Observator Cultural / iulie 2009
Doi tineri artişti au descoperit, fiecare, un mod original de a investiga dimensiunile narative ale imaginilor picturale. Pornind pe drumuri alăturate, Ana Maria Micu şi Cătălin Petrişor suprapun la propriu, într-un mod ingenios, dimensiunile de reprezentare ale picturii.

De la bun început trebuie spus că ambii artişti se exprimă într-un stil realist, însă ocolind sensibil realitatea. Dacă o mare parte a foştilor lor colegi din aşa-numita Şcoală de la Cluj şi-au ales ca subiecte realităţi sociale, uneori aproape socialiste, Ana şi Cătălin au dezvoltat, de prin 2005, o atracţie pentru mistic şi fantastic. De la peisaje la personaje, lumile pictate de ei sînt crepusculare şi bîntuite de năluci.

Ultimele lucrări, dintre care au fost selectate cele din expoziţia Understatement, de la C-Space din Beijing, sînt în mod explicit intersecţii cu lumea de dincolo.

Cum arată lumea de dincolo? În cadrul larg al primei picturi, aproape monocrome, este introdusă cea de-a doua pictură colorată. Ana Maria Micu combină astfel două lucrări: prima, folosită la propriu ca fundal pentru cea de-a doua. Numai că această a doua reprezentare este un cadru decalat temporar, ca un frame dat puţin înainte, într-o acţiune pictată. În acest mod, Ana traversează dintr-o pictură într-alta, desfăşurînd în două cadre continuarea unei poveşti de dragoste, spre exemplu.

Cătălin Petrişor reprezintă cealaltă lume în interiorul aceluiaşi cadru pictural. Mai precis, Cătălin intevine într-un mod ingenios peste imaginea pictată în ulei pe pînză cu o altă imagine conturată discret cu grafitul. Suprapunerea celor două lumi, reprezentată în tehnici diferite, lasă posibilitatea fie a receptării lor simultane, fie a relaţionării lor. Cătălin Petrişor se află într-un moment de purificare cromatică, ce susţine perfect vizual reprezentarea transparenţei universurilor.
Proiectul Understatement deschide fereastra luminii miraculoase ce proiectează umbre nefireşti personajelor reale ale picturii.


Understatement
Cătălin Petrişor, Ana Maria Micu
C-Space, Beijing China
30 mai-6 septembrie, 2009

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus