iulie 2009
Spectacolul Femeia ţintă şi cei zece amanţi de Matei Vişniec, regia Claire Dancoisne, Franţa, coproducţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi a Teatrului "La Licorne" a fost prezentat în Franţa, în cadrul "Lille 3000".

Femeia ţintă şi cei zece amanţi, creat la Sibiu de către regizoarea franceză Claire Dancoisne împreună cu echipa Teatrului Naţional "Radu Stanca" a fost prezentat cu deosebit succes publicului francez în datele de 26 şi 27 iunie 2009, la Lille, în cadrul festivalului "Lille 3000" - manifestare bienală ce îşi propune să continue evenimentele culturale din cadrul Lille 2004 - Capitală Culturală Europeană.

Spectacolul, prezentat pentru prima oară în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, este o adaptare pe muzica lui Vasile Şirli a textului scris de dramaturgul român Matei Vişniec şi descrie peripeţiile unor artişti de circ care îşi montează instalaţiile într-un nou loc de popas. Inspectorul delegat să verifice normele de securitate este intrigat de "Casa ororilor", unde se ascunde "Femeia ţintă". Aceasta are un ochi străpuns de un cuţit şi trebuie să seducă, în fiecare noapte, zece amanţi pentru a-şi alina durerea.

Cei trei actori ai teatrului din Sibiu care formează distribuţia spectacolului - Diana Fufezan, Cristina Ragos şi Ciprian Scurtea sunt aruncaţi într-o intrigă suprarealistă a unui universul absurd, cu măşti şi marionete, elemente ale unui teatru de obiecte nemaiîntâlnit până acum în România. "Am trăit alături de actori o adevărată aventură umană.", a declarat pentru presa franceză regizoarea spectacolului, vorbind despre procesul de creaţie de la Sibiu.

Cele două reprezentaţii de la Lille s-au desfăşurat în limba română, bariera lingvisitică fiind depăşită prin prezentarea către public, înainte de spectacol, de către regizoare a unor elemente cheie ale textului. Reprezentaţiile spectacolului Femeia ţintă şi cei zece amanţi au fost urmate de discuţii libere cu publicul la care au participat actorii Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi membrii echipei de creaţie.
De: Matei Vişniec Regia: Claire Dancoisne Cu: Diana Fufezan, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus