august 2009
Se pregătea o zi caniculară, ca oricare alta de iulie. Într-o dubă, pe la orele 5 dimineaţa s-au urcat 3 puşti: 2 fete şi un băiat. Nu păreau să aibă mai mult de 16 ani. Şoferul conducea grăbit, iar ochii lor scânteiau a ceva ce astăzi numim teatru tânăr. Au ajuns în capitală. Pe o stradă veche, de pe Lipscani, au găsit ce căutau: oameni-prieteni. O specie ciudată, dar care încă existentă. Locuiau în clădirea, ce până nu demult, se numea Casandra - Studioul de Teatru Casandra. Şi astfel, cei 3 puşti, înarmaţi cu vitamine, s-au pus pe cărat decor. Şi au adunat mese, scaune, paturi, oglinzi şi, cărându-le vedeau cum ele reconstruiesc pe scenă, alte lumi. Şi-au luat la revedere de la oamenii-prieteni şi au pornit mai departe. Prin mahalalele Bucureştiului, spre apus, până în locul numit Filaret. Căutau pânze negre imense. Le-au găsit. Le-au cărat.

În aceeaşi noapte, doi băieţi coborau scările unui cămin de liceu, cărând în spate, suluri imense de material. Întreaga casă a unei femei-croitorese a fost pentru două zile acoperită de pânze negre imense. Două zile şi două nopţi femeia-croitoreasă a lucrat fără încetare. În cea de-a treia zi, însă, pânzele imense se înălţau pe stângile vechii scene. Începea Ideo Ideis.

S-a dat sfoară-n ţară şi a venit puştimea din tot tărâmul. De prin ţinuturile de sus, din Piatra Neamţ, de prin cele de jos, de la Craiova, de prin ţinuturile de la apus, din Timişoara şi până în cele de la răsărit, din Iaşi. În prima zi însă, la primul spectacol, la prima trupă, Zeul Electricităţii din Alexandria a decis să se răzbune pe tinerii rebeli-în-idei. Astfel, lumina s-a stins, curentul s-a luat, sala s-a panicat. Însă la lumina zilei, înlăturând perdelele negre de catifea, actorii au continuat spectacolul. S-a spus ultima replică şi s-au aplecat spre aplauze. Sala plângea şi aplauda. Au înţeles atunci cu toţii. De undeva, din nevăzut, se ridicase şi îi atinsese pe toţi, până în adâncul lor, spiritul Ideo Ideis.

Povestea însă continuă. E o poveste fără sfârşit şi mereu altfel, despre tine, Ideo Ideis şi prietenie.


Acum trei ani, în 6 august 2006, am pornit la drum cu Ideo Ideis. Ce este Ideo Ideis? Ideo Ideis este Festivalul Naţional de Teatru Tânăr de la Alexandria, organizat de Asociaţia Culturală T.E.T.A. Un festival care a crescut în doar 3 ani cât alţii în 10, un festival susţinut şi iubit de nume ca Marcel Iureş, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Andi Vasluianu. Aceşti oameni constituie ceea ce nouă ne place să numim The Board of Friends.

Ideo Ideis este un festival care aduce an de an în Alexandria peste 150 de liceeni din toată ţara pentru teatru. Înainte de toate Ideo Ideis este un festival care s-a instituit ca o necesitate pentru tinerii (şi nu numai) din comunitate.

Pe scurt: Alexandria este o reşedinţă de judeţ fără cinematograf (de mai bine de 10 ani), un oraş în care până acum patru ani nu mai călcase nici un spectacol de teatru de 15 ani. În ultimii trei ani de zile, am reuşit prin intermediul acestui festival să creăm o secţiune de evenimente speciale. Astfel au fost invitaţi Teatrul Podul (împreună cu vechii podari Gianina Corondan, Dragoş Bucur, Mihai Munteniţă şi dl. Cătălin Naum), Teatrul Luni de la Green Hours cu spectacolul New York [Fuckin' City], Teatrul Foarte Mic cu spectacolul Fluturii sunt liberi, Studioul Casandra cu spectacolul Cui i-e frică de Virgina Woolf?. Apogeul a fost însă atins la ediţia III, din 2008, când pe scena Casei de Cultura din Alexandria (devenită de aproape un an discotecă) am adus spectacolele American Buffalo, Shape of Things, Amalia respiră adânc şi one-man showul Moscova Petuşki.

Oamenii au venit în număr foarte mare (cca. 2.500), neaşteptat de mare, pentru că pur şi simplu doreau să vadă un spectacol adevărat de teatru. Ediţia IV a atins un număr de 30 de trupe înscrise în competiţie (dintre care 9 selecţionate) şi circa 120 de participanţi.

Ideo Ideis include 4 secţiuni: competiţia, atelierele de teatru, evenimentele speciale şi "Cinemateca târzie".

Ideo Ideis - Competiţia constă în reprezentarea spectacolelor pregătite de cele 9 trupe de liceeni, urmând ca la sfârşitul festivalului juriul să ofere cele 11 premii: Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună mişcare scenică, Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră, Premiul pentru cea mai bună scenografie, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, Premiul special al juriului, Premiul Ideo Ideis.

Atelierele Ideo Ideis sunt susţinute de actori profesionişti precum şi de studenţi în anii terminali la universităţile de teatru de la Bucureşti şi Cluj. Ele au ca scop formarea tinerilor interesaţi de acest domeniu, oferindu-le totodată acestora posibilitatea de a împărtăşi câteva experienţe cu adevărat importante despre ceea ce presupune arta actorului şi regia de teatru. Pe lângă aceste ateliere, Ideo ideis va găzdui o serie de seminarii şi conferinţe cu personalităţi marcante ale teatrului românesc.

Evenimentele speciale au devenit deja tradiţie în cadrul festivalului. An de an, organizatorii invită spectacole de teatru profesionist, aducând în Alexandria unele din cele mai noi producţii de pe scenele bucureştene.

Cinemateca târzie este un eveniment special cu circuit închis, în cadrul căruia invităm personalităţi din lumea filmului românesc pentru a purta un dialog cu participanţii din festival şi a comenta cu aceştia pe baza unei producţii cinematografice vizionate împreună.

Festivalul poartă un nume care îl defineşte îndeajuns: Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Anul acesta, în 2009, se vor împlini 4 ani de când în fiecare august suntem împreună, noi toţi cei care credem şi iubim această "idee a ideilor".

Festivalul Ideo Ideis a primit aprecierea Galei Societăţii Civile, pe 20 mai 2008 câştigând premiul special extraconcurs la secţiunea Artă & Cultură iar în 2009 Premiul II la secţiunea Artă & Cultură. Festivalul a primit recunoaşterea şi în cadrul Galei Oameni pentru Oameni, pe 5 martie 2009, fiindu-i acordat Premiul Juriului Presei pentru Idee şi Impact.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus