iulie 2009
IRAF 2009 a însemnat patru zile şi patru nopţi (23 - 26 iulie 2009), 10 concerte care au îmbinat muzica şi dansul, patru spectacole de foc şi de circ modern, proiecţii de film, lansări de carte, teatru, activităţi pentru copii, un recital pentru persoanele private de libertate, aproximativ 2500 de spectatori, câţiva voluntari şi o mână de organizatori.

Prima zi a festivalului a fost o surpriză plăcută atât pentru organizatori şi artişti, cât şi pentru publicul aflat la Porto Arte. Studenţii germani de la Danube's Banks au fost rechemaţi de două ori pe scenă, fiind aplaudaţi la scenă deschisă de circa 300 de persoane.

Dimineaţa celei de-a doua zi a fost dedicată persoanelor private de libertate. Popa Şapcă au susţinut un recital pe scena din Popa Şapcă, împreună cu Popa Şapcă. Cei 200 de deţinuţi s-au bucurat din plin de cele două concerte.

În aceeaşi zi, în holul Filarmonicii au avut loc o lansare de carte găzduită de Vasile Ionescu, cât şi o masă rotundă pe tema valorilor culturii rome.

Seara a făcut ca grădina din spatele filarmonicii să fie incendiară. Băieţii de la Zdob şi Zdub au ridicat publicul în picioare timp de aproximativ 90 de minute. Timişorenii au cântat piesele formaţiei, au dansat şi s-au bucurat din plin de concert, spre mulţumirea artiştilor.

Cea de-a treia zi a fost dedicată în principal copiilor. Activităţile s-au desfăşurat în Parcul Justiţiei, unde s-au adunat un grup de copii de la Covăsânţ cărora li s-au alăturat şi foarte mulţi prichindei din Timişoara.

Cei 40 de micuţi au fost încântaţi de atelierele de pictat sau de modelat plastilină, dar mai ales de jocul cu paraşuta din recuzita celor de la The Serious Road Trip, de jonglerii, dar şi de prezenţa clownului Toto. Timp de 4 ore, voluntarii şi copiii au râs la scamatorii, s-au jucat şi au făcut concurs de desene în iarbă.

Seara, publicul festivalului a avut parte de două concerte. Unul al trupei Kal, din Serbia, care au revenit anul acesta în festival şi care au umplut de viaţă grădina Cinematografului de Vară, iar celalalt, al trupei Mitsoura, din Ungaria, care i-au uimit pe cei 500 de oameni din faţa scenei prin talentul şi puterea incredibilă a vocii solistei. Mixul de influenţe orientale şi muzică romă maghiară le-au adus artiştilor aplauze şi cerei de bis, deşi aflaţi pentru prima oară în România.

Ultima zi i-a adunat pe spectatorii IRAF în Scârţ, loc lejer care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei sosiţi să vadă piesa de teatru a Alinei Şerban şi expoziţia de fotografii. Proiecţia de film i-a ţintuit pe toţi timp de aproximativ două ore, deschizându-le apetitul pentru flamenco. La nici trei ore distanţă, după concertele Honey Beast şi Estelle Goldfarb, publicul s-a ridicat în picioare, aplaudând minute în şir prestaţia impecabilă a celor de la Paco Peña Flamenco Company.

IRAF se desfăşoară sub egida Decadei Romilor 2005 - 2015 şi este un proiect realizat cu sprijinul Open Society Institute. Budapesta, al Primăriei Municipiului Timişoara - al Consiliului Local Timişoara în cadrul conceptului TIMIŞOARA OPEN ART CITY - Timişoara Oraş Deschis Artelor şi al Agenţiei Naţionale pentru Romi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus