mai 2004
Festivalul TIFF 2004
A 57-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes i-a bucurat peste poate pe românii, cinefili şi cineaşti deopotrivă. Trafic, în regia lui Cătălin Mitulescu este proaspătul cîştigător al trofeului suprem Palme d'Or pentru scurt metraj la Cannes 2004. Direct de pe Coasta de Azur atît filmul cît şi regizorul vor sosi la Cluj, unde filmul va putea fi văzut în premieră în România la TIFF 2004 în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Întâmplările trăite de Tudor, protagonistul filmului, în răgazul de 20 de minute înaintea unei noi întâlniri de afaceri vor fi urmărite în data de 5 iunie la cinematograful Victoria.

Tot de la Cannes, gata lăudat şi premiat în cadrul secţiunii Cinefondation, va sosi şi tînărul regizor Corneliu Porumboiu cu filmul sau Călătorie la oraş.

De pe lista premianţilor de aur care vor fi prezentaţi la Cluj nu putea lipsi scurt metrajul lui Cristi PuiuUn cartuş de Kent şi un pachet de cafea, cîştigător al Ursului de Aur la Berlin 2004.

În perioada 3-6 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc alături de aceste 3 producţii deja celebre vor fi proiectate încă 10 scurt metraje româneşti - unele dintre ele debuturi, altele deja premiate la festivaluri internaţionale. Din prima categorie face parte Florin Piersic Jr, care va debuta în regia de film la TIFF 2004, cu scurt metrajul Advertising. La loc de cinste în a doua categorie este filmul lui Cristian Nemescu - Poveste la scara C, cîştigător al Marelui Premiu la Festivalul de la Angers.

Pe parcursul celor trei zile de film românesc, acestor tineri şi prolifici realizatori de film li se vor alătura peste 100 de invitaţi, dintre care 54 de oameni de film din România. Printre aceştia se vor număra regizori precum Nae Caranfil, Dinu Tănase sau Ioan Cărmăzan şi actori precum Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele sau Dorina Chiriac.


(Cătălin Mitulescu la Cannes)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus