Şapte Seri / august 2009
S-ar putea să nu vă tenteze sinopsisul acestui film. Nu pare a fi prea multă culoare în povestea unui burlac (Joaquin Phoenix) care la peste 30 de ani încă mai locuieşte cu părinţii şi care, suspendat între o copilărie neterminată şi o maturitate maniaco-depresivă, pendulează între o dragoste nebunească, imposibilă şi o iubire cuminte cu miros casnic.

Ar trebui să mai ştiţi că nu e o dragosteală prostească de vară, nu e comedioară şi, pe scurt, nu e nimic strident în Two Lovers al lui James Grey. E în primul rând ultimul film în care îl puteţi vedea pe Joaquin Phoenix (asta dacă se ţine de promisiune şi renunţă la actorie în favoarea rap-ului). În care, condus de un regizor care simte lucrurile dincolo de latura lor tehnică, joacă absolut perfect. Pe lângă restul distribuţiei pe cât de atent punctată, pe atât de strălucitoare, Phoenix este intens, halucinant şi pare că duce cu el anxietăţile din rolurile anterioare, obscuritatea din viaţa lui publică, tarele psihologice ale eroilor dostoievskieni (povestea e inspirată de Nopţile albe ale lui Dostoievski).

Leonard este un tip cu o biografie sentimentală clară, care renunţă la partida salvatoare aranjată de părinţi (Vinessa Shaw) şi găseşte în găseşte în viaţa complicată a lui Michelle (Gwyneth Paltrow, vecina hot, consumatoare de droguri, încurcată cu un tip însurat) proiecţia propriei dezordini. Şi, conform regulii, cu cât ceva e mai interzis / diferit, cu atât e mai incitant. James Grey aşază în tot jocul ăsta detalii, nuanţe, intensităţi care fac diferenţa dintre un lucru banal şi o operă de artă. A must-see!

Regia: James Gray Cu: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Moni Moshonov, Isabella Rossellini, John Ortiz, Bob Ari

1 comentariu

  • Two Lovers ...
    Luka D, 28.09.2010, 15:16

    Vazut.
    Atmosfera mi s-a parut extrem de inchisa.
    Dar review-ul tau mi-a placut mai mult decat filmul in sine. :)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus