România Liberă / mai 2004
Actors, The
Pornind de la ideea (despre care noi n-auzisem) că actorii proşti pot fi foarte buni escroci, regizorul şi producătorul Neil Jordan a avut în urmă cu vreo zece ani o poveste în minte în care doi actori - unul matur şi cabotin, altul tânăr şi neexperimentat - intră într-o complicată istorie cu mafioţi doar din dorinţa de a pune mâna pe nişte bani.

Dacă iniţial a vrut să scrie o carte, Jordan (care are propria casă de producţie, numită după filmul său, Company Of Wolves) s-a decis până la urmă să facă un film. Scenaristul la care s-a apelat, tânărul Conor McPherson, a scris un text atât de amuzant încât tot el a fost pus să regizeze filmul. Actorii e o comedie britanică - prin asta să înţelegem că are umor, că are personaje care stau în picioare, că are dialoguri deştepte. În plus, îl are pe Michael Caine în rolul actorului ratat, care după ce s-a ocupat cu subtitrări a ajuns să îl joace pe Richard al III-lea într-o stupidă montare, în chip de ofiţer SS. Michael Cain a acceptat de la început rolul, după ce a râs în hohote citind scenariul. Filmul e într-adevăr amuzant, chiar dacă demarează în trombă şi se pierde puţin pe urmă în încâlceala situaţiilor. Dar are acel nu ştim ce al producţiilor britanice care te cucereşte - naturaleţe, seriozitate - şi te face să-i acorzi credit. În plus, comedia nu e lipsită de miză. Secvenţele în care actorul ratat şi cel tânăr, pe care îl ocroteşte ca să-l înveţe, vezi Doamne, meserie (interpretat de Dylan Moran), evoluează în ridicola montare actualizată a lui Shakespeare sunt de un umor nebun.

Deci când nu-l masacrează pe Shakespeare, cei doi actori intră în rolurile de escroci. Mai ales cel tânăr, care demonstrează astfel că de fapt e un bun actor. Şi pentru Dylan Moran e valabil. El trebuie să joace, pe lângă personajul de bază, alţi trei uşchiţi. Cireaşa de pe tort ar fi marele Caine deghizat la final în femeie.

Fiind mai buni actori în viaţă decât în teatru, cei doi eroi trec la final examenul mafioţilor veniţi special de la Londra (în Irlanda, unde se întâmplă acţiunea) ca să facă ordine. Dura Miranda Richardson şterge cu amândoi pe jos după ce i-a văzut cum joacă.


Regia: Conor McPherson Cu: Michael Caine, Dylan Moran, Michael Gambon, Lena Headey

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus