Hotnews.ro / iulie 2009
A treia parte a seriei "Ice Age", pornită în 2002, ajunge nu doar la o nouă glaciaţiune, dar mai ales la 3D. Filmul îi ia pe eroii Ice Age-urilor trecute şi-i poartă printr-un fel de Journey to the Center of the Earth combinată cu Jurassic Park. Nu e cel mai bun film al seriei, dar e la fel de simpatic ca celelalte.

Da fapt, nu e nicio sfârâială să vezi filmul în 3D pentru că, în afara senzaţiei de profunzime a câmpului, nu descoperi prea multe secvenţe spectaculoase care numai în 3D ar fi putut fi gustate. O spune şi regizorul Carlos Saldanha: nu s-a vrut ca filmul să iasă din ecran, ci să ofere prin 3D o experienţă atotcuprinzătoare.

Avantajul este că filmul rulează în mall-urile bucureştene cam în ritmul plecării trenurilor spre Ploieşti: aproape la fiecare jumătate de oră. Se proiectează şi varianta 3D dublată, şi varianta 3D cu subtitrare şi e posibil să existe şi 2D cu subtitrare. (Ceea ce am observat că nu-i împiedică pe părinţii cu copii preşcolari să intre tot la varianta subtitrată şi să le citească celor mici.).

Cred că cea mai reuşită parte a seriei Ice Age rămâne prima, care avea şi cel mai mult comic de limbaj, iar această a treia parte, care revine la glaciaţiune, câştigă în acţiune, dar pierde în substanţă.

Primele două părţi erau adorabile nu numai pentru umorul şi tandreţea lor, dar şi pentru euforia pe care o aveau personajele zburdând pe marginea extincţiei. Faptul că ele nu ştiau că noi ştiam că sunt condamnate să dispară le punea aventurile într-un context tragi-comic. Era atâta poftă de viaţă în felul în care se împotriveau destinului... Ce mai conta că Manny şi Ellie descopereau la sfârşitul lui Ice Age 2 că nu sunt ultimii mamuţi de pe planetă când zilele lor erau oricum numărate?

Dacă a apărut partea a treia din Ice Age, devine cumva limpede că aceste personaje n-or să dispară prea uşor. E ca şi cum adevărul istoric ar fi fost anulat. "Veridicitatea istorică" a dispărut, dar şi speranţa în salvare.

Care sunt elementele-forte ale acestei a treia părţi? E mai animată, da, şi are un umor punctual, nu la fel de inteligent ca în prima parte. Chiar dacă apar elemente şi personaje noi, ideea e cam aceeaşi - gaşca lui Manny, Sid, Diego, şamd nu poate fi despărţită. Nici măcar de un pui de mamut, darămite de dinozauri.

Ca în basmul ucrainean Mănuşa, trupa se tot măreşte. Nevăstuica Buck e, cu accentul lui Simon Pegg şi înfăţişarea strâmbă dată de desenatori, un englez adorabil. Veveriţa care îşi urmăreşte ghinda până şi în rai descoperă în sfârşit un adversar pe măsură. Ellie, devenită între timp gravidă, exersează matriarhatul pentru că de cele mai multe ori e singurul personaj cu mintea limpede.

Sunt multe momente comice în film, dar, cum am mai spus, comicul e mai mult de situaţie. Un foarte bun comic de situaţie. Noile personaje au şi ele hazul lor, şi sunt foarte bine desenate. Această a treia parte e mai mult concentrată pe leneşul Sid, de departe cel mai simpatic personaj din gaşcă.

"Whatever you're doing, it's a bad idea", îl încurajează liderul Manny, pe care paternitatea apropiată îl umple de spaimă.


Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs / Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor,
regia Carlos Sandanha şi Mike Thurmeier,
voci: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Chris Wedge, Simon Pegg.

Regia: Carlos Saldanha, Mike Thurmeier Cu: voci: Simon Pegg, Seann William Scott, John Leguizamo, Josh Peck, Denis Leary, Queen Latifah, Ray Romano

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus