România Liberă / mai 2004
Matt Lee Whitlock (jucat de talentatul actor Denzel Washington, de două ori laureat al Oscarului) este şeful unui post de poliţie din orăşelul Banyan Key, loc unde nu prea se întâmplă multe până la un oribil dublu asasinat. Ofiţer respectat, Matt are însă pe cap o sumedenie de probleme: este în curs de divorţ cu Alex, o cuceritoare poliţistă, a avut drept amantă pe una dintre victimele unui incendiu suspect, a înstrăinat o mare sumă de bani ce constituia o probă decisivă în procesul unor mafioţi urmăriţi de FBI. Pândit la tot pasul de un ghinion bine dirijat de scenaristul David Collard, Denzel Washington va traversa cu umor şi seninătate toate încercările la care îl supun pe rând amanta, fosta soţie, venită să ancheteze tocmai crima în care este vârât până-n gât, simpaticul ofiţer de poliţie, cam tras pe sfoară de toată lumea, dar care în final va avea un ac mare de cojocul fiecăruia, cu preţul unor răni spectaculoase, dar deloc mortale.

Filmul respectă regula suspansului, dar, deşi amatorii genului pot detecta de timpuriu “minciunile pioase” ale autorilor poveştii cinematografice, cert rămâne faptul că, dincolo de suspans, conflictul are logică şi coerenţă, personajele sunt consecvente cu misiunea lor dramatică iar o undă de umor îşi face loc la momentul potrivit (când nu te aştepţi, şi pică bine), exemplul cel mai bun fiind povestea vecinei care l-a văzut pe Matt la locul asasinatului.

Servit de o echipă omogenă de actori în cadrul căreia lui Denzel Washington îi dau replica Eva Mendes (în rolul soţiei) şi Sanaa Lathan (în rolul amantei), dar şi Dean Cain (în rolul lui Chris, soţul amantei), într-un rol construit cu abilitate şi care este decodat (normal) la momentul dezvăluirilor de final.

Chiar dacă este un policier de serie, filmul lui Carl Franklin atestă profesionalismul unui cineast care ştie să-şi aleagă scenariile şi echipa pentru a obţine un rezultat de calitate într-un produs în care lucrurile noi nu se arată prea des. Turnat în decoruri naturale în Florida, filmul lui Carl Franklin nu abuzează prea mult de locurile comune ale altor exemplare ale genului, atenţia spectatorului fiind focalizată mai ales pe disperatele încercări ale poliţistului nostru de a fi mereu înaintea “colegilor” însărcinaţi cu aceeaşi anchetă pentru a-şi şterge urmele vinovatei lui implicări. Decalajul între bunele intenţii ale lui Matt Lee Whitlock şi realitatea propusă de trei răufăcători extrem de ingenioşi face ca suspansul să devină credibil în cursa contra cronometru în care eroului principal nu-i este refuzat adevărul, ci timpul. Un film cinstit, fără false probleme şi care nu are parte de spectaculosul gratuit al interminabilelor schimburi de focuri sau urmăriri cu maşini de toate tipurile. De urmărit şi un extrem de simpatic personaj secundar, doctorul legist, jucat de John Billingsley.
Regia: Carl Franklin Cu: Denzel Washington, Eva Mendes, Sanaa Lathan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus