iunie 2009
Aflăm despre Paul Meljian, autorul scurtei piese Euro 2, că s-a născut la Sibiu în 1947 şi trăieşte în prezent la Hanovra, în Germania. Nici nu trebuie să ştim mai multe despre el pentru a înţelege ce e cu Euro 2: mesaj artistic abil camuflat sau calcul standard pentru emisia de noxe acceptată de Uniunea Europeană pentru maşinile înmatriculate? Şi uite aşa ne apropiem de ancestrala zonă carpato-dunăreană, cotropită de tranziţie şi de migraţia tehnologiei auto. Este arealul cunoscut de dramaturg unde achiziţionarea unui autoturism de familie se poate uşor transforma în veritabil coşmar. Un coşmar de o noapte (poate chiar mai multe) pentru un cuplu de oameni obişnuiţi, prins în dilema ironic hamletiană "a avea sau a nu avea maşină".

Spectacolul imaginat de Răzvan Mureşan şi montat pe scena Euphorion a Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj, se derulează de la început până la sfârşit într-un tempo molto vivace, cu intrări şi ieşiri şocante vizând salvarea din linearitate a textului şi dinamizarea şirului de obsesii cotidiene ce-i strivesc literalmente pe cei doi doritori de confort automobilistic. Să mai subliniez cât de actuală este explozia auto pentru Estul european? Nu e cazul. E suficient să cauţi un loc de parcare într-un oraş din România ca să te lămureşti cum stă treaba cu avântul ameţitor de a achiziţiona o maşină: ieftină, economică, fiabilă, confortabilă, cu 3 ani garanţie, cu euro 2 şi aşa mai departe. Euro 2 denunţă o psihoză (românească, dar nu numai) cu învârtoşate reverberaţii în comic.

Dorinţele personajelor enunţate înainte de culcare prind cheag şi augmentare în vis. El (Petre Băcioiu) prefigurează pe soţul plictisit, tracasat, oscilant, conciliant, mofluz şi abulic. Cu buzele răsucite a lehamite, cu moaca sa de flăcăiandru dezorientat, uşor nătăng, cu privirea apatică şi cu mişcările dezorientate ce trădează inerţia şi disconfortul interior, Petre Băcioiu excelează în rol, stăpânind totalmente tipologia soţului descris. Mică şi energică, Ea (Ileana Negru) e un ghem de nemulţumiri şi frustrări tipic feminine, comic manevrate de abilităţile interpretative ale actriţei. Echipa de drăcuşori joviali, dealeri, modiste, midinete şi chiar maxinete invadează inconştientul extrapolat scenic al soţilor adormiţi, ies din pereţi, sar dubios şi grotesc în jurul lor, în patul lor, ademenindu-i profesional într-o şedinţă de promovare a produselor şi agresându-i ofensator când nehotărârea îi îndeamnă să renunţe. Este în acest joc o parodiere liberă, îngroşată cu grotesc, a modului copiat din spoturi de a promova unele produse, mai ales acum, în plină criză, când vânzările nu mai merg. Mai mult decât atât, jocul plonjează subit în oniric, unde fericirea conjugală este pusă pe masa de operaţie. Totul trebuie scos la iveală, disecat, analizat, rezecat. Frustrările se înalţă fantasmatic din patul conjugal, luminând comic zonele ascunse ale vieţii cuplului.

Concluzia acestor investigaţii cu extensie în burlesc este blazarea sau acceptarea pe versuri a unui status quo lipsit de orizontul schimbării: "Viaţa e un ciolan rece / rozi la el un an sau zece". Protagoniştii acestor tehnici psihologice de persuasiune sunt tinerii Ella (Patricia Boaru / Eva Crişan), Hella (Romina Merei), Bărbatul 1 (Cristian Grosu) şi Bărbatul 2 (Cătălin Codreanu). Prin scălâmbăieli repetate, ridicole uneori, ei pun în evidenţă modul obraznic în care dealerii profesionişti intră în intimitatea virtualilor clienţi.

Euro 2 este un spectacol cu mult haz şi cam atât.

Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj-Napoca
Euro 2 de Paul Meljian
Regia artistică: Răzvan Mureşan
Scenografia: Răzvan Mureşan/ Filip Odangiu
Costume: Csilla Munteanu Lajtár
Distribuţia: Ileana Negru, Petre Băcioiu, Patricia Boaru / Eva Crişan, Romina Merei, Cristian Grosu, Cătălin Codreanu.
De: Paul Meljian Regia: Răzvan Mureşan Cu: Ileana Negru, Petre Băcioiu, Patricia Boaru/ Eva Crişan, Romina Merei, Cristian Grosu, Cătălin Codreanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus