regizat de Jang In-hak, marchează o premieră absolută: potrivit distribuitorului francez al filmului, acesta este "primul film nord coreean proiectat vreodată la un festival din Occident", în marketul de filme al prestigiosului Festival de la Cannes. România este a doua ţară europeană în care este difuzat vreodată filmul, după Franţa, unde a rulat pe ecranele din toată ţara.

Plin de discursuri moralizatoare şi îmbibat de idei proletcultiste, filmul a trecut de riguroasa cenzură comunistă numai după ce scenariul )semnat de An Jun-Bo) şi, mai apoi, montajul final au fost corectate şi aprobate de liderul de la Phenian, dictatorul Kim Jong-Il. De altfel, pelicula a fost prezentată în deschiderea Festivalului Internaţional de Film al Ţărilor Nealiniate şi în Curs de Dezvoltare de la Phenian în 2006, reprezentând una dintre realizările cinematografice contemporane cu care statul nord coreean se mândreşte.

Lung metrajul spune povestea tinerei Su-ryeon, fiica unui cercetător foarte pasionat şi a unei bibliotecare devotate soţului ei. Iniţial revoltată de stilul de viaţă al părinţilor ei, Su-ryeon trece prin întâmplări care o fac să înţeleagă mai bine care sunt adevăratele valori morale şi să se gândească atent înainte de a alege calea pe care să o urmeze în viaţă.

În afara evenimentului-şoc care "încucunează" festivalul, Fest'Asia aduce sâmbătă la Cinema Scala ultimele proiecţii ale altor pelicule asiatice pe care cinefilii bucureşteni nu trebuie să le rateze: cea de-a doua parte a trilogiei fraţilor Danny şi Oxide Pang - The Eye 2 (Hong Kong, 2004), programată de la ora 21:30; spectaculosul film de aventuri thailandez Queens of Langkasuka (2008), varianta asiatică a Piraţilor din Caraibe, care încheie ziua cu stil, într-o proiecţie de noapte, la ora 23:30. Short'Asia 2, cea mai cosmopolită selecţie de scurt metraje din festival, care include filme din Malaezia, Taiwan, Thailanda şi Coreea de Sud, "deschide" ziua, la ora 14:30, iar thrillerul psihologic din Hong Kong, Confession of Pain (r. Wai-keung Lau, Siu Fai Mak, 2007), proiectat la ora 16:30, va da din nou senzaţii tari spectatorilor de la Fest'Asia.

Între proiecţii sau înaintea acestora, spectatorii Fest'Asia sunt invitaţi să aprofundeze experienţa asiatică la barul şi gift shop-ul amenajate în foaierul cinematografului Scala pe toată durata festivalului.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, are loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film.
Sponsorul oficial al evenimentului este LG.

Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

Toate articolele despre Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Fest'Asia 2009, festivalul-phoenix, Smaranda Şchiopu
 Răzbunări, în viaţă şi în moarte - Fest'Asia 2009, Mihai Fulger
 4000 de spectatori la Fest'Asia 2009, Comunicat de presă