septembrie 2009
Cu Parov Stelar mă bătea la cap un prieten acum destul de multă vreme. Zicea că, atunci ca şi acum, veneau să cînte într-un club şi că ar trebui neapărat să-i ascult şi să merg să-i văd. Spunea că e un fel de jazz combinat cu un sound electro şi beat-uri de nu ştiu ce fel care te electrizează pe loc. Nu l-am băgat prea mult în seamă pentru că mi s-a părut a fi un nume de formaţie ca multe altele care ies pe piaţa muzicală modernă, o formaţie oarecare. Plus că muzica house sau electro nu mi se părea una prea complicată şi profundă, cît să necesite oarece studiu intens şi aprofundat.

După o vreme am dat iar peste ei prin acelaşi prieten care mi-a dat, cu forţa aproape, o pastilă muzicală marca Parov Stelar. De data asta am acceptat şi am dat play. Nu a trecut mult pînă cînd am simţit cum mă scufund într-un ocean de linişte şi relaxare şi cum mă pierd printre picături energizate de ritmuri vesele şi jucăuşe. Printre altele, am realizat că nu trebuie să mai pun la îndoială opinii şi idei pînă nu mă confrunt cu ele. Nu se ştie niciodată de unde apar lucruri frumoase şi inedite care sunt capabile să modeleze spiritul sau să ofere soluţii, adică să deblocheze totul. N-a durat prea mult pînă să fac rost de discografia lor şi să îi ascult neîntrerupt, oriunde şi oricînd, indiferent de stare.

Încă nu sunt prea mulţi cei ce ştiu de Parov Stelar. Şi asta pentru că Parov Stelar este un nume ce ţine de scena underground. Sau cel puţin era pînă acum, recent, cînd a început sa devină cunoscut şi apreciat datorită concertelor tot mai dese susţinute în cluburile importante din ţară, precum şi datorită prezenţei la festivaluri internaţionale. Atît timp cît nu devine un trend care să sufoce este încă de luat în seamă. Cu toate că şi ca trend cred că ar face o favoare ascultătorilor.

Parov Stelar este de fapt proiectul muzical al unui rafinat şi talentat DJ austriac pe nume Marcus Fureder, cu reşedinţa în Linz, Austria. De puţin timp se numeşte Parov Stelar Band şi îi are în componenţă pe Marcus Ecklmayr (saxofon), Stefan Hoelzl (chitară bass), Beate Baumgartner (voce), Andreas Lettner (baterie), Parov Stelar (turntables), Mike Rigler DJ, care din cînd în cînd mai colaborează cu alţi artişti, precum Lilja Bloom sau Blaktroniks. De asemenea, acelaşi Parov Stelar este şi deţinătorul casei de discuri Etage Noir Recordings, fondată în 2003.

Sound-ul oferit de ei este experimental, mistic, revigorant. Muzica rezultată nu e house, electro, jazz, break-beat, hip-hop sau neo-clasic. E pur şi simplu un val aflat în continuă dezvoltare şi în căutare de senzaţii noi şi are influenţe din toate stilurile enumerate, fiind un melanj de sunete senzuale, ludice, îmbietoare, blînde, calmante. Este o muzică plina de viaţă, meditativă, sofisticată, pe care se poate crea, se poate dansa, se poate dormi, se poate orice. Este muzica ce dă zvîcniri şi tresăriri pe ritmurile ei. Se explorează şi se reinventează cu fiecare sunet şi este un mijloc elegant de a invita la destindere şi eliberare sufletească, atît pentru omul de cabaret, boem şi nonşalant, cît şi pentru omul modern, frustrat şi complexat.

Prima dată cînd Parov Stelar şi-a făcut prezenţa în România a fost în Diesel Club din Cluj. De atunci a atras atenţia melomanilor cu cele diverse preferinţe in domeniu. Parov Stelar e locul unde gusturile se intersectează. Pînă acum au scos 3 albume mari de studio: 2005 - Seven and Storm, 2007 - Shine, 2008 - Daylight, la care se adaugă compilaţii, remix-uri şi single-uri. În septembrie 2009 Parov Stelar şi-a lansat cel de-al 4-lea album Coco.

În cadrul evenimentului Parov Stelar & Band - ReOpening Party ce va avea loc în Kristal Glam Club vineri 25 septembrie 2009 vor fi "supuse" urechilor ascultătorului piesele de pe noul album, precum şi multe din piesele se rezistenţă de pe albumele mai vechi.



(Parov Stelar - Love)



(Parov Stelar ft. Lilja Bloom - Shine)



(Parov Stelar - Libella Swing - remix)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus