septembrie 2009
Festivalul de Film Istoric, Râşnov, 2009
Încă o zi până veţi vedea poveşti cu Daci, voievozi şi domnitori, încă o zi până la vizionări de filme româneşti cu premii Cannes în 1965 sau în 2007, încă o zi până la Festivalul de Film Istoric Râşnov aflat la prima sa ediţie.

În acest sfârşit de săptămână, între 4 şi 6 septembrie 2009, Primăria oraşului Râşnov invită iubitorii de istorie la prima ediţie a festivalul de film istoric FFIR, Nemuritorii. Tema acestei ediţii se aliniază, firesc, la marcarea a 20 de ani de la căderea comunismului în România şi merge pe complementaritatea istoriei foarte vechi (pe vremea Daciei, al lui Ştefan cel Mare sau al lui Vlad Ţepeş) povestită de regizori consacraţi acum câteva decade (în timpul comunismului), cu istoria recentă (înainte şi după 1989), văzută prin ochi de regizori tineri valoroşi.

Filmele sunt împărţite pe trei secţiuni, Spadă, Seceră şi Ciocan, fiecare dintre acestea aducând un anumit tip de filme. Spada grupează filme istorice filmate la Râşnov, cu recorduri în materie de încasări la vizionări în cinematografele de atunci, Secera aduce filme cu subiecte comuniste şi strânge sub semnul său filme româneşti premiate la Cannes încă din 1965 iar Ciocanul încheie cu filme documentare care au şocat prin tematică şi abordare lumea cinematografică internaţională.

În cele trei zile oraşul şi Cetatea vor găzdui şi expoziţii, cea de afişe ale filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, adevărate mostre de călătorii în jurul lumii, în premieră în această formulă în România, sau cea dedicată memoriei genialului Amza Pellea - fotografii din arhiva personală, în barbacana în Cetate.

Surprizele nu se opresc aici, Festivalul pregătind o petrecere în stil comunist în Fabrica de Scule Râşnov sâmbătă de la orele 23.00 şi un concert Mircea Baniciu în grădina Cetăţii, duminică, după filmul Mihai Viteazul. La petrecere se va putea intra cu buletinul de decreţel sau donând un obiect din vremea comunismului (fie el peştele din sticlă de pe televizor or cravata de pionier...) iar muzica anilor comunişti va răsuna printre jingle-uri atât de cunoscute urechilor noastre atente la radio.

Mai multe detalii pe situl Festivalului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus