mai 2004
Alamo
Cu:
Dennis Quaid
Billy Bob Thornton
Jason Patric
Patrick Wilson
Emilio Echevarria
Jordi Molla


Regia: John Lee Hancock
Scenografia: Michael Corenblith
Producători: Ron Howard / Mark Johnson
Producător executiv: Philip Steuer
Imaginea: Dean Semler A.S.C. A.C.S.
Costumele: Daniel Orlandi
Efecte vizuale: Tim Alexander
Muzica: Carter Burtwell


Sinopsis:

The Alamo este povestea neînfricată a celei mai faimoase bătălii din istoria Texasului. Este un mit şi o poveste adevărată în acelaşi timp. O epopee glorioasă şi cutermurătoare despre curaj, despre voinţa de a trăi. Este chiar visul pe care s-a întemeiat naţiunea americană.

În primăvara anului 1836, confruntîndu-se cu greutăţi de nedescris, un grup de oameni obişnuiţi, mai puţini de 200, au crezut în viitorul Texasului şi au apărat fortul Alamo timp de 13 zile, în faţa soldaţilor mexicani conduşi de dictatorul general Antonio Lopez de Santa Anna (Emilio Echevarria), guvernatorul Mexicului. Sub comanda a trei bărbaţi - tînărul Lt. Col. William Travis (Patrick Wilson), pasionatul James Browie (Jason Patrick) şi legenda vie David Crockett (Billy Bob Thornton), texanii mai degrabă ar fi murit decît să renunţe la visul de libertate. Sacrificiul lor l-a determinat pe gen. Houston (Dennis Quaid) să lupte în continuare şi să obţină independenţa Texasului.


Despre producţie


"Sînt texan, născut şi crescut în Texas, am vizitat locul şi m-am gîndit la Alamo de cînd eram de şapte sau opt ani" afirmă regizorul John Lee Hancock. "Alamo este sinonim cu copilăria mea... oportunitatea de a mă întoarce aici, de a privi cu ochi de adult şi cu un alt fel de respect ceea ce s-a petrecut atunci, a fost o tentaţie căreia nu am putut să-i rezist". "Este greu să faci distincţia dintre mitologia evenimentului Alamo şi ceea ce au descoperit mai tîrziu istoricii, dar eu am încercat să le împletesc pe amîndouă" comentează regizorul.

"Ca toată lumea, am fost captivat de locul pe care l-a avut Alamo în construirea Americii, dar în acelaşi timp am vrut să arăt ce s-a petrecut cu adevărat, cum ar fi fost să te simţi tu acolo, atunci" spune Hancock. "Este totodată o poveste despre a doua şansă în viaţă. Majoritatea celor de acolo au eşuat într-un fel sau altul. Alamo a fost un loc unde ei au mai încercat o dată, s-au mai născut odată. Cred că au uitat că atunci cînd vrei să renaşti, trebuie mai întîi să mori. La urma urmei, aici nu este vorba de eroi creaţi, ci despre eroi adevăraţi. Am vrut ca spectatorii să îşi pună întrebarea: Dacă aş fi fost eu, oare aş fi rămas acolo?"

Nu este nici o exagerare în faptul că Alamo a schimbat cursul istoriei Americii. "Am crescut cu povestea despre Alamo şi aveam opt ani cînd mă uitam la filmul lui John Wayne. Peste ani, am ştiut că nici filmul din copilăria mea, nici cărţile pe care le-am citit nu au spus tot adevărul despre Alamo. Că povestea adevărată este mai complicată, mai bogată" declară scenaristul Leslie Bohem.

"Leslie a vrut întotdeauna să redea povestea de la Alamo, pentru că a citit multe dintre cărţile apărute recent despre asta şi pentru că a simţit că filmele, peste zece la număr, nu au ilustrat evenimentul istoric. Am vrut mai întîi să demitologizăm Alamo, am vrut ca personajele să fie "vii", din carne şi oase, sub toate aspectele" afirmă Hancock.

"Povestea despre Alamo este cu adevărat, un mit. Ceea ce este mai mult, pentru că miturile pot fi mai adevărate decît faptele, într-un fel cel puţin, deoarece le simţim în adîncul fiinţei noastre" afirmă Dennis Quaid, ce interpretează rolul generalului Sam Houston.


Adevărata poveste despre Alamo


Este recunoscută drept cea mai mare luptă din istoria Texasului, iar unii istorici o numesc "leagănul libertăţii texane", deşi originile acesteia ar fi o misiune franciscană a San Antonio de Valero. Misiunea respectivă a fost fondată pe 1 mai 1718, de către guvernatorul Martin de Alarcon pentru a-i ajuta pe spanioli să-i creştineze pe indigeni. Misiunea a eşuat în cea de a doua jumătate a secolului şi a fost secularizată în 1793. În 1801, o unitate de cavalerie cunoscută sub numele de Alamo de Parras a ocupat complexul de clădiri, compus din cîteva case, o biserică mare dar lipsită de acoperiş împrejmuită de ziduri, şi l-a transformat într-un fort cu barăci militare pentru a se apăra de armata franceză ce se afla în teritoriul Louisianei. Trupele mexicane s-au aşezat în fort în 1821, cînd Mexicul s-a separat de Spania.

Încă de prin 1600, autorităţile coloniale spaniole au încercat să se stabilească într-o provincie numită Tejas, după numele dat de indigenii Caddoa, ce numesc cuvîntul "prieteni" ca "Teychas".

În 1821, Gen. Augustin de Iturbide, care a condus războiul de independenţă al Mexicului de sub ocuparea Spaniei, s-a autoproclamat împărat în 1822, dar a fost înlăturat de la putere în 1823, de o fracţiune militară liberală mexicană sub conducerea unui politician şi un militar dur, Antonio Lopez de Santa Anna Perez de Lebron. Ca parte a unei încercări menite a spori creşterea economică şi a civiliza teritoriul, s-a format un guvern constituţional în 1824, prin care au fost acordate unele avantaje şi s-a dat pămînt acelor "anglos", pentru a-i încuraja să se aşeze acolo. Singura obligaţie era aceea de a deveni cetăţean mexican de religie romano catolică. Mulţi au venit şi au acceptat condiţiile. Între timp, Santa Anna a căpătat o influenţă din ce în ce mai mare, iar în 1833 a fost ales preşedinte. Era clar însă că intenţia lui adevărată era aceea de a deveni dictator. A închis graniţele, a trimis trupe de ocupaţie în stat, a destrămat Congresul mexican în 1824.

Pentru a-şi întări forţele spre a forma propria lor republică, cetăţenii din Coahuila-y-Tejas au format un guvern provizoriu. Simţind apropierea unei răscoale cetăţenii s-au pregătit de război. Comandantul gen. Martin Perfect de Cos (care era cumnatul lui Santa Anna) şi trupele de sub comanda sa au izgonit oamenii din Bexar şi Alamo, unde Cos trimisese deja tunuri. După ce Santa Anna a auzit că forţele din Tejas au învins trupele mexicane, generalul însuşi a comandat intervenţia asupra rebelilor, mergînd pe jos 500 km în doar 30 de zile, pe o iarnă cumplită.

Generalul Sam Houston, comandantul trupelor texane nu avea nici o intenţie să mai sacrifice oameni din cauza sălbaticului Santa Anna şi cunoscînd intenţia dictatorului de a invada Texasul, s-a gîndit la oportunitatea de a ţine garnizoana la Alamo, dar a cerut ofiţerilor săi să abandoneze misiunea, pentru că nu aveau nici o şansă să apere fortul în faţa unor forţe copleşitoare. Locotenent Colonel James C. Neill, a predat comanda trupelor unui soldat tînăr, de profesie avocat, William Barret Travis. Şi, împreună cu colonel James Bowie (pe care îl cunoscuse în Houston), Davy Crockett şi aproape 200 de voluntari, au sfidat ordinele lui Houston şi au rămas la Alamo.

Pe 23 februarie 1836, forţele conduse de Santa Anna, ce numărau 2400 de soldaţi au ajuns în Bexar, au cucerit oraşul şi au asediat Alamo. Cînd generalul Cos se predase la Alamo în decembrie, lăsase cîteva tunuri. Timp de 12 zile, ostaşii care au apărat Alamo au rezitat trupelor mexicane. În zorii zilei de 6 martie, duminica, trupele lui Santa Anna au luat cu asalt pereţii de nord ai fortului. La răsărit, după numai 90 de minute, 189 de soldaţi texani zăceau fără viaţă, după ce uciseseră la rîndul lor cîteva sute de soldaţi mexicani. Pierderile de vieţi au slăbit puterea lui Santa Anna şi au dat curaj texanilor, care au vrut să răzbune moartea eroilor lor de la Alamo şi Goliad. Gen. Houston şi-a revizuit tactica şi pe 21 aprilie, împreună cu 910 pionieri au strigat "Remember the Alamo!", l-au surprins şi învins pe generalul mexican la San Jacinto în numai 18 minute. Au fost ucişi, răniţi sau capturaţi toţi soldaţii mexicani (statistica arată din 1500 soldaţi sub comanda generalul Santa Anna, 630 au murit, 208 au fost răniţi şi 730 au fost luaţi prizonieri). Generalul Santa Anna s-a predat generalul Houston, iar Tratatul de la Velasco a garantat independenţa statului Texas. Pe 29 decembrie 1845, Texas a devenit cel de al 28 lea stat din Uniune. Şi astăzi există biserica din Alamo, monument istoric din centrul oraşului San Antonio, îngrijit de Fiicele Republicii Texas. Este una din destinaţiile preferate ale turiştilor, cu peste 2,5 milioane de vizitatori anual.


Regia: John Lee Hancock Cu: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason Patric

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus