iulie 2009
Muzica este cea de-a şasea temă, din cadrul programului Cinemateca Astra Film 2009.

Miercuri, 29 iulie 2009
Singing Pictures: Women Painters of Naya / Balade pictate
(Lina Frunzetti & Ákos Östör, SUA, 1999, 40 min)

De generaţii, comunităţile Patua (Chitrakar) din Bengalul de vest au desenat şi au cântat poveşti pictate pe suluri de hârtie. Picturile au multe teme, mitologice, religioase, sociale, dar mai ales probleme ale vieţii femeilor şi evenimente preluate din ştirile locale şi internaţionale. Temele cele mai recente sunt buna înţelegere dintre hinduşi şi musulmani, Joz Bangla (înfiinţarea Bangladesh-ului), conflictele din Kashmir şi evenimentele din 11 Septembrie.

Pe vremuri, cântăreţii colindau satele şi primeau orez, legume şi bani în schimbul recitalurilor. Sulul se desfăşoară încet, iar pentru fiecare imagine cântăreţul compune o strofă. În ultima vreme, competiţia media a devenit tot mai acerbă şi cântăreţii Patua trebuie să se adapteze noilor condiţii. Ca reacţie la criza culturală şi în scopul de a câştiga un ban, femeile din satul Naya, de lîngă Calcutta, s-au organizat într-o asociaţie. Filmul le urmăreşte în viaţa de zi cu zi. Femeile pictează, cântă, gătesc, au grijă de copii şi participă la şedinţele asociaţiei.

Proiecţia are loc în Sibiu, la Sala de proiecţii Astra Film, Piaţa Huet, nr. 12.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus