dimineatacrossover / august 2009
Un percuţionist care pulsează împreună cu întreaga orchestră, contrabasişti care aruncă impulsiv arcuşurile în aer, o partidă de viori sincronizată ceas, suflători care provoacă reacţii mai mult decât entuziaste în lanţ. Un solist violinist - Ilian Gârneţ - relaxat şi totodată prompt pe partitură. La Ateneul Român, pe 17 august 2009, s-a aplaudat îndelung, s-a ovaţionat. S-au ridicat mâinile în aer ca la un concert rock. S-a eliberat entuziasmul. S-a sperat. În muzica deceniilor următoare, într-o Românie mai frumoasă. A fost Orchestra Naţională de Tineret, sub conducerea lui Cristian Mandeal, într-unul dintre cele 3 concerte susţinute în cadrul celei de-a zecea ediţii a festivalului Enescu şi Muzica lumii.

Rapsodia a II-a de George Enescu, concertul pentru vioară şi orchestră de Felix Mendelsohn Bartholdy şi Simfonia a 8-a de Antonin Dvorak - au depăşit aşteptările publicului. Forţă, vigoare, entuziasm, susţinere, un sunet care voia parcă să depăşească cupola Ateneului. Rezultatul unei atente selecţii, al unui crez pus în faptă, al lucrului serios cu unii dintre cei mai prestigioşi muzicieni români ai momentului, al studiului intens cu dirijorul Cristian Mandeal - concertul de la Ateneu a deschis perspective pe care le credeam înăbuşite.

Mi se şoptise înainte că maestrul Cristian Mandeal este fascinat de lucrul cu tinerii muzicieni, că le spune poveşti la repetiţii, că un astfel de zâmbet nu se mai citise de mult pe faţa sa. Toate sunt adevărate.

Orchestra Naţională de Tineret ar putea crea un nou standard în muzica românească actuală. Dacă mi-este îngăduit, aş propune membrilor filarmonicilor din ţară să participe la viitoarele concerte ale mai tinerilor colegi, să adopte ceva din atitudinea şi din exuberanţa lor.

Declaraţii în format audio aici.

2 comentarii

  • Made in Romania
    Bat Monica, 14.03.2010, 23:20

    Orchestra Nationala de Tineret este MAGNIFICA !!!!! Poate Domnul Cristian Mandeal si Orchestra vor primi de la guvern cateva milioane de euro,pentru a se face auziti in Tara si in Lume ? Oare de ce nu ocupa primele pagini din ziare,primele stiri ,numele lor ? Hello...ziaristi !!!!(se preocupa de porcarii marunte, pt.bani,nu ?) Ma mira si lipsa comentariilor pe Net...Felicitari,urari de bine,din suflet,pentru toti ce sunt aproape de ceea ce inseamna ORCHESTRA NATIONALA DE TINERET !!!!

  • ORCHESTRA ROMANIEI
    Marian, 20.03.2010, 20:02

    Aceasta orchestra are nevoie de mai mult sprijin din partea statului roman. Poate milioanele de euro la care se gandea Monica sunt prea multe, insa cateva sute de mii de euro nu ar fi suficient. Hai sa fim seriosi ce orchestra din Romania este cunoscuta si apreciata peste hotare? Nu avem ceva ca sa ne reprezinte. In fiecare tara auzi de cate o orchestra mare formata din instrumentisti valorosi care formeaza un ansamblu. Aceasta Orchestra Nationala de Tineret este singura din tara care incepe sa se apropie de nivelul din vest si de aceea ar avea nevoie de sprijinul statului roman.
    Se investeste in atatea orchestre in tara asta si degeaba. Avem orchestre gen...... Botosani, Bacau, Valcea etc.......... pana si Filarmonica George Enescu sau Transilvania din Cluj nu se compara cu aceasta orchestra de tineret.
    Domnilor politicieni!!!!!!!!!! investiti in cultura!!!!!! Avem nevoie de o orchestra care sa reprezinte Romania si aceasta este in fata dumneavoastra. se numeste ORCHESTRA NATIONALA DE TINERET A "ROMANIEI".
    "ROMANIEI" = ajutor din partea STATULUI

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus