Libertatea / august 2009
Two Lovers - filmul lui James Gray care a încheiat, sub o ploaie de huiduieli, festivalul de la Cannes din 2008 - a ieşit şi pe ecranele noastre cu titlul Iubire la New York. Nu vă gîndiţi, însă, la vreo comedie romantică în genul celor cu Meg Ryan, care se petrec de regulă la New York (vezi Kate & Leopold) sau Seattle (Sleepless in Seattle). În primul rînd că nu joacă Meg, ci Gwyneth (Paltrow), şi nici Tom (Hanks), ci Joaquin (Phoenix), ceea ce înseamnă că n-are cum să fie comedie. (Alt motiv ar fi că Two Lovers este, cică, vag inspirat de o povestire de Dostoievski care a mai "inspirat" deja un film slab cu acelaşi titlu - Nopţi albe al lui Visconti, anii '50, deci gata-uitat).

Gray pare să fi brevetat aici un gen pe care-l duce la o moale perfecţiune: melodrama idiş. Povestea se petrece în mediul ruso-evreiesc din Brooklyn, unde Leonard Kraditor (Phoenix) trăieşte în acelaşi apartament înghesuit cu părinţii Ruth & Reuben (Isabella Rosselini şi Moni Moshonov).

Ratatul Leonard tînjeşte după dragoste, dar tot ce i se oferă - cu multă responsabilitate culturală şi sufocantă căldură familială - este un aranjament "romantic" cu fiica unor parteneri de afaceri, Sandra (Vinessa Shaw). Sandra este curată şi bună, dar la fel de palpitantă ca un şal de lînă. Nu-i de mirare, deci, că în momentul în care dă ochii cu noua vecină, stilata Michelle (Paltrow), Leonard se îndrăgosteşte stăruitor de ea. Ceea ce urmează este o dezvoltare previzibilă a schemei "holtei nevrotic împărţit între iubire şi datorie"...

Phoenix, care a declarat că renunţă la actorie după acest rol, este excelent în postura de loser cu temperament de clei încins - şi nici Paltrow nu e rea. De fapt, toţi actorii se achită cel puţin onorabil de rolurile încredinţate. Problema e că Gray nu e-un regizor atît de extraordinar încît să ridice povestea dincolo de datele ei imediate. Filmul are cîteva momente reuşite, dar pe ansamblu stagnează: e ca o baltă la doi paşi de ocean.

Regia: James Gray Cu: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Moni Moshonov, Isabella Rossellini, John Ortiz, Bob Ari

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus